..: MadeByMiki :..

::::…..No sé que no sé res….::::

Xina ja comença a tremolar.

with 4 comments


Aquest ordinador des de el que escric es “made in China”, el modem també, i mil i una coses que tinc, fins hi tot molta roba i complements. Tot i no considerar-me un gran consumista, he anat reduint força les meves despeses. Be, això tan sols es micro-economia, i molt micro si pensem en l’afectació que tindrà aquest fet en un pais de mes de 1300 milions d’habitants.

Aquesta crisi sistèmica a la que molts encara anomenen amb un optimisme fora de tota mida “crisi financera”, li està començant a fer molt de mal a Xina. Els xinesos fa 30 anys van començar a fer unes reformes econòmiques i des de la seva apertura  ha anat experimentant un creixement exponencial insostenible i a la vegada a portat al pais a ser el mes contaminat del mon.

Ara Xina comença a tenir problemes greus, la desacceleració economica mundial els està afectant de ple i aquest any ja han patit desenes de milers de protestes, vagues i disturbis. Tot això augmentarà amb l’atur que ja s’està patint i el que vindrà.

La setmana passada, el ministre de Seguretat Pública, Meng Jianzhu, va dir als caps de policia locals que calia  “ser plenament conscients del desafiament provocat per la crisi financera mundial i fer tot lo posible per mantenir l’estabilitat social”.

S’ha calculat que Xina necessita un creixement mínim del PIB d’un 8% per mantenir el seu nivell d’ocupació, ara ja estan per sota del 9% en el que ja es el pitjor any dels últims set, les previsions son que la caiguda continuï de manera accelerada. L’estat ja ha començat a fer injeccions de líquid (aquest cap de setmana 1,4 bilions de dòlars) per estimular l’economia.

Aquest desembre farà 30 anys que Deng Xiaoping va iniciar unes reformes econòmiques que no han anat acompanyades de reformes polítiques, legals o socials. Ara veurem el que aguanta aquest sistema sota la presió i les turbulències mes fortes viscudes en 30 anys.

Written by MadeByMiki

24 Novembre 2008 a 11:06 pm

Arxivat a Economia, Política

Tagged with , , ,

4 Respostes

Subscribe to comments with RSS.

 1. Les crisi, sempre produeixen inestabilitat social. És lògic: l’inseguretat sobre el futur és el més poderós mecanisme d’angoixa.
  Aquesta crisi és global (no sé perquè es fa servir aquest adjectiu: abans deiem “mundial” per a dir el mateix) i l’inestabilitat social també ho serà. La Xina te el problema afegit de no haver desenvolupat sistemes de diàleg social.
  Hi han molts nterrogants sobre aquesta crisi que encara estan sense resposta.

  Ferran

  25 Novembre 2008 at 8:26 am

 2. El post l’he escrit per portar la contraria als que diuen que ara es el moment de la Xina, ja que sembla que els EEUU i Europa van de baixa. Possiblement Xina necessita un mon ultra-consumista per seguir creixent, i això ja s’ha acabat.

  madebymiki

  25 Novembre 2008 at 2:01 pm

 3. Xina anava malament amb el seu “””comunisme””” i el va capitalitzar, cosa que va fer “prosperar” l’economia. Ara, en vista que el capitalisme trontolla, què farà?

  jimmy13jazz

  25 Novembre 2008 at 6:03 pm

 4. Ja em veig onades migratories de milions i milons de xiensos ocupant els nostres carrers i montant milers de restaurants i basars de tot q un euro!

  Arqueòleg Glamurós

  26 Novembre 2008 at 12:08 pm


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: