..: MadeByMiki :..

::::…..No sé que no sé res….::::

Deu raons per a que l’ Administració utilitzi soft lliure.

with 10 comments


Software lliure per a tothom.

Software lliure per a tothom.

El “Centro Nacional de Referencia de Aplicación de las TIC basadas en fuentes abiertas”, CENATIC, ha publicat un decàleg per defensar l’ ús del software lliure a l’ Administració.

CENATIC afirma que fer servir software lliure permet reduir el dèficit, afavoreix la competitivitat i contribueix al desenvolupament d’ una economia sostenible basada en el coneixement. El director de Projectes i Serveis de la Institució, Manuel Velardo, exposa que l’ Administració s’ enfronta a grans reptes tecnològics, com fer efectiu l’ accés electrònic dels ciutadans als serveis públics o la interoperabilitat entre administracions. Aquesta situació és propicia a la compartició de sol·lucions, la reutilització de sistemes i la col·laboració entre institucions, i en aquest escenari els sistemes de fonts obertes són una eina necessaria, comenta Velardo.

Segons dades de CENATIC, el 50% dels grans sistemes instal·lats a l’ Administració utilitzen software lliure, el 46% del software desenvolupat per les Comunitats Autònomes és de fonts obertes i el 80% dels grans Ajuntaments a Espanya tenen iniciatives amb software lliure. Per aconseguir els beneficis de la lliberació del software, CENATIC defensa un model d’ explotació i comunitat correcte, que garanteixi la sostenibilitat del software aliberat mitjançant la transferència de coneixement i la correcta gestió de les contribucions.

Les 10 raons de CENATIC per alliberar el software:

1. Permet una més gran eficiènc ia pressupostaria estalviant costos en el manteniment i l’ evolució del software.

2. Compleix les recomanacions de la Llei 11/2007, del Real Decret d’ Interoperabilitat, i de les directives europees de la ISA.

3. Afavoreix la transparència, la interoperabilitat, la independència i la sostenibilitat de les aplicacions de les Administracions públiques.

4. Desenvolupa l’ ecosistema del sector TIC, garantint la independència de proveïdors i de la seva disponibilitat futura.

5. Posa coneixement i actius a disposició de els empreses.

6. Contribueix a la reducció del dèficit públic, i fomenta el desenvolupament d’ una economía basada en el coneixement i la innovació.

7. Millora la competitivitat fomentant la cooperació entre administracions, universitats, centres de I+D+i i empreses, extenent bones pràctiques de coneixement compartit i enfortint la innovació oberta.

8. Facilita l’adaptació a les necessitats concretes de les administracions, en materia lingüistica, legislativa,d’ accesibilitat i imatge.

9. Garanteix la privacitat i la seguretat en el tractament de la informació.

10. Permet Compartir, Reutilizar i Col·laborar. En definitiva: Lliberant el software, l’ Administració Pública redueix el seu déficit, aporta valor al sector privat, especialmente a les empreses TIC locals, afavoreix la competitivitat i contribueix al desenvolupament d’ una economia sostenible basada en el coneixement i la innovació oberta.

Fonts:

http://www.mabuweb.com

www.cenatic.es

Anuncis

Written by MadeByMiki

20 Juny 2010 a 4:21 pm

10 Respostes

Subscribe to comments with RSS.

 1. un Ubuntu Lucid Lynx a l’administració, i l’edubuntu a les escoles, i la gent aprendria a utilitzar software lliure, deixaríem de banda software tancat i propietari i tot aniria molt millor (i la de diners que ens estalviaríem!)

  Però clar… llavors zapatero no podria reunir-se amb bill gates…

  jordi

  20 Juny 2010 at 9:26 pm

  • Hi ha tot tipus de software i S.O. totalment lliures per a totes les necessitats, des de científic fins a gestió, certament no hi ha cap excusa per no utilitzar-lo. Potser (digueu-me malpensat…) amb el soft lliure no hi ha cap comissió a guanyar…

   madebymiki

   20 Juny 2010 at 9:50 pm

 2. Completament d’acord! De fet es incomprensible la política de l’administració pública amb les llicencies dels programes!
  Jo normalment treballo en museus i estic fartíssim que no tinguin cap dels programes que necessito per inventariar, dibuixar i digitalitzar el mateial arqueològic! Quan em baixo la versió pirata es bloqueja tot i si demano que instal·lin la versió bona s’ha de fer una instància al Papa!

  Arqueòleg Glamurós

  20 Juny 2010 at 9:28 pm

  • La veritat, copio el que diu en Jordi: “un Ubuntu Lucid Lynx a l’administració, i l’edubuntu a les escoles”, qui els hagi provat (des de un Ubuntu Lucid Lynx escric això) sabrà que funcionen de meravella i tenen tot el que puguis necessitar, no hi ha excusa.

   madebymiki

   20 Juny 2010 at 9:55 pm

 3. Estic d’acord amb vosaltres. El mateix que ha dit l’Arqueòleg, ho puc aplicar jo al meu institut. És una vergonya tenir un munt d’ordinadors i tenir un software limitat i que realment la majoria de les vegades no serveix per les finalitats que perseguim. Molt més en el meu cas que he fet batxillerat científic.

  zillahh

  21 Juny 2010 at 9:36 am

 4. Sempre hi ha una resistència dels companys per utilitzar algo que no sigui Güïndous. De fet, al meu sector hi ha gent que no li toquis ni una icona a l’escriptori perquè es queixen que li “desconfigures”. Fa 13 anys que faig de coordinador informàtic i penso que la culpa de que els sistemes lliures no triomfin és que la major part de la gent és molt còmoda i no els facis variar les connexions de dues neurones pq es despisten.

  minosabe

  21 Juny 2010 at 10:42 am

  • Sempre cal anar amb compte, no sigui cas que canviant d’hàbits i experimentant aprenguem alguna cosa…

   madebymiki

   21 Juny 2010 at 11:46 am

 5. Com que no donin més diners als desgraciats del Microsoft ja és suficient raó per utilitzar el software lliure!!

  ahse

  21 Juny 2010 at 9:23 pm

  • La veritat, resulta immoral que amb els nostres diners es paguin llicencies de productes que ens podrien resultar gratis, i n’estic segur que per alguna cosa serà…

   madebymiki

   21 Juny 2010 at 9:42 pm


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: