..: MadeByMiki :..

::::…..No sé que no sé res….::::

La censura i el Software Lliure no son massa amics.

with 23 comments


Aquest interessant món d’internet te una norma que mai acostuma a fallar, si hi ha una acció no triga gaire a produir-se una reacció, i això és el que ha succeït amb el recent segrest del domini de la pàgina http://www.rojadirecta.com. No fa massa, des de el Departament de Seguretat Nacional dels Estats Units (DHS) van començar a “controlar” la xarxa mitjançant el segrest de dominis, un dels casos més sonats va ser el de wikileaks, la idea és ben senzilla, quan algú posi al seu navegador www.wikileaks.org, oh! Sorpresa!, el domini ha estat eliminat, no podem veure aquelles coses tan interessants que allà es publiquen.

La idea és que un controlador o un censor ja ens dirà que és el que hem de veure i que no, com passa als altres medis. Clar que hi ha una cosa bàsica en el funcionament de internet, es tracta del seu origen descentralitzat. Internet és una xarxa que encara que caiguin molts dels seus nodes pot seguir funcionant perfectament.

Ho sigui que si algún estat segresta un domini, hi ha una aplicació per al Firefox que fa una feina molt interessant amb un nom molt suggerent: MafiaaFire Redirector. Aquesta utilitat redirecciona el trànsit del domini segrestat a un altre domini, no em pregunteu com, però amb aquest Add On de firefox la pàgina censurada es mostra perfectament i funciona com si res.

La prova del bon funcionament de l’eina, és que la abans esmentada DHS ja ha solicitat a Mozilla que retiri l’aplicació. Com és evident des de Mozilla s’han negat a fer-ho sense una ordre judicial que els hi obligui.

Sembla que a molt països “democràtics” no agrada gaire el caràcter lliure de Internet, i no pensen aturar-se fins a tenir el total control sobre el que allà es publica. Aquí hi ha molta feina a fer, els estats amb la seva persistent lluita contra la llibertat d’expressió amb les seves lleis que restringeixen tot el que es pot fer i dir sota tota mena d’amenaces. Per l’altra banda hi ha els usuaris crítics atents a tot intent de censura i la comunitat de programadors i hackers que tenen la llibertat com a bandera. Per això i moltes altres coses és tan important el software lliure, per això tantes vegades s’ha apuntat al software lliure i a Linux en concret com a perillosos o fins hi tot terroristes. Per això de tant en tant a la banda privativa passen coses com el que ha passat amb Apple i el seu més que estricte control dels seus usuaris mitjançant aquelles maquinetes tan boniques i usables…

http://www.mozilla.cat/2011/05/06/el-govern-dels-estats-units-demana-a-mozilla-retirar-una-extensio-i-mozilla-hi-posa-pegues/

Per cert, suposo que ja us en heu adonat, però he canviat l’aparença del blog de nou, espero que un agradi el nou look.

Anuncis

23 Respostes

Subscribe to comments with RSS.

 1. I ara, Miki! A sobre que vetllen perquè les nostres ments innocents i pures quedin protegides de les males influències d’aquests dolentots que ens volen explicar coses diferents al dogma, vas tu i protestes (ei, genial això de dir-ne Mafia a l’eina 😀 )

  Pel que fa a la nova imatge del bloc, m’he esverat perquè pensava que havia clicat malament l’enllaç (sóc més ruca!). Està bé, és cómode de llegir tot i que l’altre m’agradava força, tenia alguna cosa d’agressiu o de transgressor i aquest sembla més seriós… ep, no et deus pas estar aburgesant, eh! Tant li fa, et llegiré amb gust tant si escrius en un tros de paper de cuina com si ho fas en un bloc amb el fons de color rosa xiclet. Paraula.

  Montse

  12 Mai 2011 at 10:55 am

  • Sí, el nom té conya… i respecte al nou look, no espero cap eufòria per part dels lectors i comentaristes, amb que l’accepteu em dono per satisfet.

   Gràcies pel comentari i ben aviat faré un post amb més Girona Temps de Flors, amb més fotos.

   MadeByMiki

   12 Mai 2011 at 11:52 am

 2. Però també és cert que la llibertat d’expressió implica un ús responsable de la informació. Si pel que fos a algú se li acudís d’obrir un blog per penjar-hi dades personals, íntimes i privades d’altra gent (imagina que algú es capfica amb tu i publica el teu sou, els teus deutes, les teves inversions, la teva adreça, totes les teves dades de contacte, el que fas, on se’t pot trobar…), seria lícit exigir-li que ho esborrés i fins i tot portar-lo a la justícia, i si es negués a esborrar aquesta informació, trobo que l’Estat hauria de tenir mitjans per poder intervenir-hi i segrestar la pàgina. El món virtual no pot ser un món sense normes. No es tracta de fer censura sinó d’assegurar que no es traspassen determinats límits que poden perjudicar altra gent. Ara bé, no sé si la DHS és tan honesta en els seus principis… Jo sóc dels que creuen que els grans poders tenen tendència a manipular el ciutadà… Però això tampoc no nega el que he dit abans. Cal que hi hagi normes i principis pel bé de tots. Per això tampoc no he entès mai per què tanta polèmica al voltant de la llei Sinde. Jo he llegit els que han redactat el manifest i em sembla que tanta retòrica jurídicoapocalíptica només amaga una cosa: les ganes que internet segueixi sent una mena de llimbs alegals perquè a tots ens agrada tenir el cinema a l’abast d’un clic gratuït.

  David

  12 Mai 2011 at 11:07 am

 3. Ah! Per cert, el tema del blog està bé però l’anterior m’agradava molt! També és cert que fa poc que et segueixo i per tant encara no m’havia cansat de veure’l, però m’encantava aquella fletxeta arrodonida a dalt de tot que apuntava al RSS. 🙂
  I pel que fa el meu comentari anterior, espero no iniciar ara una guerra… :S

  David

  12 Mai 2011 at 11:11 am

  • Quan vaig passar-me al anterior look estava encantat, al cap de 7 díes quan vaig veure 50 blogs amb el mateix skin ja no em va agradar tant, i ara amb 1000.000.000.000 de pàgines amb la mateixa estètica he buscat alguna cosa amb menys personalitat per no cansar…

   MadeByMiki

   12 Mai 2011 at 12:02 pm

 4. La informació és poder. Sembla que hi ha molta més pressa per capar dominis que per derivar responsabilitats de la filtració de dades molt sensibles dels servidors de Sony o de Facebook. Que wikileaks filtri segons què importa molt, però que altres ens perdin o venguin les dades bancàries no deu ser massa rellevant, pel que es veu.

  minosabe

  12 Mai 2011 at 5:22 pm

  • Has fet una bona observació, no sembla que es tracti a tothom de la mateixa manera…

   MadeByMiki

   14 Mai 2011 at 1:17 am

 5. Aquest tipus de notícies no fan més que entristir-me. Entre altres coses perquè com sempre, ens mostra el clar interès que tenen els poders econòmics i polítics, no per garantir la protecció de la ciutadania, sinó per exercir un control sobre un instrument tan potent de comunicació, negoci i expressió com és la xarxa.

  Penso que és difícil posar “barreras al monte”, ja ho vam veure amb el tancament de Napster en 2001, donant un impuls impensable al desenvolupament del p2p.

  La reacció de Firefox em fa visualitzar un nou escenari, m’aporta esperances i em fa imaginar que amb l’arribada del relleu generacional en els diferents àmbits de poder, tindrem garanties per a l’entrada de noves idees, propostes i formes de treballar i pensar que puguin garantir la neutralitat d’Internet. Estic convençut que hi ha espai per a tots.

  Miguel

  12 Mai 2011 at 7:07 pm

  • Gràcies per passar-te per aquesta casa, esperem que ningú pugui posar barreres a internet i a la llibertat d’expressió.

   MadeByMiki

   12 Mai 2011 at 11:44 pm

 6. Els polítics són tots uns venuts!! Quines pretensions que tenen, controlar l’Internet i totes les seves maquines! Ja m’agradaria a mi veure un govern de maquines controlant-los a ells. :>

  ahse

  12 Mai 2011 at 8:41 pm

 7. P.S.

  Per cert, em sembla a mi o tu vas copiant l’estil del Pons? Aquest look va ser seu abans de canviar a l’actual, i el seu actual el tenieu igual, eh? hehehe

  ahse

  12 Mai 2011 at 8:42 pm

  • Vaig passar-me a “Greyzed” el mateix dia que va sortir, ara ja me’n he cansat, el que passa és que en Pons té molt bon gust.

   MadeByMiki

   12 Mai 2011 at 11:47 pm

 8. En a mi m’agrada més aquesta nova aparença que l’anterior.

  Tens tota la raó amb el tema dels software lliure. Quan vaig llegir el tema d’Apple del que parles em semblava està llegint el guió d’una pel•lícula. Molt fort.

  Que seria Internet sense llibertat, solament la major biblioteca del món però en la qual et dirien que pots llegir i que no.

  Tal i com han anat les coses en els darrers 10 anys, als simples mortals se’ns fa difícil imaginar com serà la xarxa d’aquí uns altres 10 anys. El que podem assegurar és que el control s’haurà ampliat i sofisticar. Esperem però, que la llibertat no hagi estat sepultada.

  En altres èpoques, algunes no tant llunyanes, es cremaven llibres a les places. No hi ha gaire diferència amb alguns comportaments dels que estem tractant.

  Tomàs

  12 Mai 2011 at 9:34 pm

  • Dons no sé que em passa que no paro de canviar l’estil i no acabo de trobar-ne un on em senti a gust, ja son la una de la nit i potser que ho deixi…

   Certament la llibertat a internet m’obsessiona força, una vegada t’hi acostumes enganxa… a veure com anirà tot.

   MadeByMiki

   12 Mai 2011 at 11:56 pm

   • Mira, aquest encara m’agrada més: és sobri i elegant sense ser ensopit. Jo també he pensat alguna vegada de canviar el tema del bloc, però els que tenen una estructura que m’agrada no em deixen conservar la cuereta de l’encapçalament i els que me la deixen conservar no em fa el pes l’estructura. Llepafils que és una.

    Montse

    13 Mai 2011 at 9:36 am

   • Demana-li consells al Pons! 😉

    ahse

    14 Mai 2011 at 9:27 am

 9. Que fort, em pensava que només hi havia censura a la Xina! (no t’ho havia acabat de dir a l’anterior comentari, però aquest nou look et senta molt bé)

  Reflexionem-hi

  13 Mai 2011 at 6:06 pm

 10. de moment aquest blog no està censurat, no?

  Pons

  14 Mai 2011 at 2:25 pm

 11. Miki, m’agrada que algú expliqui el que és free software. Nosaltres solem confondre “free” amb gratis, quan la realitat és que l’hem de traduir per “lliure”. I és vital que alimentem aquest software i aquesta filosofia, no només a la xarxa, a la virtualitat d’internet, també a la vida diaria i física hem de procurar pels mateixos drets, deures, llibertats basada en la cooperació en compartir i en beneficiar a la nostra comunitat. Mentre estem mercantilitzats per grans economies, petites cel.lules és rebelen. Ara bé compte, que no són rucs aquests poders, ja faran que el free software es contamini per a tenir una nova via d’invasió.
  Com bé expliques en un altre post la filosofia es resumeix amb una sola paraula: UBUNTU, potser cap altra paraula resumeix tant en aquest ambit.

  samox

  14 Mai 2011 at 7:44 pm

  • Gràcies bonic, la veritat és que crec que cal fer prendre consciència al màxim de gent possible de la importància del software lliure i la seva filosofia.

   Tots hem de fer lo possible per escampar el missatge, i aquest va molt més enllà del que sembla.

   Salut amic!!

   MadeByMiki

   15 Mai 2011 at 12:09 am

 12. […] a en MadeByMiki vaig escriure el següent: Però també és cert que la llibertat d’expressió implica un ús […]


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: