..: MadeByMiki :..

::::…..No sé que no sé res….::::

El manual d’instruccions.

with 8 comments


Llegir el manual d’instruccions, sovint és de covards, i en determinades ocasions resulta estúpid i perillós. Això és el que li ha passat a Irlanda, el “tigre celta”, allà el seu etern govern conservador i els seus economistes porten anys aplicant el que diuen els manuals d’economia. Això en situacions normals pot ser útil, però tots sabem que la situació econòmica mundial és de tot menys normal, per tant els països estan obligats a ser creatius o seguir el camí d’Irlanda.

Curiosament tot el que porta fent Irlanda durant anys, és allò que ara tots els partits (especialment els conservadors) diuen que és la recepta per sortir de la crisi. Clar, com que als manuals d’economia, el FMI, el BCE, els economistes (tret de petites excepcions militants).

 • Tots diuen que cal baixar els impostos sobre el capital, doncs a Irlanda els tenen més baixos que enlloc, un 12,5% a una Europa on el pro-mig és d’un 24%.
 • Com que diuen que cal rebaixar la despesa pública, ells també tenen l’index més Baix, un 18% del PIB mentre a Europa és d’un 28%.
 • Que el manual diu que cal privatitzar? Doncs a Irlanda s’han privatitzat de manera massiva centres educatius, escoles, centres sanitaris i se’ls ha subsidiat (concertat en diríem aquí per dissimular…).
 • Que cal des-regular el mercat del treball?, doncs a Irlanda és el lloc d’Europa on costa menys despatxar a un treballador. Que cal cuidar a la banca?, doncs aquesta és ajudada per l’estat tant com sigui necessari.

Irlanda ha seguit com ningú el manual, des de l’inici de la crisi, cap el 2007 ha fet exactament tot el que allà posava, i quan tenia dubtes seguia amb exactitud el que li deien des de el FMI i el BCE. Per qui no ho sàpiga, van reduir un 20% el salari dels funcionaris, un 10% les prestacions socials, la despesa sanitària i en educació, s’ha privatitzat tot lo “privatitzable” i com no podia ser d’altra manera es van garantir els dipòsits dels bancs per donar més confiança al poble, aquell poble sempre malpensat i que no creu en els seus governants. Tal i com deia el ex-president del barça Josep Lluís Nuñez “Al soci no se li pot enganyar!!”, quan volia dir “Al soci no se’l pot enganyar… més!!”.

Aquest és el manual que ha seguit Irlanda abans d’estimbar-se, aquests és el manual que ens diuen i diran que hem de seguir per sortir de la crisi. És evident que això funcionava l’any 2000, però en aquell moment qualsevol cosa hauria funcionat, és més, aquest tipus de polítiques son les que han reforçat la crisi que patim.

La gràcia de tot plegat és que quan els països creixien i creixien ningú es preguntava seriosament cap a on anàvem, la poca crítica que hi havia a aquell tipus de creixement era ridiculitzat constantment. Als que avisaven dels problemes que més endavant podríem patir se’ls hi ensenyava el manual, l’únic manual que hi ha, el neoliberal, el que apliquen els que es diuen de dretes amb eufòria i els que es diuen d’esquerres amb el nas tapat. Doncs ja ens hi podem anar posant bé, que com a mínim tenim una cosa segura: amb aquest manual sabem perfectament cap on anem, més o menys tenim clar que ens en anem a la merda.

Aprofito per suggerir-vos un gran article per aprofundir més en el que podríem anomenar “la qüestió irlandesa”, és molt educatiu:

http://www.minosabe.discoversweb.com.ar/index.php/socioeconomia/258-irlanda-mentiras-arriesgadas.html


Anuncis

Written by MadeByMiki

25 Novembre 2010 a 9:48 am

8 Respostes

Subscribe to comments with RSS.

 1. Que el tràvol de la sort els acompanyi…

  Reflexionem-hi

  25 Novembre 2010 at 11:19 am

 2. trèvol, volia dir (aish, ara ja no queda tan bé :S )

  Reflexionem-hi

  25 Novembre 2010 at 11:20 am

 3. Quina pena que no estigui per aquí el meu arxienemic Rosa de Sang, un convergent defensor a ultrança de la política fracassada que ha dut a Irlanda a la bancarrota i la misèria! yyyuhhuu RS que has emigrat al teu paradís de Dublín?

  Sens dubte molt millor el model ecosocialsita d’Islàndia: persecució de la corrupció, detencions de banquers corruptes, keynesianisme, fi dels paradisos fiscals i pujades d’impostos als rics!

  Arqueòleg Glamurós

  25 Novembre 2010 at 10:58 pm

  • Uf!, Islàndia no crec que sigui un bon exemple, és un país ric en recursos naturals, poc habitat, no em sembla comparable a Espanya. Tot i així, ha quedat en evidencia que un munt de polítics i economistes es posen al sol que més calenta i quan les coses canvien s’amaguen i dissimulen.

   madebymiki

   25 Novembre 2010 at 11:17 pm

 4. El PP i els seus mentors econòmics s’han omplert la boca durant molt de temps posant Irlanda com a exemple de model econòmic. O sigui que si aquesta és l’alternativa que proposen, anem llestos.

  Cristina

  25 Novembre 2010 at 11:25 pm

  • Esperem que els periodistes facin servir les hemeroteques per fer avergonyir a aquests espavilats que van donant lliçons d’economia barata i solucions suades a tothom.

   madebymiki

   25 Novembre 2010 at 11:38 pm

 5. He de confessar, que sense informació, quan veia els resultats que la premsa ens transmetia fa uns pocs mesos de la prosperitat d’Irlanda, jo pensava, jo… si que ho saben fer bé aquesta gent.

  Resulta que el seu creixement encara era més de “chicha y nabo”que la d’aquí.

  Una cosa amb la que també he al•lucinat és amb l’anàlisi que des de la CE varen fer fa uns pocs mesos dels bancs irlandesos. Tots varen passar la prova del cotó.

  Qui va fer aquests anàlisi i informes? La Caputxeta de la Montse Lladó?

  Au, vinga, a seguir el manual!

  Tomàs

  26 Novembre 2010 at 5:26 pm


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: