..: MadeByMiki :..

::::…..No sé que no sé res….::::

Auto regulació del mercat?

with 6 comments


El senyor Stiglitz en acció.

El senyor Stiglitz en acció.

Sovint s’escolten de fons unes veus que diuen: “el govern, el mercat i els bancs hem aprés la lliçó, no tornarem a caure de nou en les mateixes equivocacions”. No m’ho crec, aquí ningú aprèn res, a la que hi ha possibilitat d’obtenir beneficis fàcils, tornem-hi, a especular, mentir i inflar bombolles al preu que sigui. De fet no crec que res hagi canviat perquè res s’ha fet en aquest sentit.

“No és que el sentit de responsabilitat de la comunitat financera respecte a la societat sigui petit: es que és pràcticament nul”, això no es va dir ahir precisament, es tracta d’una frase de l’economista John K. Galbraith i ho va dir el 1929.

Alguna cosa ha canviat des del 1929, doncs si, no ho dubteu, avui els bancs i el mercat estan molt més des-regulats i manen d’una manera dictatorial sobre els ciutadans, poden fer el que vulguin i no els hi cal passar comptes amb ningú que no siguin els seus propis accionistes.

“La política va fracassar al acceptar que els bancs s’autorregulessin, i la política (i els polítics) tornen a fracassar amb estrèpit perquè l’únic que veu la gent, i és poc probable que la gent s’equivoqui, és que els Governs han rescatat a les entitats financeres amb un xec en blanc: milers de milions gastats després han tornat als beneficis, han tornat als bonus i sobre tot comencen a tornar a algunes de les pràctiques que ens varen portar a això: res o gairebé res ha canviat”, això diu ara el premi Nobel d’Economia Joseph Stiglitz.

Aquí hem arribat mitjançant les polítiques “lliberals”, “neocons” i tots aquells que ens deien i encara avui ens diuen que: “el mercat ja es regula sol”, “cal deixar fer a les empreses, que així tot anirà millor”. I apa, tots els governs a “lliberalitzar, des-regular i deixar que el mercat faci la seva”. Doncs ja hi som, ja hem vist cap on ens porta això, ara potser cal fer les coses de manera diferent, potser cal canviar-ho tot, exigir responsabilitats i no tornar a caure en el mateix.

No, no n’hem après ni sembla que anem camí de fer-ho. Mig món segueix morint-se de gana, mentre els banquers es jubilen amb milionades a la butxaca. Hi han un munt de guerres i conflictes mentre ens passem el dia parlant de pau i comprensió. Contaminem el planeta a diari i ens netegem les consciències amb mesures per maquillar-ho i no fer res d’efectiu. No, no em crec que en cap sentit es pugui dir que hem après la lliçó i no tornarem a caure en la mateixa trampa, ens falta modèstia per reconèixer la nostra sublim incompetència.

Anuncis

Written by MadeByMiki

4 Mai 2010 a 9:40 am

6 Respostes

Subscribe to comments with RSS.

 1. Un post molt acertat pel dia d’avui on hem vist un cop més com el mercat és incapaç d’apendre cap lliçó ni regluar-se ni de res que no sigui especular i destruir la economia.

  Avui la Borsa ha enviat un clam clar a la societat: VOLEM PLANS QUINQUENALS!!

 2. A passar pel tubo, com sempre. Lo pitjor del cas és que “trompe le monde” i encara hi ha qui creu que amb tacticismes nacionalistes i consignes partidistes es pot resoldre algo. Acabarem pagant els plats trencats els “nomineros” de sempre encara que ens hagin de fer menjar els totxos amb pa amb tomàquet.

  minosabe

  4 Mai 2010 at 10:55 pm

 3. Venia a fer el mateix comentari que l’arqueòleg: quina ostia avui a la borsa, un 15% de caiguda lliure! BRUTAL!

  Si ja s’està estudiant com fer fora a Grecia de l’euro, nosaltres no arribem a fi d’any…

  Salut!

  jordi

  4 Mai 2010 at 11:00 pm

 4. En tres paraules: antiglobalització, antineoliberalisme i revolució!!
  Lluita armada, desobediència civil, revoltes populars… jo que se!! hi ha moltes coses a fer, però seguin votant i creient en una falsa democràcia, no farem res en aquest món.

  Estanislao

  5 Mai 2010 at 3:50 am

  • Tinc la impressió que això que suggereixes és el que està a punt de passar a Grècia… i que sembla que s’encomanarà la desesperació.

   Alguna cosa haurem de fer.

   madebymiki

   5 Mai 2010 at 1:26 pm


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: