..: MadeByMiki :..

::::…..No sé que no sé res….::::

Anarcocapitalisme.

with 7 commentsAnarcocapitalisme.

Des de fa força temps, penso que l’anarquia i el capitalisme son dues filosofies perfectament compatibles. Sempre hi ha un punt on els lliberals més extremistes i els anarquistes convergeixen, es tracta del desig de menys i menys estat fins eliminar-lo. El clàssic “mort a l’estat” anarquista troba uns aliats molt ferotges allà, on ningú s’ho esperaria, al fons a la dreta.

Sovint quan escoltes o llegeixes a neo-cons (a ells els hi agrada molt més ser anomenats com a lliberals), com posem per cas a en Sala-Martín, notes perfectament aquesta íntima connexió amb el món llibertari. Suposo que a aquests economistes no els hi deu agradar gaire ser considerats “anarcocapitalistes”, potser el prefixe “anarco” té unes reminiscències massa obreres, però en lo filosòfic coincideixen.

Davant de la debilitat actual de l’anarquisme d’esquerres, hi ha aquest fort ressorgir de l’anarquisme de mercat. Sota la seva mirada avui els governs van gradualment desballestant els serveis socials, els drets adquirits i tot el que recordi a un estat fort.

Avui es mina un estat que mai tornarà a recuperar ni la seva força ni la seva representativitat. Anem (o potser ja hem arribat) cap a un món totalment desregulat on cada persona és amo de si mateix i ningú te dret a representar-lo.

La ideologia lliberal-llibertaria proposa que per superar la situació actual, que ningú ni cap propietat legítimament adquirides hauria de pagar impostos de cap mena, això seria com ser víctimes de robatori. Pels anarcocapitalistes l’estat és vist com a un monopoli coercitiu que obté els seus ingressos mitjançant l’agressió legal, per tant cal abolir-lo. El capitalisme pur és per tant l’expressió més viva d’un tipus d’anarquisme molt adaptat als temps actuals.

Els anarcocapitalistes acostumen a tenir posicions molt properes a les dels anarquistes o militants d’esquerres. Un dels seus veterans seguidors, és en Ron Paul (Ronald Ernest Paul).  Aquest congressista republicà dels EEUU és un defensor radical de la constitució americana.

Als EEUU és admirat tant per extremistes de dretes com d’esquerres. És l’únic republicà que va votar contra la guerra d’Iraq i contra el “PATRIOT Act”. Defensa el lliure comerç, la llibertat individual i el no intervencionisme dels governs. També critica durament la Reserva Federal i l’actual diner “fiat”. Com podeu veure gran part d’això seria signat perfectament per anarquistes o marxistes.

Per norma general, tot el que acaba fent referència a l’Institut Ludwig Von Mises, l’Escola austríaca d’economia, la Foundation for Economic Education, Ron Paul (ja n’he parlat abans) i Friedrich Hayek (premi Nobel d’economia 1974) pot ser considerat com a anarcocapitalista o lliberal-llibertari.

Suposo que ara pensareu que aquest moviment és molt estrany o minoritari, però si us hi fixeu bé en trobareu exemples molt propers. Des de el meu punt de vista, practiquen i promouen aquesta corrent de diverses maneres: el “Instituto Juan de Mariana”, “Libertad Digital”, “Intereconomía”, “FAES”, tot el conglomerat d’aquesta dreta tant bel·ligerant i que darrerament té tant de seguiment popular.

Aquest post ha nascut gràcies a la inspiració sobrevinguda després de llegir un brutal article suggerit per (com no podria ser d’altra manera) en Jordi, de “Despiertos”. Llegiu l’article i veureu una demostració clara de anarcocapitalisme extrem.

http://www.libertaddigital.com/economia/y-si-colapsa-la-deuda-publica-hiperinflacion-ley-marcial-y-guerras-1276393856/

Links interessants:

Un  anarcocapitalista.

Un anarcocapitalista.

http://www.liberalismo.org/

http://anarco.org/

http://www.anarcocapitalista.com/Anuncis

7 Respostes

Subscribe to comments with RSS.

 1. L’anarcosindicalisme anarcocol·lectivista majoritari a Catalunya i a l’estat espanyol, l’anarcocomunisme o fins i tot l’anarquisme individualista no tenen res a veure amb l’anarcocapitalisme. L’anarcocapitalisme és un ferm defensor de la propietat privada (dels mitjans de producció també), cosa que no defensa cap dels altres.

  L’anarcocapitalisme no s’aguanta per enlloc perquè per haver-hi propietat privada hi ha d’haver-hi coerció, l’estat en la seva mínima expressió que defensen els neoliberals (policia i exèrcit). La coerció dels anarcocapitalistes podria ser en forma d’exèrcits privats i multinacionals, cosa que ni de broma pot defensar cap anarquista.

  És cert, els dos diuen voler destruïr l’estat, però els anarquistes mentre aquest existeixi, defensem la seva intervenció per tal d’assegurar l’accés a l’educació, la sanitat i el transport. La CNT per exemple a Madrid es mobilitza contra la privatització de la sanitat per part del PP. A més les col·lectivitzacions dels anarquistes a la guerra civil o a la Ucraïna de Makhno, no tenien res a veure amb la competitivitat “del lliure mercat” sinó amb la solidaritat i el suport mutu.

  Apart que libertaddigital o la FAES poden voler reduïr l’estat al més mínim, però són d’allò més reaccionaris i tradicionalistes en temes com l’abortament, catòlics fonamentalistes, nacionalistes rancis,etc.

  Perdona per la xapa, però és que el tema m’interessava, jeje.

  unaminoriaradical

  2 Juny 2010 at 11:21 pm

  • Necessitava el teu comentari de coneixedor de la matèria, sabia que ajudaries a completar el post, gràcies.

   Amb el post el que pretenc és fer conèixer una ideologia que des de fora sembla contradictòria i que per a molts és desconeguda.

   Salut amic!

   madebymiki

   2 Juny 2010 at 11:36 pm

 2. Sens dubte, comparteixo força el comentari de unaminoriaradical, tot i que s’ha de dir que les dues corrents de l’anarquisme comparteixen bastant més del que sembla!

  I sens dubte, si l’estat desaparegués de sobte ara i aquí no tinc cap mena de dubte que ens convertiríem en un anarquisme com el que somia Ron Paul i no Durruti: en una Somalia, o Ciudad Juarez, una llei de la selva, presa per les màfies, on sobreviure seria un objectiu diari.

  Arqueòleg Glamurós

  3 Juny 2010 at 6:39 pm

  • Uf que malament he redactat el comentari!!! Estar 8h al sol mirant fixament una excavadora no em senta gens bé

   Arqueòleg Glamurós

   3 Juny 2010 at 6:43 pm

   • Això és el que em va sorprendre al aprofundir en el tema, les similituds filosòfiques tant sorprenents. Respecte a la redacció del comentari, no t’amoïnis, jo sovint al rellegir-me m’espanto.

    madebymiki

    3 Juny 2010 at 7:26 pm

 3. Hola Miki,

  moltes gràcies per la menció. Em miraré el post amb carinyo i ja et comentaré.

  De moment no em puc estar de preguntar-te… faràs cap a sitges? 😀

  Salut!

  jordi

  3 Juny 2010 at 11:31 pm

  • Aquest cap de setmana treballo dissabte i diumenge, i de lo poc que em quedi de cap de setmana no se que en faré.

   Segur que si no treballés com a mínim m’hi passaria…

   madebymiki

   3 Juny 2010 at 11:37 pm


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: