..: MadeByMiki :..

::::…..No sé que no sé res….::::

Economistes sospitosos.

with 6 comments


Avui a diari podem llegir, escoltar per la ràdio o veure per la tele tota una enorme col·lecció d’economistes, que ens descriuen fantàsticament els mil problemes de la nostra economia. Tots son molt crítics amb el que ha passat els darrers anys, tots diuen que ja porten temps amb aquest discurs, tots preveuen un futur molt dur i tots ens diuen les mateixes obvietats.

Ara no recordo quin economista va dir una gran i encertada frase: “Tothom hauria de saber economia, bàsicament perquè els economistes no t’enganyin”. I això és el que estan fent, ens estan enganyant. Hi ha una gran demanda d’informació sobre economia, i una necessitat de saber el “que, qui i com” i els encarregats d’explicar això, per norma general, son els mateixos que fa un parell d’anys no havien previst aquesta “turmenta perfecta” de l’economia.

Ara tan sols fa un parell o tres anys, quan escoltava pel “Versió RAC1” a Santiago Niño Becerra, i jo pensava: “això és molt lògic, aquest senyor està dient coses terribles però totalment coherents”. Aleshores feia un tomb pel “google” a veure qui recolzava aquestes afirmacions i la veritat és que era molt escassa la gent que preveia alguna cosa semblant a això.

Havia algun economista proper a la filosofia anti-sistèma o altermundista que ja parlava de la “perfect storm” que s’anava gestant dia a dia, però els qui més ho veien a venir eren els activistes pel decreixement, els contraris a la globalització i els que parlaven d’una cosa estranya anomenada “peak oil”, que curiosament al aprofundir resultava d’una lògica inqüestionable.

Tots aquests predicaven un parell de coses matemàticament indiscutibles, que no es pot créixer eternament i que els recursos no son inesgotables. Amb aquestes senzilles premisses quedava clar cap a on anàvem de manera inexorable. Potser el problema, és que a tots aquests grups se’ls havia primer ignorat i desprès criminalitzat durant anys des de uns medis de comunicació, que casualment son propietat de les grans empreses interessades en seguir sempre igual i no disposades a permetre cap tipus de veu crítica que trenqui el pensament únic.

Per a mi, tots aquests economistes oportunistes que ens diuen el que els hi és

Gas de pebre del WTO contra la veritat, Seattle 1999.

Gas de pebre del WTO contra la veritat, Seattle 1999.

dictat, el que molts volen sentir i que difonen la veritat que convé a uns pocs, tenen credibilitat zero. Ells segueixen sent tant autistes ara com fa un parell d’anys, l’únic que fan és adaptar-se a les situacions i a les opinions majoritàries. Ens cal gent valenta i amb idees i propostes diferents, on és l’esperit crític?. Vull un economista o un polític que digui la veritat, i s’atreveixi a dir que molta gent a Seattle l’any 1999 ja va preveure cap on anirien les coses i que no se’ls va fer cap cas perquè aquí a l’escala de prioritats els interessos d’uns pocs passen per damunt de la majoria.

Written by MadeByMiki

16 Juny 2010 a 12:13 am

6 Respostes

Subscribe to comments with RSS.

 1. Totalment d’acord. La crisi ha estat provocada per interessos econòmics i ens volen fer creure que és fortuït. Volen acabar amb l’estat del benestar, per mi és evident.

  El verdader problema que tenim és que el PIB per habitant a Spain és de 34.600$ segons IO. El 80%, per molt llicenciats que siguem, no cobrem això.
  El sistema comunista ha quedat descartat com a sistema viable de govern però no ens podem oblidar de l’anàlisi que fa de la plusvalua, la plusvalua ens fa pagar més per allò que cobrant menys produïm; és l’esclavatge de fer ric el que ja és ric mentre intentem enriquirnos.

  Hauriem de publicar una guia de consum responsable on compréssim només allò que és produït en coperatives, comerç just, ecològic, drets dels treballadors, pocs intermediaris, producte fresc, bon disseny, no transgènic, etcétera.

  Els “pobres” som majoria, tenim el poder i som directament responsables del que ens passa, no caiguem en el victimisme, només hem d’adornar-nos de que és possible i fàcil canviar les coses.

  fcesc

  16 Juny 2010 at 10:58 am

  • Doncs no t’ho creuràs, però els propers posts que estic preparant aniran enfocats cap el que suggereixes, i de manera pràctica.

   Ja ho deia Ghandi: “Sigues el canvi que vols veure al món.”

   Com sempre un molt bon comentari. Salut!!

   madebymiki

   16 Juny 2010 at 11:23 am

 2. com saps també sóc propera a la idea del decreixement, però després em diuen els coneguts: “però que no veus que tu sola no pots fer res?, que mentre quedi un capitalista quedarem en aquest sistema?” ho veig tant utòpic…

  sobre els economistes amb idees més socials: em van recomanar llegir a Vicenç Navarro i és interessant també però pels que no estem gaire entrats en el tema d’economia es fa una mica difícil seguir-lo a vegades. Alguna recomanació de part teva? algún llibre per amateurs?

  Lu

  16 Juny 2010 at 12:15 pm

 3. Hm. Jo crec que és obvi per a tota persona amb cervell que no es pot creixer infinitament. Es a dir, no veig qui es podria creure mai la tal teoria del creixement continuu. Tampoc no entenc gens la forma de viure la vida de manera consumista, tot i que en tinc les meves manies i de tant en tant em permeto comprar coses no exactament necessaries. Hi ha una gran diferencia entre poder estar content amb un mínim que trobes necessari i poder estar content només si ets propietari de tot el món. O ser feliç només mentre estas comptant diners. Malgrat tot, la única cosa important que els diners et podrien donar és més temps per a tu mateix.

  ahse

  17 Juny 2010 at 5:55 am

 4. Tan sols deixa’m que et recomani un excel·lent blog d’economia anticapitalista que acabo de decobrir: http://www.agarzon.net/

  Arqueòleg Glamurós

  17 Juny 2010 at 8:23 pm


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: