..: MadeByMiki :..

::::…..No sé que no sé res….::::

Bank Of North Dakota

with 9 comments


La banca privada en acció.

La banca privada en acció.

El premi Nobel d’economia Joseph Stiglitz, a fet recentment unes afirmacions que realment ataquen als nostres governants, potser per això se’l silencia tant. Cada vegada que Stiglitz fa alguna declaració, tremolen les bases de la desinformació i el pensament únic on estem instal·lats.

A un dels darrers articles que ha publicat, en aquest cas a la revista “The Nation”, explica la gran mentida de la intervenció bancària als EEUU (podem extrapolar-ho clarament al nostre cas). Segons ens explica, l’ajut a la banca no ha estat una mesura per facilitar el crèdit, senzillament es tractava d’una intervenció pública amb l’objectiu de salvar els banquers i els seus accionistes amb els nostres diners.

El que s’hauria d’haver fet amb els 700.000 milions de dòlars que van ser destinats a salvar la banca privada, és crear una xarxa de bancs públics de l’estil del “Bank of North Dakota”*. Amb aquests 700.000 milions de dòlars invertits podriena donar crèdit per valor d’entre 7.000 i 21.000 bilions de dòlars (7.000 si s’és conservador amb el criteri de seguretat de 1 a 10, 21.000 seria el que es “crearia” amb la pràctica habitual de la banca de 1 a 30). Aquesta quantitat de crèdit no tan sols cobriria les demandes dels EEUU, aniria molt més enllà de la demanda actual de líquid.

Stiglitz ja va suggerir aquesta mateixa idea al govern espanyol, però no va rebre cap resposta. Sembla que el poder de la gran banca espanyola va molt més enllà de l’interès comú. Per tant qualsevol idea de nacionalitzar la banca o de crear una banca pública serà silenciada vergonyosament. I es passaran mesos i anys dient que cal canviar estructures, sistemes, maneres de fer i el que calgui, però a l’hora de la veritat no es fa res per modificar el que ens ha portat on som ara.

*El banc estatal de North Dakota, va ser fundat fa més de 90 anys, el seu capital es basa en els impostos i taxes estatals. Aquest banc te prohibit totalment invertir en activitats especulatives, inverteix els seus beneficis en el seu estat, no ha patit la crisi financera americana i és un dels més solvents de tots els EEUU. L’estat de North Dakota no ha patit l’escassetat de crèdit que han patit la resta de nord-americans.

Links interessants:

http://minosabe.discoversweb.com.ar/index.php/socioeconomia/183-stiglitz-dice-que-el-modelo-financiero-se-aleja-del-un-cambio-necesario.html

http://www.vnavarro.org/?p=4148

Anuncis

Written by MadeByMiki

28 Abril 2010 a 8:03 am

9 Respostes

Subscribe to comments with RSS.

 1. ja te nassos que enmig del pantà més fanganós que resulta ser estats units hi hagi també un exemple de com haurien de ser les coses.
  El que aquí una situació així sigui impensable és culpa dels nostres polítics. I que tinguem aquests polítics és culpa nostra.

  jordi

  28 Abril 2010 at 4:49 pm

  • Ja passa això sovint al EEUU, son capaços de lo millor i de lo pitjor. De fet, hi ha més bancs públics a part d’aquest i pel que he llegit funcionen molt bé.

   Estic d’acord amb que tenim uns polítics que reflecteixen força la nostra societat… per desgràcia nostra.

   madebymiki

   28 Abril 2010 at 6:53 pm

 2. Poc a poc es va descobrint tota la veritat sobre el cop d’estat que va donar Goldman Sachs sobre la economia mundial!

  I avui veiem com els il·luminats de S&P ens han rebaixat la deuda, no fos cas que el govern dubtés d’apartar-se del sagrat camí ultraliberal

  Arqueòleg Glamurós

  28 Abril 2010 at 8:55 pm

  • Home, la veritat es que els nostres polítics en lloc de representar-nos, semblen uns assalariats de la banca.

   A veure si poc a poc va sortint tota la merda que hi ha amagada.

   madebymiki

   28 Abril 2010 at 9:55 pm

 3. Bé, sí, bancs com els estatals de Noth Dakota o els de Canada, entitats governades per “incompetents i ociosos funcionaris”, tal i com sentiríem a dir per aquí. Baah! Però no cal explicar massa alt que existeixen aquestes realitats… En canvi, agafem l’amplificador de 20000W i escampem que “ELS DE S&P REBAIXEEEEENNN LA QUALITAAAAAT DEL DEUTEEEEE ESPANYOOOOOL”, uuuuuhhhhh uhhhhhh!!!, quina por!, els de S&P, els qui asseguraven que Lehman Brothers eren una entitat financera modèlica i rentabilíssima. Els gossos de tura a sou de les mans fortes dels USA i la City londinenca tornen a estar en “acoso y derribo” dels més dèbils, per fer baixar les seves borses i bons i comprar-los més endavant a preu de saldo, per aprofitar-se’n de futures liberalitzacions i retalls pressupostaris… Quina comèdia!!! Si hem de ser més pobres, dividim per 2 el nostre temps de treball i sou i dediquem-nos a no comprar res del que no ens fa falta i sempre ens inoculen aquestes bèsties del consumisme mediàtic. Passem dels bancs i refundem caixes solidàries i de proximitat, que gestionin (només gestionin) els poquets estalvis que ens quedaran.
  Em temo, però, que seguirem sent igual de ximples que sempre i pagant milions per a reforçar el Barça o l’equip que sigui, cosa que, a final de comptes, és més fàcil i exigeix menys (?) esforços.

  minosabe

  28 Abril 2010 at 10:43 pm

  • Uau!, molt contundent el comentari, i crec que apunta cap el lloc encertat.
   Ara que com a mínim, el seguir com sempre el que exigeix és menys esforços mentals, i d’això n’anem sobrats…

   madebymiki

   28 Abril 2010 at 10:54 pm

  • només 4 paraules:

   olé
   els
   teus
   ous

   jordi

   29 Abril 2010 at 4:32 pm

 4. Sempre hi ha maneres noves i millors de fer les coses. El problema és que no utilitzem aquests models perquè significaria reconèixer que el que s’estava fent abans estava mal fet. I això els embrutaria la imatge.

  anomenatinutil

  29 Abril 2010 at 8:16 am


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: