..: MadeByMiki :..

::::…..No sé que no sé res….::::

L’afany de poder

with 6 comments


Les eleccions del passat 1 de març al País Basc configuren un nou mapa en la política espanyola. Tot i ser el candidat que més vots va obtenir (quasi 400.000), Juan José Ibarretxe no ocupa el càrrec de lehendakari. Aquesta història, als catalans, ja ens sona. La diferència és que, aquesta vegada, no són partits de l’esquerra política els que s’ajunten per formar govern, com va passar a Catalunya el 2006 (PSC, ICV, ERC); en aquest cas, el govern basc el formaran dos partits que, teòricament, són cara i creu. Per bé que és legítim que un número determinat de partits s’uneixin per tal de formar govern, no deixa de sorprendre que el PSOE i el PP es donin la mà per manar en una de les zones on sempre han tingut més dificultats per obtenir-hi vots. El PNB ha obtingut un total de 30 escons (1 més que en les darreres eleccions basques). Davant d’això, Patxi López (PSOE) és el nou lehendakari, perquè el PP va prestar als socialistes els seus 13 escons, a canvi de poder accedir al govern, a més a més de l’escó del partit UPyD, de Rosa Díez. Una suma de tendències polítiques adverses que ens demostra l’afany de poder d’uns i altres. Una vegada més, el partit que més vots ha obtingut queda exclòs del govern. Li va passar a CiU el 2006. Ara li ha tocat al PNB. Curiosament, dos partits nacionalistes que es desvien de la idea d’una Espanya uniforme; una idea que, per cert, guanya força amb el nou govern basc. Tot plegat repercuteix en una pèrdua de credibilitat del sistema democràtic espanyol i es tradueix en un augment de la sensació de descrèdit dels principals partits polítics estatals. De fet, el grau d’abstenció del passat 1 de març a Euskadi va ser decebedor (627.362 bascos no van anar a votar).

untitled

És cert que tots els partits treballen per governar el país i que els votants de cada un d’ells acudeixen als col•legis electorals periòdicament perquè volen veure representades en el govern les seves opinions. Això no obstant, en principi, els partits treballen per governar a partir de la seducció de la majoria ciutadana a través d’un seguit d’ideals i propostes amb les quals els votants s’identifiquen. I, certament, es fa difícil pensar que els votants socialistes vulguin associar-se amb populars, i viceversa. Aquest nou episodi polític genera un panorama completament diferent al País Basc del que hem conegut fins ara. Després d’això, tot fa pensar que la confiança de la societat -no només basca- en les pròximes eleccions no es dipositarà en els dos grans partits espanyols. La solució a capítols d’incoherència política, com el que ha tingut lloc a Euskadi, és privar aquests partits de la possibilitat de sumar escons amb d’altres postures polítiques. Sembla que el bipartidisme espanyol entra en decadència. És l’hora dels partits autonòmics i de noves i modestes propostes que defensin, per damunt de tot, el respecte a les idees pròpies.

Jordi Pallarès

Anuncis

Written by MadeByMiki

4 Juny 2009 a 8:44 pm

Arxivat a Política, Premsa

6 Respostes

Subscribe to comments with RSS.

 1. Probablement estem davant d’un tripijoc “democràtic”, aquí tot val????
  PP i PSOE son partits nacionalistes.

  Quim

  5 Juny 2009 at 5:59 pm

 2. El bipartidismo, cuando los partidos son como ejércitos que no hacen más que repetir lo que dice el líder (ya recordais aquello de Alfonso Guerra: “El que se mueva no sale en la foto), es la muerte de la verdadera democracia. Solo puedes optar por eso: por los líderes. Todo lo demás es comparsa.

  Ferran

  6 Juny 2009 at 7:27 am

 3. No sé perquè coi, he escrit la resposta en castellà: deu haver estat un acte fallit del meu subconscient?

  Ferran

  6 Juny 2009 at 7:32 am

 4. “el govern basc el formaran dos partits”

  MENTIDAAAAAAAAAAAAAAA!!
  El govern d’Euskadi està format en exclusiva per membres del PSE i independents! Una altre cosa és que el PP, en un inusual atac de generositat, li hagi regalat els vots gratis et amore!

  Si els peperos bascos son rucs i van regalant els vots ben fet que fa Lopez d’aprofitar-los per explulsar la dreta carlista d’Ajuria Enea!

 5. Ben cert. Potser per fi s’ha obert la mentalitat dels votants fidels davant de tanta broma. Cal algú amb les idees clares, algú que tingui clar amb qui no pactaria mai.

  anomenatinutil

  6 Juny 2009 at 4:13 pm

 6. ui, el mon esta molt fotut, el pitjor es ke molta gent a vist ke i a algo ke no rutlla,
  pero ells air, avui i dema sen aniran adormir iguals de trankils ke sempre,
  ja saps ke toca company

  Arnau i Silvia

  7 Juny 2009 at 6:31 am


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: