..: MadeByMiki :..

::::…..No sé que no sé res….::::

Jerry Mander

with 5 comments


International Forum on Globalization.

International Forum on Globalization.

En Jerry Mander és una persona diferent, així ho demostren les seves idees, radicals a primera vista i profundament lògiques a la que se’l llegeix.

Des de els anys setanta no fa altra cosa que exposar les seves idees, però com que aquestes xoquen de manera frontal amb el pensament únic imperant, son silenciades i ignorades. La qüestió és que a mesura que passa el temps, la raó es va posant cada vegada més de la seva banda.

Aquest intel·lectual del altermundisme (es el director del International Forum on Globalization), ens alerta sobre la veritable importància de certes actituds i com en certa manera estem dominats per una tecnologia que ens aliena.

Els seus pensaments podrien ser resumits de la següent manera:

 • La vida social es doblega davant les màquines, la tecnologia. Els medis de comunicació son els veritables còmplices d’aquest proces, ells sempre han estat i estan íntimament vinculats als negocis. Es dediquen a difondre el missatge mercantil i construeixen una realitat feta a mida dels seus interessos.
 • La televisió és el mes gran instrument d’homogeneïtzació de consciències, el constructor de la globalització i destructor de la diversitat cultural i biològica. La televisió es el primer factor que afecta a la salud mental del entorno social.
 • Respecte a Internet, el sentiment és contraposat, tot i que te molt a oferir, el món seria un lloc millor si Internet no existís i si la nostra dependència respecte els instruments tecnològics fos menor. Actualment, la globalització de la consciencia que es desenvolupa mitjançant la tecnologia està canviant la manera de pensar de les persones, i no necessàriament en un sentit positiu. Tot i així, internet és una eina molt beneficiosa per a organitzar-se, resistir i donar a conèixer el nostre missatge. En aquest sentir cal reconèixer la seva efectivitat.
 • Les energies alternatives, solar i eòlica, no tenen la capacitat de substituir, l’aportació del petroli. No hi ha substitut. De fet no es tracta de substituir una font energètica per un altra, es tracta de canviar la relació que tenim amb el planeta. La crisi econòmica del món te el seu fonament en aquest problema, i la situació empitjorarà.
 • Cal una transició orientada en el sentit d’una reducció energètica. L’únic remei es passar a una economia amb un consum energètic inferior i menys necessitat de matèries primes.
 • A les ciutats tothom tindrà que fer horts als terrats i qui pugui tindrà que ajuntar-se amb altres veïns i convertir els solars en granges.  Més relacione comunitàries, cooperació, productivitat, associacions més pròximes i economies comunitàries.
 • Hi ha moltes cultures que viuen en harmonia amb la natura.  Per això cal treballar tant per aprovar la declaració de les Nacions Unides sobre els drets dels indígenes. Fins ara els indígenes no tenien drets per decidir si algú podia o no entrar a les seves terres; no podian dir “aquí no es construeix una presa, ni s’excava a la recerca de petroli; no es destrueix la selva, o no es roben els minerals de la terra”. Això es bio-pirateria.
 • Amb la nostra relació amb la natura, caldria tenir un sentit del respecte i del límit. Hem d’aprendre a ser més humils i reconèixer que estem fent les coses gens be.

Potser l’únic problema que els hi trobo a aquests pensadors anti-tecnològics, és el que costa trobar informació sobre ells, al viure al marge de tot costa obtenir informació. Tot i així, aquí en teniu un vídeo de visionat i reflexió obligatoria:

Per cert, per si un ha enganxat el tema, aquí teniu la bibliografia de’n Jerry Mander:

ANGLÈS:  http://www.bookfinder.com/author/jerry-mander/

CASTELLÀ: http://www.casadellibro.com/libros/mander-jerry/mander32jerry

Anuncis

Written by MadeByMiki

1 Abril 2010 a 7:58 am

Arxivat a Economia, Internet, Política, Premsa

Tagged with

5 Respostes

Subscribe to comments with RSS.

 1. Ai no sé… una mica ludista no??
  Jo estic completament a favor del desenvolupament de la tecnologia! Que treballin les màquines! Internet és una màquina de relacionar persones i despertar conciències!

  Arqueòleg Glamurós

  1 Abril 2010 at 7:36 pm

  • No comparteixo tot el que diu en Mander, tot i així quan el llegeixes entens moltes coses.
   Has vist el vídeo?, que et sembla?

   madebymiki

   1 Abril 2010 at 11:12 pm

 2. Molt bon post. Només el fet de donar a conèixer aquest home ja mereix q et feliciti.

  El meu apunt: Mander no és antitecnologia (insisteixo, llegiu “4 buenas razones para eliminar la televisión”), sinó que critica l’ús que se’n fa. Al llibre ho explica perfectament quan diu que tota aquesta globalització no seria possible sense internet. No es podria operar immediatament d’una punta a l’altra de món, ni a gran escala.
  I aquest és el quid de la qüestió: el problema no es internet, sinó l’us que en fem. Les empreses l’utilitzen per a creixer, explotar més el mercat, etc. I la gent? Que és això de “despertar consciències”? I de que serveix?

  Sense organització no hi ha canvi. Aixo Mander ho sap, i per això va començar a dedicar part del seu temps a treballar com a publicista (la seva feina) per a empreses i moviments ecologistes. Però mai aconseguia res, pq per molt q a tu t’arribi la informació, si no saps que fer-ne, o si només en fas us tu, no servirà de res.

  Així doncs, que és millor… Limitar la operabilitat de les empreses? Canviar la legislació radicalment per a ser més curosos amb el medi? Com es fa això? Es pot constituir un sistema d’assemblees i que tot ho voti el poble? No hauriem de despertar la consciència a tothom? Hi ha gent que vol “despertar”? Seria legítim eliminar els mitjans que atonten a la gent amb el futbol o la premsa rosa?
  etc.
  etc.
  etc.
  etc.

  No se si m’explico… És un tema complex a collons, però una cosa és clara: Estem en un moviment (sociològic) constant. Anem cap a on anem (i jo opino que anem a pitjor) hi anirem més ràpid amb l’ajut de la tecnologia.

  jordi

  4 Abril 2010 at 4:47 pm

  • Sempre fas comentaris molt bons, em quedo amb la teva reflexió final:

   “Estem en un moviment (sociològic) constant. Anem cap a on anem (i jo opino que anem a pitjor) hi anirem més ràpid amb l’ajut de la tecnologia.”

   madebymiki

   4 Abril 2010 at 10:54 pm

 3. Interessant el que diu aquest home, el problema no és la tecnologia, sinó qui controla la tecnologia, qui controla els mitjans de comunicació,etc,etc…

  unaminoriaradical

  8 Abril 2010 at 3:05 pm


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: