..: MadeByMiki :..

::::…..No sé que no sé res….::::

La Noruega més fosca.

with 15 comments


Feia temps que a aquest blog no feia un post sobre algun documental i les meves sensacions al respecte, per tant, ja toca. En aquest cas us parlaré sobre un impressionant (en tots els sentits) documental sobre el moviment del “Black Metal Norueg”, es tracta de “Until The Light Take Us”, i veure’l és una experiència inoblidable, us ho puc ben assegurar.

L’estil musical anomenat “Black Metal” va ser nèixer amb el disc del mateix nom de la banda britànica “Venom”, ells van ser els inventor d’una estètica, unes lletres i una manera de tocar que ràpidament va trobar infinitat de seguidors a tot el món.

Allò era anar un pas més enllà, de els Beatles fins a Ozzy Osbourne passant per Led Zeppelin i The Doors ja habien explorat el camí del mal sovint inspirats en la vida

i miracles d’Alister Crowley (aquest senyor que va néixer l’any 1875 i que mereix 200 posts, és tot un personatge…), però fins arribar a “Venom” no s’habia donat el pas definitiu, el pas de la total devoció pel satanisme sense cap mena de complexe i amb una música fosca, brutal.

El que va ser realment inesperat és la devoció i importància que va adquirir aquest moviment a Noruega, allà és on realment esvadesenvolupar durant molts anys i es va fer veritablement important com a moviment artístic i com a filosofia de vida.

El que a altres països va ser una espècie de joc, una provocació, a Noruega va adquirir una magnitud enorme. Allà va trobar tots els ingredients necessàris per fer-se gran, un pais avançat i acomodat però molt americanitzat i consumista, una societat cristiana i molt tradicional. I exactament és això el que va ser més odiat per aquest moviment, ells volien destruir aquesta societat i tornar als seus origens, o sigui eliminar el cristianisme (que veien com alié) i tornar a la religió politeista, a la mitologia nòrdica, i tornar a una societat pre-capitalista, ho sigui que en el fons eren uns nacionalistes radicals escandinaus.

Així doncs aquest estil musical i estètic a Noruega es va tornar un moviment social amb força seguiment. Entre varis dels grups i seguidors es va crear el “Inner Circle”, una espècie d’organització secreta que tenia com a objectiu erradicar totalment el cristianisme de Noruega. Entre el 1992 i el 1998, 52 esglésies van ser totalment cremades per tota Noruega i es van profanar més de 15.000 tombes. A més va haber-hi una espiral d’assessinats i suicidis enorme, sobretot entre els propis membres de les bandes, entre això i l’empresonament de molts dels integrants d’aquests grups, el moviment cap a finals dels anys 90 va anar desapareixent, per acabar donant pas a una nova generació de músics més comercials i menys radicals.

El “Black Metal Norueg” a part d’un munt de cendres i molts discs (força semblants) ens ha deixat un munt de fotos memorables i el millor “corpse-paint” (sí, allò de pintar-se la cara per fer més por…) que mai s’hagi vist.

No és casual que molta gent tingui interès per aquest tipus de música i estètica, la veritat és que ha estat un moviment artístic i creatiu molt important, que al fer-se famós a tornat amagar-se i tornar a la marginalitat. Això és el que va captar el fotògraf de New York Peter Beste que va passar 7 anys a Noruega fent unes increibles fotos que van ser exposades a un munt de galeries d’art, i que més eddavant van sortir el seu llibre True Norwegian Black Metal, una antologia de 216 pàgines que parlen de la seva immersió a la part més fosca d’aquestes bandes.

15 Respostes

Subscribe to comments with RSS.

 1. Miki, no en sabia res de res de tot això fins a llegir el teu post.

  He vist el vídeo i és una passada. Això va molt més enllà d’una moda roker. Suïcidis, morts violentes, esglésies cremades…

  Passats de rosca totalment.

  Tomàs

  5 Juny 2011 at 4:50 pm

  • El post és molt suau comparat amb el documental, allà hi ha molta més informació i de “primera ma”. Trobo que com a moda salvatge, costa de superar.

   MadeByMiki

   5 Juny 2011 at 9:53 pm

 2. Jo identifico més Noruega amb els mestres dels sintetitzadors analògics, els moogers i tot això. Però és veritat que la força d’aquest moviment sorprèn.
  Això de lligar el metal amb el renaixement d’una mitologia nòrdica ho porten més après, però, els finesos. Allà sí que sorprèn les músiques que et trobes a la radiofórmula són poc convencionals i molt metal·leres, i anacròniques com si haguessis entrat en un túnel del temps que t’hagues portat 20 o 25 enrera. Si algú ho vol comprovar que busqui una de les emissores més potents, que arriben a gairebé tot el país, que es diu Radio Mafia.

  Per cert, cremar esglésies a Noruega deu ser ben fàcil. En llogarrets petits són de fusta i la comisaria de policia més pròxima pot estar a 80 km…

  minosabe

  5 Juny 2011 at 6:57 pm

 3. estan bojos aquests noruegs…

  Pons

  5 Juny 2011 at 8:34 pm

 4. Espero que no trobis ofensiu el meu comentari, però… quins tios més cutres, no? Matant, violentant, suicidant i tal! Semblen ser uns maleits monjos cristians de fa segles… Mai no m’hauria imaginat que el black metal podria ser d’imbecils. La veritat és que aquest post sorpren! Potser m’hauria de mirar el documental també.

  P.S.
  Cremar esglesies és d’idiotes. Tots els materials de les quals estan fetes es podria reaprofitar un cop desmontades.

  ahse

  5 Juny 2011 at 8:41 pm

  • Doncs la veritat és més que cutres son una colla d’il·luminats de la vida. El documental és molt interessant si ets curiosa de mena, jo el vaig devorar.

   MadeByMiki

   5 Juny 2011 at 9:47 pm

 5. Doncs jo trobo que va ser molt cutre tot això que en comentes al post. Si les seves mares poguessin haver viatjat al futur els haurien avortat segurament. No es pot agafar ni com a reacció d’adolescent confús ni com a res, té pinta a imbecilitat pura i dura. Què resols matant gent i suicidant-te? Quin missatge transmets als altres? Qui volgués tornar al paganisme veient això? Pffffffffffffff…

  ahse

  5 Juny 2011 at 10:58 pm

  • És fanatisme extrem i per tant és imbecilitat extrema. Que això hagi passat a la més que civilitzada i benestant Noruega és potser el que més sorprèn.

   Crec que en el fons no sabien ni que volien, tan sols competien entre ells per veure qui era més malvat.

   MadeByMiki

   5 Juny 2011 at 11:06 pm

   • Hauries de veure també el documental anomenat “Satan Rides The Media”, és ben curt però molt bo – el títol està més que encertat! Diria fins i tot que és el millor exemple del mal podrit que la publicitat ens ofereix. 😀

    ahse

    3 Juliol 2011 at 10:52 am

   • Prenc nota i em poso a la seva recerca i captura. Gràcies per la suggerència, no en sabia res d’aquest documental.

    MadeByMiki

    3 Juliol 2011 at 2:32 pm

   • Ja he vist el documental, mil gràcies per la suggerència, es sensacional i aporta molt al tema.

    MadeByMiki

    5 Juliol 2011 at 9:46 am

 6. M’agradaria saber si la gent que acaba seguint aquestes mogudes té el mateix perfil psicològic que els que acaben en sectes o en partits polítics extrems (sóc molt bèstia si ho fico tot en el mateix sac?).

  Bé, Miki, te n’envio l’antídot: contra els Víkings violents i sanguinaris, els Celtes savis i tel·lúrics. Fes la prova: deixa que la Carey escolti les dues músiques i que trii la que més li agradi. Els animals tenen molt de sentit comú 😉

  Montse

  5 Juny 2011 at 11:34 pm


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: