..: MadeByMiki :..

::::…..No sé que no sé res….::::

Autosuficiència perillosa.

with 12 comments


Ara ja fa més de 30 anys el aleshores president dels Estats Units (l’amic dels catalans) Jimmy Carter va fer instal·lar panells solars a tota l’ala oest de la Casa Blanca. Allò va ser un gest del que anava a ser un canvi d’orientació en matèria de política energètica. Teòricament calia mostrar als ciutadans un camí de futur més orientat cap a un món més ecològic. La gent veuria com els escalfadors de la Casa Blanca funcionaven perfectament amb energia solar, una opció eficient i barata.

A Carter el va succeir en Ronald Reagan, una de les primeres decisions del nou president-actor va ser desmuntar aquells panells solars. La majoria van anar a parar a racons poc visitats de museus, però un el va comprar un empresari xinès. Aquest empresari va construir la companyia termo-solar més gran del món, Xina va instal·lar més de setanta milions de panells iguals.

Avui els Estats Units fan veure que es lamenten per no tenir “llocs de treball verds”, però en realitat fa anys que van optar pels combustibles fòssils i en Barack Obama no ha fet res per canviar això.

De fet en Barack va prometre milions de “llocs de treball verds”, però l’únic que se li ha vist son gestos estèrils de cara a la galeria, un dels casos més patètics és l’hort ecològic que s’ha muntat la seva senyora a la Casa Blanca.

Un cas contrari al americà és el d’Alemanya, allà s’estimula la “industria verda”. L’any passat Alemanya va crear més d’un 50% de les cèl·lules fotovoltaiques del món.

Hermann Scheer membre del Parlament alemany va dir: “L’energia solar és l’energia de la gent. Fer servir aquesta energia no requereix grans inversions per part d’unes poques corporacions enormes, el que requereix és milions de inversions per part de milers de milions de persones que tenen, d’aquesta manera, l’oportunitat de deixar de ser part del problema per passar a ser part de la solució”.

Això que explica tant malament en Hermann fa referència als equips d’energia solar a petita escala, que generen llocs de treball, son eficients, redueixen les despeses i permeten (a Alemanya) que els seus propietaris puguin vendre els seus excedents a les centrals elèctriques.

Avui seria ben senzill democratitzar i socialitzar l’accés a l’energia neta, això beneficiaria enormement als consumidors, al medi ambient i crearia molts de llocs de treball. El problema és que la recaptació d’impostos i les multinacionals importen molt més als polític que els seus ciutadans. Hi ha algun valent que pugui proposar un camí cap a l’autonomia energètica dels ciutadans?.

Anuncis

Written by MadeByMiki

20 Setembre 2010 a 11:09 pm

12 Respostes

Subscribe to comments with RSS.

 1. Jo no crec que Hermann s’expliqui tant malament. Ja fa temps que els governs i els ministeris de medi ambient ens volen fer sentir culpables del canvi climàtic. No recicles, utilitzes el cotxe en comptes del transport públic, tens l’aire acondicionat a menys de 24 graus,… són els seus discursos. I mentre ens diuen això, les grans centrals i industries llencen a l’atmòsfera milions d’emissions de CO2. Vaja, que som una part important del problema.

  Sóc conscient que els petits gestos d’un sumats als petits gestos de molts altres poden aconseguir moltes millores o, si més no, no empitjorar tan ràpidament. Però crec que s’hauria de fer una política de medi ambient més encaminada a les grans indústries. Ja ens agradaria a tots ser part de la solució.

  Crític de cine

  21 Setembre 2010 at 9:52 am

  • Coincidim molt amb el fet d’estar emprenyats pel diferent tracte que rebem els ciutadans i les empreses. No se si ens en sortirem, hi ha massa interessos.

   madebymiki

   21 Setembre 2010 at 1:15 pm

 2. A Espanya existeixen plantes d’energia solar que estan substituint els camps abandonats renovant el medi rural (que l’espanyol no és petit precisament). El problema que porta això és que els surt massa car, tal com ha dit en miki aquí no es dona prioritat per aquesta energia verda que causa molt menys impacte visual que l’energia eolica i que a més, depenent del lloc, sempre produeix (a diferència de la eòlica).

  A mi, realment, m’és igual. De fet, quan s’acabin els materials fòssils arribarà una guerra mundial que permetrà poder canviar la societat… si és que queda algo d’humanitat.

  conjuntbuit

  21 Setembre 2010 at 12:16 pm

  • També hi ha la mini-eòlica, una manera simple i barata de generar energia per a petits consumidors, tot i que no se’n parla gaire…

   madebymiki

   21 Setembre 2010 at 1:16 pm

 3. Doncs sembla que no hi ha cap valent,… sembla que el més còmode és continuar amb les mateixes polítiques per por a la disminució del rendiment econòmic (només s’ha de fer una alta inversió, després no té perquè ser menys rendible) fins que no hi hagi res que ens impedeixi canviar de mentalitat… una pena… tan que a vegades es copia a altres països en algunes polítiques no sé perquè no ens fixem en Alemnya que actua tan en el gran sector empresarial com en l’inidvidual, tenen molt més interioritzats certs hàbits com els de reciclar.

  aficionatsalssenders

  21 Setembre 2010 at 1:10 pm

  • Si a Alemanya tinguessin el sol que hi ha aquí ens vendrien l’electricitat a cabassos, però es clar aquí les coses van d’un altra manera.

   madebymiki

   21 Setembre 2010 at 1:18 pm

   • La veritat és que sembla ben estrany que se’n un país tan assoleiat ens donin tantes voltes en l’aplicació de les plaques solars. Una amiga que estava vivint a Tübinguen ens va dur a una ciutat on hi vivia gent de classe mitjana-baixa i tots els edificis tenien plaques solars. Si a ells amb menys hores de llum els surt a compte (si no ben segur que no ho farien), a nosaltres ens ha de ser rendible per ous vaja.

    aficionatsalssenders

    21 Setembre 2010 at 7:16 pm

 4. Què bé! Amb un jardinet a la casa blanca acabarem amb el canvi climàtic!

  anomenatinutil

  21 Setembre 2010 at 2:34 pm

 5. No critiqueu la Michelle Obama, que ha deixat de comprar-se 10 pots de laca al dia per dur aquest pentinat tant perfecte que porta. Ara només en compra 9 i n’utilitza 8 i mig. Així cada dos dies s’estalvia de comprar-ne un altre. Com sou.

  Crític de cine

  21 Setembre 2010 at 3:27 pm

 6. No puc criticar els Obama i el seu hort. Rebo puntualment cada setmana una capsa amb escaroles i espinacs d’allò més fresques i amb el glamour del segell presidencial estampat a la capsa. Soc l’enveja del veïnat. Per tant, no espereu de mi un retret en aquest aspecte.

  Pel demés, penso que EEUU avançarà en el tema d’energies renovables i sostenibles al ritme del tran-tran. No tenen cap presa mentre hi hagi petroli. En són un dels principals productors, tenen algunes de les petrolieres més grans del món, tenen acords amb els països amb més reserves de petroli i si hi ha algun problema, apliquen allò de “guerra preventiva”.

  Quan s’acabi, explotaran el que estan guardant-se a Alaska.

  I quan no hi hagi més remei, ja entraran a fons en altres energies alternatives.

  trt2009

  21 Setembre 2010 at 5:59 pm

 7. Em van explicar (i no sé ben bé si és cert del tot) que algunes d’aquests grans companyies petrolíferes havien comprat la patent d’un disseny de cotxe elèctric… així tenen el futur assegurat quan hagin acabat d’explotar un recurs. No és que no sigui viable, és que s’ha d’exprimir el suc fins que no en quedi cap gota. No els podem dir que no són espanvilats…

  aficionatsalssenders

  21 Setembre 2010 at 7:19 pm


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: