..: MadeByMiki :..

::::…..No sé que no sé res….::::

Una llàstima.

with 8 comments


lenguasEl passat 23 d’abril va tenir lloc un fet històric: El senyor Mariano Rajoy (líder del Partit Popular) va venir a Catalunya a passar el dia de Sant Jordi. Mai ho havia fet, fins ara.

Després d’una llarga i intensa jornada d’anades i vingudes, el senyor Rajoy va concedir una entrevista al programa de televisió ‘Hora Q’ (TV3). En aquesta entrevista, Rajoy ens va regalar una d’aquelles declaracions que fa que ens plantegem fins a quin punt ha tingut lloc la transició de la dictadura franquista a la democràcia a Espanya. Després d’una pregunta d’Helena Garcia Melero, Rajoy va respondre, entre altres coses: “el catalán, el gallego, el vasco, son lenguas españolas” .
Doncs sí, ja hi tornem a ser. Sé que, després de dir això, ens dirien que som patriòtics, separatistes, nacionals extremistes i vés a saber què més. Però, i amb el permís del senyor Rajoy: No, això no és així. Ni el basc, ni el gallec, ni el català són ‘lenguas españolas’. En tot cas, són llengües parlades en el territori espanyol. Això sí.

Anem per parts. Si ens hi parem a pensar, resultaria comprensible que un extraterrestre que vingués al planeta Terra, després d’escoltar com sonen el català i el castellà, declarés que hi ha força semblances entre una i altra llengua. De fet, als castellanoparlants els costa molt menys aprendre català que no pas basc. I això és perquè hi ha molts punts en comú entre català i castellà. Punts en comú, insisteixo, que no vol dir que siguin idèntiques.

Així doncs, podríem entendre que algú que fos de fóra (no ha de ser necessàriament un extraterrestre; si és rus ja n’hi ha prou) pogués opinar dient que el català és també una llengua espanyola, perquè s’hi assembla. Un rus, però no un espanyol. Un extraterrestre pot dir que el català és una llengua espanyola; Rajoy, que per força ha de conèixer la pluralitat lingüística i cultural de la Península Ibèrica, no pot.

Deixant de banda el català, i seguint amb els nostres amics (el rus i l’extraterrestre), passem ara al basc. En aquest cas, la cosa és senzilla: encara que no tinguis ni idea de la situació lingüística a Espanya, si l’extraterrestre o el rus escoltessin com sona el castellà i com sona el basc, no tindrien cap dubte a l’hora d’afirmar que el basc no és una llengua espanyola. És evident, només cal escoltar o llegir una línia d’un text en basc i una altra d’un text en castellà.

Ep! Ara que hi penso, hi ha una opció que també hem de considerar: si l’extraterrestre o el rus es digués, per exemple, Albert Boadella, tot seria més fàcil d’entendre. Sobretot, després de veure ‘Cataluña Espanya’, documental (actualment en cinemes) en què el senyor Boadella afirma que el dictador espanyol Francisco Franco mai va perseguir o prohibir el català. Una perla, l’amic Boadella.

Ambdós casos, el de les declaracions d’en Rajoy i el de les d’en Boadella, m’avergonyeixen. Una cosa són les opinions i tendències polítiques, que s’han de respectar, evidentment. Una altra cosa, però, és el sentit comú. I el sentit comú, amb el suport de la cultura i la història comprovada, ens diu que, d’una banda, el català, el basc i el gallec no són llengües espanyoles i, d’altra banda, que el ‘tiet Siscu’ va perseguir i prohibir el català, sense cap mena de dubte.

Això no obstant, el que em resulta més vergonyós és veure que qui diu que el basc i el català són llengues espanyoles no és un extraterrestre, ni un rus, ni un tuareg. No. És el senyor Rajoy. És l’home en qui la majoria dels espanyols van dipositar la seva confiança en les darreres eleccions estatals. De fet, si no fos pels resultats electorals a Catalunya, el senyor que diu que ‘el catalán i el vasco son lenguas españolas’ ara seria president del Govern. I no seria president només dels espanyols, sinó també de catalans i bascos.

En Mariano Rajoy no és un extraterrestre; és un dels dos principals candidats a la presidència del govern espanyol. Una cosa molt diferent és que ell, en Rajoy, hagi adobtat la postura d’un extraterrestre a l’hora d’intentar comprendre que a Espanya, agradi o no agradi, hi ha més d’una llengua.

D’una banda, aquestes són dues intervencions magnífiques, les d’en Rajoy i les d’en Boadella, que posen de manifest que, malgrat la transició a una teòrica democràcia moderna, a Espanya encara costa molt d’entendre que la pluralitat lingüística és un tret inherent a aquest país. Personalment, tinc la sensació que no és tan complicat d’entendre. Però el senyor Rajoy ho veu diferent.
D’altra banda, aquestes dues declaracions em fan pensar que encara sobreviuen algunes actituds pròpies d’una etapa política que més val no recordar. És una llàstima.

Autor: Jordi Pallarès.

Anuncis

Written by MadeByMiki

5 Mai 2009 a 9:08 pm

Arxivat a Política

8 Respostes

Subscribe to comments with RSS.

 1. […] Uncategorized — madebymiki @ 7:15 am Possiblement heu vist que l’últim post “Una llàstima“,  no l’he escrit jo. L’autor és en Jordi Llobet, un nou fitxatge […]

 2. Segons aquest mapa a València es parla castellà i no català i el basc no entra a Navarra…

  Higini

  7 Mai 2009 at 6:39 pm

 3. Tens tota la raó, Higini.

  El mapa no és precís pel que fa a la delimitació territorial de cada una de les llengües que hi apareixen.

  En tot cas, la meva intenció era adjuntar una imatge que evidenciés i que posés de manifest, sense gaires complicacions, que hi ha més d’una llengüa a Espanya. I que no totes eren llengües espanyoles, sinó que eren independents l’una de l’altra.

  De totes maneres, t’agraeixo la col·laboració.

  jordi

  8 Mai 2009 at 3:59 pm

 4. I quin fitxatge!! 🙂

  Tot un gran article per haver estat escrit per un noiet de només 19 anys! 🙂 Felicitats Jordi, no tinc cap dubte que arribaràs lluny en el món periodístic! 🙂

  Josep

  9 Mai 2009 at 5:08 pm

 5. Molt encertat Jordi, per desgràcia, rucades com aquestes les em de sentir sovint, per desgràcia.

  Salut!

  Xavi

  11 Mai 2009 at 9:39 pm

 6. Carmen Franco va dir en el llibre
  “Franco, mi padre. Memorias de Carmen Franco, la hija del caudillo.” :

  “Yo soy su hija, pocas sombras le voy a dar. Y las luces más importantes yo creo que fueron elevar el nivel de vida, la seguridad social, preocuparse mucho de la gente para poder crear una clase media que hoy existe y que antes de mi padre no existía. Eso yo creo que es lo más importante que consiguió.”

  No t’he l’oblidis aquesta,
  que es una altre joia de la corona.

  Molt bon article Jordi.

  Arnau i Silvia

  22 Mai 2009 at 8:14 pm

 7. El castellano o español no es la lengua propia de Castilla sino de toda España. No se lo inventó Franco ni nada por el estilo. Ya en la Edad Media el castellano de castilla fue suplido por el español en el que había aportaciones de todas las lenguas peninsulares (incluido el arabe de Al-Andalus) En el siglo XV todas las ciudades de España hablaban español mientras que las demas lenguas se reducian poco mas que a el area rural. El español o castellano es de todos, y no solo de Castilla, desde hace muchos muchos siglos. Si bien hay que defender las otras lenguas, no es menos lógico reconocer que el español es propio de todos los territorios y su uso debe ser permitido y nunca sancionado.
  Para corroborar esto solo teneis que leer una enciclopedia, no me lo estoy inventando ni soy un facha que le gusta ir a misa.

  Gregorio

  30 Abril 2010 at 8:55 pm

  • Gracias por tu comentario Gregorio. ¿De que enciclopedia me estás hablando?, sinceramente, te recomiendo que leas a Juan Carlos Moreno Cabrera, catedrático de Lingüística General en la Universidad Autónoma de Madrid, concretamente su libro “El nacionalismo lingüístico”. En el da una visión totalmente contraria a la que tu expones aquí.

   Aún así valoro tu opinión y espero que me permitas debatirla.

   madebymiki

   30 Abril 2010 at 9:36 pm


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: