..: MadeByMiki :..

::::…..No sé que no sé res….::::

Marinaleda, un poble diferent.

with 5 comments


Juan Manuel Sánchez Gordillo (professor d’història i humanitats) és l’alcalde de Marinaleda (vora 3000 habitants), polític i sindicalista des de sempre implicat amb la lluita pels mes desfavorits.

Ha estat dirigent del Colectivo de la Unidad de los Trabajadores, Bloque Andaluz de Izquierdas, Sindicato de Obreros del Campo i Izquierda Unida.

Ha portat a terme des de que és alcalde, ja fa 30 anys polítiques totalment d’esquerres i revolucionaries sense complexes. Aquí en teniu un exemples:

La guarderia del poble s’adapta plenament a l’horari dels treballadors i costa 12€ al mes amb esmorzar i dinar.

Disposen de poliesportiu amb piscines i camp de gespa de futbol.

Al poble no hi ha policia municipal.

Els seus habitants gaudeixen de plena ocupació, amb salaris justos i plusvàlues, ja que els beneficis generats per la immensa cooperativa d’agricultors es reparteixen entre els treballadors.

Hi han jornaleros, però no hi han terratenientes. De fet un dels seus principals éxits ha estat l’ocupació del cortijo i les terres dels terratenientes fins arribar a l’expropiació en benefici dels obrers del poble.

Tot es decideix per assemblea, el poble es troba amb l’alcalde i regidors per prendre les decisions de manera democràtica i compartida.

Els dos únics concejals que no son de IU no viuen al poble (son del PSOE).

La construcció no està considerada com a negoci (no hi ha crisi immobiliaria), tot es basa en la auto-construcció (ells mateixos es construiran la seva propia casa) amb el terreny el dona l’ajuntament i la matèria prima per la junta de Andalucía, triguen un any en fer la vivenda. El preu final és de menys de 24.000€ i es paga a plaços (450€ al mes) La casa resultant es considera de la colectivitat i per tant no es podrà vendre mai, no es pot fer negoci amb la vivenda.Per cert no es tracta de vivendes petites ni de mala qüalitat, son cases de 2 pisos amb pati de 100m2 i terrassa de 18m2 i ja se’n han fet 860.

No m’interpreteu malament, no pretenc vendre res, senzillament el post l’he fet per demostrar que hi ha altres maneres de fer les coses. No estic per l’idea de que tots siguem Marinaleda, però potser hi ha altres camins i caldria que cada poble trobés els seus i que els polítics de poltrona i cotxe oficial (gairebé tots) es preocupessin pels seus ciutadans.

http://www.elmundo.es/suplementos/suvivienda/2006/452/1152828013.html

http://iescudero.bloc.cat/post/6333/141373

Anuncis

Written by MadeByMiki

23 Juliol 2009 a 5:48 am

Arxivat a Economia, Política, Premsa

5 Respostes

Subscribe to comments with RSS.

 1. Això de la immensa cooperativa em recorda a Guissona, que seria l’exemple contrari, o sigui el d’aprofitar-la per fer-se un lloc en el mercat i un cop està estesa pel territori català fer-la societat anonima.

  Aquest plantejament democràtic seria impossible a partir d’un cert nombre d’habitants, com més gent hi ha mes pensament individualista.

  I suposo que les decisions assemblearies es prenen per 3/4 de la majoria o majoria simple, no crec que s’arribi mai a un conscens general.

  conjuntbuit

  23 Juliol 2009 at 11:05 am

  • Molt haurien de canviar molt les coses (i les mentalitats) per exportar aquest sistema a altres pobles… Que el poder quedi a mans del poble és tant revolucionari que pot ser considerat anti-sistema.

   madebymiki

   24 Juliol 2009 at 7:23 am

 2. La veritat es que m’agradaria anr-hi en eprsona i comprovar-ho amb els meus pròpis ulls, i poder així convencer als escèptics que no avn a votar pq no creuen en que le’squerra democràtica pugui canviar les coses!

  Arqueòleg Glamurós

  23 Juliol 2009 at 9:06 pm

 3. ho sento, però o aquesta cooperativa dóna uns beneficis estratosferics o jo no em crec tot això.

  xavi ribas

  5 Agost 2009 at 12:27 pm


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: