Maquillatge o tanatopràxia?
En els darrers cinc anys -podríem dir 50, però així ho entendrem millor-, hi ha dos grans esforços que convergeixen. Tots a una, el poder i els medis de comunicació treballen en una incansable estratègia de maquillatge de la realitat, i nosaltres ens esforcem de manera inhumana en fer veure que ens ho creiem.
La qüestió és que aquest maquillatge, a la que t’ho mires be és per totes bandes. El trobem a les enormes xifres d’atur que patim, maquillades a base -entre d’altres coses- d’excloure una immensa quantitat d’aturats de les llistes pel senzill fet d’estar realitzant algun curs. I ben segur que aquesta qüestió és extrapolable a tot tipus d’estadístiques retocades que ens serveixen per esmorzar, dinar o sopar i nosaltres digerim sense contemplacions.
Ara resulta que he pogut saber, que aquelles xifres optimistes sobre les venda de pisos a Espanya també pateixen aquest maquillatge tant ben estudiat. Com s’ho fan?, doncs és ben senzill, com sempre es tracta d’ometre certa informació que és transcendental per saber on som i cap on anem. El truc, digne d’un gran il·lusionista com en David Copperfield és el següent: Direm que les vendes de pisos, ho sigui les escriptures han augmentat un 20% respecte l’any anterior -que be, sortim de la crisi!- però ometrem certa informació que no volem que se sàpiga massa: un 30% de les escriptures que s’han fet aquest any son embargaments, execucions hipotecàries i donacions a compte.
Ho sigui que el que serien unes estadístiques clarament negatives, per art de màgia s’han tornat -amb el maquillatge convenient- en uns fantàstics números que ens fan somniar en que aviat “tot tornarà a ser com abans”.
Jo us donaré la meva versió dels fets, la versió d’un observador llunyà i sense coneixements profunds sobre el tema: Els pisos baixaran molt de preu. Els bancs no saben que fer-ne de tants com en tenen, però davant l’impossibilitat absoluta de cobrar prefereixen quedar-se el pis que sense res. És possible que el govern hagi d’anular part o la totalitat de les ajudes que dona a l’hora de comprar-los. Fins ara s’han mantingut molt cars de manera totalment artificial, però la llei de l’oferta i la demanda s’acabarà imposant.
Crec que no podem ser tant innocents i creure’ns tot el que ens diuen des de el govern, els bancs o els seus medis afins. Ens han enganyat massa vegades i res em fa pensar que les coses hagin canviat en lo més mínim. Lo realment important és la tendència, i ja sabem cap on va. Faríem be de ser escèptics davant de tot el que ens transmeten, no es mereixen que ens els creiem.
Un cop més una notícia (un post) preocupant pel contingut del que expliques. Per moltes preses polítiques que hi hagi per sortir de la crisi, no en sortirem si aquesta sortida solament és de “maquillatge” com dius.
No per explicar el que no és, la realitat canviarà. Bé és veritat que amb notícies com aquesta es pot preparar el terreny o calmar els ànims de la població o no preocupar-la més i procurar que el consum vagi a l’alça, en aquest cas concret el de la compra venda de pisos.
A banda del que dius, potser el que hem de reclamar és una part més important de periodistes que “investiguin i contrastin” allò que els polítics diguin en roda de premsa o en declaracions a peu de micròfon.
Si ser periodista vol dir anar a una roda de premsa, copiar o gravar el que diu el polític de torn i després adaptar-ho a l’edició del seu diari o revista, aquesta feina (amb perdó) també la puc fer jo que no soc un professional del medi. Hauríem de demanar als i a les periodistes més criteri propi, més imaginació, més iniciativa i més investigació.
És un problema de línies editorials o és un problema de periodistes?
Potser aquest post el “veu” algun o alguna periodista i ens explica allò que des de fora no ens expliquem de vegades. Ser periodista, sortosament, és alguna cosa més que reproduir allò que algú ha dit.
Tomàs
12 Octubre 2010 at 10:12 am
No en tinc cap mena de dubte, és un problema de línies editorials.
Salut i feliç dia de la raça 😉
madebymiki
12 Octubre 2010 at 11:48 am
gairebé és digne d’un reportatge detectivesc! d’aquí poc per ser competents en aquesta societat hauran d’incloure una assignatura sobre investigació a la ESO… però suposo que no els interessa…
aficionatsalssenders
12 Octubre 2010 at 11:48 am
Tinc un amic estadístic, i sempre em diu que si sabéssim la veritat de moltes coses no ens ho creuríem.
madebymiki
12 Octubre 2010 at 4:20 pm
com podem comprovar, gairebé a diari, en el teu blog, no ens podem enrefiar de cam mena d’informació o estadísitca que provinguin de mitjans de comunicació o del mateix govern. Crec que, al igual que ha esclatat la bombolla immobiliaria, si ens continuen venent cortines de fum, al final acabaran esclatant totes aquestes “mentides” i es descobrirà el pastís.
Avui, de moment, a Zapatero ja l’han saludat amb crits de “Zapatero dimisón” durant la desfilada d’aquest grupet de persones que fan missions humanitaries amb fusells sobre l’espatlla.
Crític de cine
12 Octubre 2010 at 12:52 pm
Jo tampoc soc infal·lible, però el que et puc assegurar és que no em mouen interessos ocults, més enllà de l’audiència quotidiana.
Pel Zapatero no pateixis, que cada any l’escridassen…
madebymiki
12 Octubre 2010 at 4:27 pm
Jo soc molt escèptic davant tota estadística que no mostri la seva metodologia i base estadística! Com en sé (si l’estadística tb s’aplica a arqueologia) puc saber fins a quin punt és fiable o no!
Arqueòleg Glamurós
12 Octubre 2010 at 10:34 pm
Cap problema, tot i així suposo que reconeixeràs -passant d’estadístiques- que no és massa lícit comptabilitzar les escriptures dels desnonaments junt a les que es fan per les vendes de pisos.
madebymiki
12 Octubre 2010 at 10:42 pm
Miki,
No estic d’acord amb la teva conclusió, però abans deixa’m que discrepi també de la teva introducció. No és cert que les xifres de l’atur estiguin falsejades pels cursos de formació, va córrer un rumor a través d’un confidencial de llarga tirada que el govern pretenia fer això per estalviar-se un milió d’aturats a les estadístiques, però això no es va dur a terme.
Sobre la conclusió, que ens enganyen i no ens mostren la realitat, doncs a qui l’enganyen és tan ruc que es mereix que l’enganyin. Tens tres mitjans, te’ls anomeno de menys a més fiabilitat: el confidencial “El Confidencial” que no para de treure articles i dades numèriques sobre uns preus encara escandalosament alts i que acabaran per baixar; la revista “The Economist” que fa anys, molts anys, que parla de bombolla immobiliària i que segueix dient que els preus cauran molt més, ho explica amb dades, mitjanes, projeccions, etc; i la Comissió Europea que acaba de publicar el seu informe sobre la vivenda que diu que a tot Europa els pisos segueixen sobrevalorats un 17%, és cert que l’informe no especifica país a país, però si un és una mica llest ja sap on és el problema.
RS
12 Octubre 2010 at 10:40 pm
El confidencial em deies??
http://www.elconfidencial.com/espana/zapatero-desempleados-formacion-paro-20100913-69466.html
“El Gobierno incentivará los cursos de formación para ‘maquillar’ el número de parados”.
El País:
http://www.elpais.com/articulo/economia/precio/pisos/sube/primera/vez/anos/elpepieco/20100916elpepieco_6/Tes
http://www.elpais.com/articulo/economia/Zapatero/afirma/descenso/precios/vivienda/ha/tocado/fondo/elpepueco/20100923elpepueco_3/Tes
Evidentment que trobaràs tot tipus d’informacions contradictòries, però jo del que em queixo -tal i com li dic al arqueòleg- és del tema de que que no és massa lícit comptabilitzar les escriptures dels desnonaments junt a les que es fan per les vendes de pisos.
Per aquí va el post.
madebymiki
12 Octubre 2010 at 10:54 pm
Miki,
Justament a aquest rumor d’El Confidencial em referia. Ho has vist que el govern hagi fet aquest canvi en la comptabilització dels aturats?
Sobre el segon punt, si et referies al que dius, sí, hi estic d’acord, però de la conclusió m’havia semblat entendre una crítica general a tot un sistema d’informació que em semblaria injusta. Mea culpa.
RS
12 Octubre 2010 at 11:07 pm
molt elegant això de “maquillatge de la realitat”. Jo sempre ho he sentit a dir més ordinàriament amb un “se’ns pixen a sobre i ens diuen que plou”.
🙂
seruji
13 Octubre 2010 at 1:57 pm
Com diu la cançó: “maquillan la verdad usando trucos y eufemismos. Sino… ¿por qué las pateras son cayucos?”
Això és el de sempre. És com quan fa un any i escaig van dir que la delinqüència havia augmentat respecte l’any passat, quan realment hi havia hagut menys robatoris, assalts, etc. El truco? algunes sancions de tràfic van passar a tramitar-se per lo penal.
Un altre: Montilla dient a ¿l’Agora? que fa uns anys la preocupació màxima dels ciutadans era la seguretat i que ara no, del que ell deduïa que havien fet una gran desplegament amb tot el tema dels mossos. No seria més aviat que a la gent li preocupa més la economia, l’atur, etc. fent baixar del podi la seguretat del podi, per més que li preocupi igual que fa dos anys?
Més: qui no va sentir a Zapatero dient que els parats que estiguessin formant-se contarien com a treballadors pq, segons ell, formant-se estaven treballant pel país?
I això és un suma i sigue. I no s’acaba mai. I tothom pot dir el que li sembla, des dels de Público fins a Intereconomía tothom i fot cullerada. I la gent som tant vagos i gilipolles que enlloc de pensar una mica en les coses preferim que ens ho donguin tot mastegadet per anar a despotricar al cafè….
Pq aquest món és tan sumament corrupte, que no importa el que es digui. El dia que les paraules tingui un valor contractual, veuràs tu quins rots fotran alguns…
jordi
13 Octubre 2010 at 4:42 pm
Sobre això dels pisos, de fet la Comissió Europea ja ha dit que estem en preus un 17% per sobre de la realitat… per la eurozona es veu que la mitjana es d’un 3%
La vivienda sigue sobrevalorada en España, según la Comisión Europea
http://www.cincodias.com/articulo/vivienda/vivienda-sigue-sobrevalorada-Espana-Comision-Europea/20101005cdscdsviv_1/cdsfinviv/
Salvador
13 Octubre 2010 at 5:25 pm