..: MadeByMiki :..

::::…..No sé que no sé res….::::

iPad o iBad?

with 9 comments


iPad, la nova "pijada" d'Apple.

iPad, la nova "pijada" d'Apple.

Des de la Free Software Foundation (FSF), ens alerten sobre el brutal retrocés per a la llibertat que representa el tant aclamat iPad.

El senyor Steve Jobs  i la seva empresa “Apple”, sempre han fet productes força “tancats”, però aquesta vegada s’han passat.

Bàsicament, es tracta d’un producte que fa un pas mes enllà en la política de mercat captiu que practica Apple.

El preu d’aquest nou gadget va aproximadament dels 499$ fins els 869$, suposo que aquí canviaran el símbol “$” per el “€” i es quedaran tan “panxos”.

El preu no és barat, però el problema nova per aquí, el problema és que ens trobem davant del primer ordinador que necessita permís del fabricant per cada nou programa o funció.

L’ iPad implementa DRM (Digital Rights Management) al complert, de manera que tan  sols se li pot instal·lar lo que Apple ens digui que li podem instal·lar. Ho sigui que podeu triar, o compreu a I-tunes o a I-books, visca la llibertat del consumidor.

D’aquesta manera Apple es convertirà en una entitat totalitària que senzillament obligarà als seus consumidors a gastar els seus diners, aguantar-se i deixar que Apple decideixi per nosaltres que és el que el consumidor pot o no pot fer, sona feixista oi?.

John Sullivan, de la FSF (Free Software Foundation). Ha iniciat una campanya anomenada Defective by Design (Defectuós per disseny) i des d’allà podeu enviar la següent petició a en Steve Jobs d’Apple:

Apple pot dir que no ha abusat del seu poder, però el seu historial no ens dóna motius per confiar en ells. L’IPAD fa un us sense precedents del DRM per a controlar totes les funcions d’un ordinador, és un perillós pas cap enrere per l’informàtica i per als medis de distribució. Exigim a Apple que elimini tots els DRM dels seus dispositius.

Doncs ja ho sabeu, l’iPad és una amenaça a la poca llibertat que ens queda als consumidors, és un precedent molt perillós en contra del software lliure.

Els sistemes de DRM en teoria  vetllen pels drets d’autor, però el que realment fan és limitar la capacitat dels usuaris a l’hora de manipular, copiar o modificar arxius protegits. Per aquest motiu els DRM (digital rights management) tenen un nom equivocat, caldria anomenar-los “digital restrictions management” o gestió de restriccions digitals és una manera més exacte d’anomenar el que realment fan els DRM.

El teu ordinador és el nostre ordinador.

El teu ordinador és el nostre ordinador.

Anuncis

Written by MadeByMiki

28 gener 2010 a 11:55 pm

9 Respostes

Subscribe to comments with RSS.

 1. I a sobre, tots el mitjans de comunicació es dediquen a fer publicitat (suposo que gratuita) cada vegada que treuen un producte nou, per pijada que sigui. Perquè?

  seruji

  29 gener 2010 at 12:47 pm

  • Potser es tracta d’oferir la marca Apple com a alternativa a Microsoft, però jo crec que les veritables alternatives son el soft lliure i potser google.

   El que queda clar és que ningú es dedica gaire a publicitar el software lliure, això si que sería una veritable revolució.

   madebymiki

   29 gener 2010 at 2:07 pm

 2. s’aprofiten que la gent veu aquesta pijada i la compra sense pensar que després estarà limitat alhora de llegir tal escoltar qual i blabla pq no tindrà una oferta competent tansols una unica oferta!

  Lu

  29 gener 2010 at 1:18 pm

  • Per a mi es tracta d’un camí perillós pels que estimem la llibertat d’elecció. En el fons es tracta de ser conscient del que un compra, el consum ha de ser responsable i lo mes étic que sigui possible.

   madebymiki

   29 gener 2010 at 2:10 pm

 3. Jo no sóc d’estar a l’última en temes tecnològics… Però reconec que quan vaig veure-ho per la tele em vaig sorprendre dient-me que això m’interessava. Crec que la informàtica, en el tema harware, encara està a la baceroles… pel que l’Ipad em va gardara.
  Un altre tema és el que comentes… la política que segueix Apple… i estic amb tu en què el soft lliure és l’altrenativa. per sort el coneixement no està en mans dels fabricants, els ususrais també ens espavilem i modifiquem els comportaments abusius dels qui es passen de la ratlla.

  Met

  30 gener 2010 at 4:15 pm

  • A veure, soc tant amant de la llibertat (paraula molt maltractada per cert), que no hi ha problema en que aquest aparell sigui un èxit. L’únic que demano per part dels consumidors és que siguin conseqüents amb el que comprin, i que no es deixin arrossegar pel desig instantani. Cal comprar de manera conscient i fins hi tot crítica… o potser demano massa…

   madebymiki

   30 gener 2010 at 6:19 pm

   • Potser massa… 😦
    La gent consumeix i prou… després, un cop s’adona de com van les coses posa el crit al cel i para de comptar….

    Met

    31 gener 2010 at 4:35 pm

 4. És un pas més cap a la “fidelització” dels seus usuaris. Apple sempre ha tingut aquell tipus d’usuari que li agradaria a qualsevol venedor informàtic (pot haver-hi excepcions entre els usuaris i els venedors). Es tracta d’un usuari que utilitza acríticament les eines del seu sistema, no sòl preguntar-se què hi ha més enllà i, sobretot, mai “peca” intentant instal·lar-se altres SO al seu ordinador. Per a un usuari d’Apple, el que es fa amb llicència GNU es vist normalment com experiments per a frikies.
  Una pregunta als entesos que per aquí volten: ¿algú sap en que es diferencia bàsicament un iPOD i un reproductor MP4 de 8gb cinc vegades més barat?

  minosabe

  31 gener 2010 at 6:28 pm

 5. A mi el que em molesta, com ja han dit altres comentaristes, és tot aquest circ muntat envers la presentació publicitària d’un producte elitista d’una multinacional!!

  I si, el q dius del software es cert: el meu i-pod no funciona ni es carrega si previament el PC no té instalat la botiga de venta legal de cançons i-tunes!

  Arqueòleg Glamurós

  31 gener 2010 at 8:43 pm


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: