..: MadeByMiki :..

::::…..No sé que no sé res….::::

Diners CES, el diner de domini públic.

with 6 comments


Sovint la meva motivació a l’hora de fer un post és purament egoista, avui em trobo de nou amb aquesta situació. Hi ha coses que tenim tan integrades i assimilades que costa molt de mirar-les de manera imparcial o diferent, els diners sense cap mena de dubte formen part d’aquests temes que no ens acostumem a plantejar, o potser és que no interessa massa que ho fem. Espero que aquest post ens serveixi per ampliar el nostre punt de visió.

L’acrònim CES en català significa “Sistema d’Intercanvi Comunitari”, el seu objectiu principal és facilitar el comerç sense la necessitat de fer servir els diners convencionals. És una evolució lògica dels “bancs de temps”.

Les seves funcions bàsiques son les de fer de sistema bancari i de diners a través d’internet i fa de mercat on la gent ven i requerix bens i serveis.

Els diners CES, és un nou sistema monetari. Tan sols cal registrar-se sense cap tipus de despesa, de fet es tracta de fer un registre a un llibre comptable, d’aquesta manera el saldo també és de domini públic.

L’objectiu d’aquest tipus de moneda no és evadir impostos, es tracta de ajudar a crear una societat més justa i evitar que el diner sigui un be privat.

Es tracta d’allò que anomenem “diner gratis”, o sigui lliure d’interessos, a més torna el poder del control del diner a la gent. Tothom comença de zero, per tant equilibra el “camp de joc” i els coneixements i habilitats son els veritables generadors de riquesa.

Desapareixen els cobraments d’interessos, l’especulació monetària, la riquesa es quedarà allà on es genera.

Existeixen casos d’intercanvis del CES per tot el món i això fa que aquest tipus de moneda sigui tan versàtil com qualsevol altra.

Si en voleu saber més tan sols cal que feu un tomb per internet, allà torbareu tota la informació que necessiteu sobre aquest sistema monetari tant interessant i orientat al ciutadà.

http://www.ces.org.za/index_es.asp

Per aprofundir en el sistema monetari actual des de un punt de vista històric, i teniu força paciència (és llarg, unes 2 hores…) podeu veure un gran documental anomenat “The secret of Oz”.

Aquí teniu el documental subtitulat al castellà:

Written by MadeByMiki

4 gener 2011 a 10:20 pm

6 Respostes

Subscribe to comments with RSS.

 1. Hola Miki, molt bo i molt original,

  Jo que visc en un món de fantasia no en sabia res d’això. He hagut d’entrar al link que ens has deixat i en veure un exemple d’intercanvi ho he “pillat”.

  Potser si que finalment sorgirà alguna cosa a Internet que sigui una veritable alternativa al sistema financer establert. Si més no algun sistema que els espanti una mica.

  Tant de bo ho arribem a veure.

  Tomàs

  4 gener 2011 at 10:54 pm

  • Creu-me, també ha estat tot un esforç per a mi imaginar-me i entendre el funcionament dels diners lliures.

   De moment no crec que tremoli el sistema financer, però a Catalunya ja funcionen vàries cooperatives amb aquests diners socials.

   madebymiki

   4 gener 2011 at 11:03 pm

   • Això he pensat jo! aquí Catalunya ja coneixia algun sistema així (gràcies als teus posts!) però aquest és internacional… em sembla magnífic, la veritat.

    Aquestes idees no són noves. Hi ha molt pensadors que han aportat idees semblants, com per exemple, q es pagui per TEMPS treballat, no per servei prestat. Això implicaria que cobries el mateix per escombrar que per operar algú, per exemple. El problema d’aquestes teories és que plantegen l’individu com una persona a qui no li importa el benefici econòmic de l’activitat en si, sinó dur-la a terme per realitzar-se com a membre de la comunitat segons les seves possibilitats.
    Jo ja fa temps que penso q si no hi ha un canvi BRUSC (i em refereixo a una catarsi dramàtica) no veurem mai res d’això a gran escala. Morirem en aquest món, tant pudrit com ho està ara, pq la gent és imbècil, per lo general (per més pedant que soni…)

    jordi

    5 gener 2011 at 2:03 am

 2. I els polítics? Quin servei donarien per a obtenir crédit CES?
  D’altra banda, hi hauria gent que seria “pobre” perquè, pel motiu que sigui, no podria entrar en la roda de serveis i béns. No sé, penso que això seria possible en petites comunitats molt ben organitzades. Ara per ara, m’inclino per la fortalesa del model cooperatiu -del que mai se’ns en explica massa les excel·lències- i per cooperacions tipus els supermercats d’alguns llocs del Canadà, on tot un “veïnatge” s’organitza per comprar a l’engròs a preu de cost i vendre les mercaderies només entre els participants.

  minosabe

  5 gener 2011 at 8:30 pm

  • Així funciona a la Cooperativa Integral Catalana, i cada dia van creixent i agafant més importància. Ajuntar el moviment cooperatiu i la moneda social és una gran idea.

   madebymiki

   6 gener 2011 at 12:29 am

 3. Va, que ara que ja han acabat les festes i les Rebaixes (amb majúscules) tinc temps de reucperar els teus posts perduts! M’encanta la idea dels bancs del temps, fa temps que els conec i sé de gent que els utilitza, però tinc un problema de manca de pressupost… NO TINC TEMPS! I em sembla que el problema és comú entre molts joves.

  Reflexionem-hi

  9 gener 2011 at 10:22 am


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: