..: MadeByMiki :..

::::…..No sé que no sé res….::::

El canvi de sistema productiu.

with 11 comments


El canvi de sistema econòmic.

El canvi de sistema econòmic.

En una amistosa conversació, tot parlant de política, d’atur i de treball, va sortir el tant famós tema de “el canvi de sistema productiu”. Segur que molts ja heu sentit per part del Govern allò de: “hem de canviar el sistema productiu” o “cal refundar el capitalisme”. El primer problema que ens trobem, és que ningú ens explica exactament de que estan parlant ,quan esmenten aquestes idees mai se’ns explica que signifiquen.

Doncs per fi hi ha algú que posarà “llum i taquígrafs”, com que no trobo a cap bon economista disposat, jo mateix explicaré a que es refereixen amb aquestes misterioses frases.

Som-hi, comencem per “canviar el sistema productiu”: Espanya fa mes de 50 anys que produeix de la mateixa manera i que te el mateix tipus de mercat de treball. I ara que aquest sistema es troba en clar declivi, l’únic que ens saben vendre son idees abstractes i ben sonants com la de “el canvi de sistema productiu”.

La “primera indústria nacional” és i ha estat el turisme, i segueixen la seva estela l’indústria amb baix nivell tecnològic, la construcció d’infraestructures públiques o civils i funcionariat.

Si busquem quines característiques comunes tenen aquests sectors i els seus treballadors ens farem una idea de on som:

 • Baix nivell dels treballadors amb tots aquests sectors.
 • Baixa productivitat i competitivitat.
 • Poca formació.
 • Treballs molt intensius (moltes hores i poc salari).
 • Molta mes oferta de ma d’obra que de llocs de treball.

Amb aquesta “matèria prima” us passo a explicar que és el que farà o mes ben dit ja comença a fer el Govern (que consti que ho fa perquè ja és contra la pared i els números no surten per enlloc!!):

 • Canviar radicalment el sistema de pensions, aquestes aniran fent una transició fins a convertir-se a una espècie de petit subsidi de subsistència i allargant la jubilació molt mes. La cosa ni dóna ni donarà per a mes.
 • Pujada general d’impostos, tant directes com indirectes, el Govern no te ni tindrà suficients recursos econòmics i cal ingressar mes, per tant anem-nos preparant.
 • Reducció de la inversió del Govern en tots els camps.
 • Baixada dels estàndards en sanitat, educació i assistència social en general.
 • La reducció del nivell de vida i una futura menor atenció universal faran el miracle que sembla que els nostres governants tant desitgen: Baixarà l’esperança de vida.

La qüestió és clara, els treballadors poc formats d’aquest país tan sols podem competir a l’estil dels països subdesenvolupats, el FMI ho ha deixat ben clar: “reducció de salaris, flexibilitat laboral, productivitat”, ho sigui que a competir amb Xina i amb les seves armes.

Resum del post:

Algú es pot imaginar que el que no hem solucionat en 50 o 60 anys ho arreglarem en quatre dies???.

Jo no en tinc cap dubte de la resposta, el Govern tampoc, però la diferència és que ells no ens ho diuen. Ens ho van deixant anar progressivament i amb neologismes que no sonen malament del tot.

Mes informació sobre el tema de les jubilacions:

http://www.minosabe.discoversweb.com.ar/index.php/socioeconomia/131-jubilacion-a-la-carta.html

http://www.minosabe.discoversweb.com.ar/index.php/socioeconomia/133-jubilacion-a-la-carta-ii.html

Written by MadeByMiki

4 febrer 2010 a 10:04 am

11 Respostes

Subscribe to comments with RSS.

 1. És evident que cal canviar el model econòmic d’Espanya. Però em sembla que es vol començar la casa per la teulada.
  Si el que és vol és millorar i seguir l’estela d’Europa, cal canviar la mentalitat de la població… els horaris… i entendre que ningú regala res, que si vols res, t’ho has de guanayar.
  Però mentre la TV vomiti el que vomita, la gent fardi de pagar menys a hisenda i l’èxit es mesuri en polvos de cap de setmana o cavalls de potència del cotxe tunnejat… no farem res de bo.
  Espanya està a les portes de la bancarota… i ningú sembla immutar-se. 😦

  Met

  5 febrer 2010 at 5:45 pm

 2. És realment difícil no estar d’acord amb tot el que dius. El que passa és que, en un primer moment, hi ha la temptació de tapar tots els forats amb el poc vernís que queda: subvencionar més temps els aturats, pagar els que serien aturats però que les empreses volen menys dies, assegurar tots els racons de l’estat social a base d’imprimir més bons. Em sap greu, però ho enfoquem com ho enfoquem ens hem de mentalitzar que tots som molt més pobres del que pensàvem i de que hem de racionalitzar els recursos perquè fins ara vivíem en una bombolla de crèdit no certificat. Com a una faula, pensàvem que el nostre gos valia un milió d’euros, però quan vam necessitar els cèntims perquè no n’hi havia més, resulta que ens van dir que ens el canviaven per dos gats de 500.000 euros cadascun. Res més.

  minosabe

  5 febrer 2010 at 6:22 pm

 3. Eso mismo digo yo…a ver si ahora en un cerrar y abrir de ojos arreglamos lo que no hemos arreglado en medio siglo….sería toda una sorpresa y un milagro.

  pero bueno….que si cambian algo del sistema productivo…de aq

  mileuristaporuntiempo

  5 febrer 2010 at 6:26 pm

 4. de aqui a que yo me salga del mismo….lo cambiarán una y mil veces…así que ahora de momento…no me preocupo!

  (el comentario va en dos por mi habilidad a darle a teclas que no debo darle cuando escribo en un pórtatil…)

  mileuristaporuntiempo

  5 febrer 2010 at 6:27 pm

 5. aqui a que yo me salga del sistema productivo lo cambiarán mil veces más así que de momento no me preocupo…!!!

  (el comentario va en dos por mi habilidad de darle a las teclas que no debo darle cuando escribo en un pórtatil)

  mileuristaporuntiempo

  5 febrer 2010 at 6:28 pm

 6. Bienvenida de nuevo mileurista por un tiempo!!!, y gracias por el-los comentario/os. Voy a aprovechar para echar un vistazo a tu blog…

  madebymiki

  5 febrer 2010 at 9:44 pm

 7. He fet un post sobre el mateix tema!! T’enllaço i així et dono propaganda! (Pero a canvi comenta’m ehhh!)

  Arqueòleg Glamurós

  5 febrer 2010 at 10:51 pm

 8. Home!, però si ets tot un referent i moooooolt poques vegades deixo de comentar els teus posts.

  Merci beaucoup Glamboy!!

  madebymiki

  5 febrer 2010 at 10:55 pm

 9. Crec que l’anàlisi que fas és del tot correcte i les conclusions també. Discrepo de que un sistema més liberal produeixi un empitjorament dels nivells de vida, però això és entrar en un altre debat. Però hi ha una cosa que especialment m’ha sobtat, és aquesta frase:

  “La qüestió és clara, els treballadors poc formats d’aquest país tan sols podem competir a l’estil dels països subdesenvolupats, el FMI ho ha deixat ben clar: “reducció de salaris, flexibilitat laboral, productivitat”, ho sigui que a competir amb Xina i amb les seves armes.”

  Miki, és exactament així però la solució no ve només d’una intervenció estatal més o menys justa i equitativa sinó de que cada u en prengui consciència i actui en conseqüència. No li podem demanar tot a l’estat ni culpar-lo de tot, la responsabilitat principal és sempre nostra i si no volem competir amb un xinés hem de ser tan productius com un alemany.

  RS

  7 febrer 2010 at 11:35 am

  • La putada és quan tu fas els deures, et passes la vida formant-te i no et serveix de res, ja que sovint prefereixen pagar menys a algú sense formació. Com a mínim al meu camp això és el que passa.

   Això tan sols funcionaria si els que ens governen, els empresaris, funcionaris i treballadors, tots tinguéssim una formació continuada i una gran motivació.

   Fem examen de consciències?, Tenim uns governants ben preparats?, i els empresaris?, hi ha de tot, però per tenir una bona productivitat tots haurien de contar, els treballadors també per suposat…

   madebymiki

   7 febrer 2010 at 3:14 pm

 10. […] Madebymiki també parla d’aquest mateix tema! Take a look Rate this: Like this:LikeBe the first to like this […]


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: