..: MadeByMiki :..

::::…..No sé que no sé res….::::

Els valors de’n Manfred Max-Neef, Premi Nobel Alternatiu d’economia.

with 15 comments


En Manfred Max-Neef va estudiar economia, i més endavant va fer carrera com a empleat de la empresa petrolera Shell. Aquesta feina no li va durar massa, ja que al adonar-se’n de les implicacions de la seva feina, la va deixar per dedicar-se a estudia els problemes dels països en vies de desenvolupament. No va fer això precisament des de els despatxos, va conviure amb els més desafavorits durant anys i això li va fer obrir els ulls i veure la economia des de l’altra banda. Va treballar per la ONU i va desenvolupar la seva tesi anomenada “economia descalça”* i “economia a escala humana”. Son famoses les seves hipòtesis sobre les 10 necessitats bàsiques humanes i la idea de que a partir d’un determinat punt del desenvolupament econòmic, la qualitat de vida comença a baixar.

És evident que no tots els economistes son iguals o pensen de la mateixa manera, però actualment sembla que només n’hi hagi amb una sola ideologia, la neo-liberal. Portem molts anys amb aquesta dictadura, tan sols s’ensenya aquest tipus d’economia a les escoles i universitats, tan sols es porta a terme aquest tipus d’economia.

Per en Manfred sempre hem necessitat uns economistes més cultes, amb una ment més oberta i amb coneixements molt més enllà de la pura economia. Cal percebre la economia com un subsistema dins de un sistema més gran: la biosfera, és evident que depenem totalment de la natura. Avui impera la visió contraria, la que veu la biosfera com a un subsistema de la economia, la miopia dels economistes els fa creure que aquesta és al damunt de totes les coses, quantes vegades heu sentit allò de “tot és economia!”, amb aquesta visió portem anys anant cap el desastre total. Tal i com diu en Manfred: “avui el que fan els economistes està totalment deshumanitzat”.

La principal aportació d’aquest economista pot ser resumida en els seus cinc postulats i un valor essencial:

 • 1. La economia és per servir a les persones, i no les persones per a servia a la economia.

 • 2. El desenvolupament és per a les persones i no per a les coses.

 • 3. Creixement no és el mateix que desenvolupament, i el desenvolupament no requereix necessàriament de creixement.

 • 4. No hi ha economia que sigui possible sense els serveis de l’ecosistema.

 • 5. La economia és un subsistema d’un sistema més gran i finit: la biosfera. Per tant el creixement permanent és impossible.

 • I el valor essencial per a sostenir una nova economia hauria de ser que cap interès econòmic, sota cap circumstància, pot estar per damunt de la vida.

  *”Economía descalça:” “Yo trabajé al rededor de diez años de mi vida en áreas de pobreza extrema, en las sierras, en la jungla, en áreas urbanas en distintas partes de Latinoamérica. Al comienzo de este periodo, estaba un día en una aldea indígena en la sierra de Perú. Era un día horrible; había estado lloviendo todo el tiempo. Estaba parado en una zona muy pobre y enfrente de mí estaba otro hombre parado sobre el lodo ( no en el barrio pobre sino en el lodo). Y bueno, nos miramos. Este era un hombre de corta estatura, delgado, con hambre, desempleado, cinco hijos, una esposa y una abuela. Yo era el refinado economista de Berckeley, maestro de Berckeley, etc. Nos mirábamos frente a frente y de pronto me di cuenta de que no tenía nada coherente que decirle en esas circunstancias; que todo mi lenguaje de economista era obsoleto. ¿Debería decirle que se pusiera feliz porque el producto interno bruto había subido un 5% o algo así? Todo era completamente absurdo. Entonces descubrí que no tenía un lenguaje para ese ambiente y que teníamos que inventar un idioma nuevo. Ese es el origen de la metáfora “barefoot economy” o economía descalza, que, en concreto, significa la economía que un economista usa cuando se atreve a meterse en los barrios bajos. El punto es que los economistas estudian y analizan la pobreza desde sus oficinas lujosas, poseen todas las estadísticas desarrollan todos los modelos y están convencidos de que saben todo lo que hay que saber sobre la pobreza. Pero ellos no entienden la pobreza. Ese es el gran problema. Y es también el motivo por el cual la pobreza aún existe. Esto cambió completamente mi vida como economista. Inventé un lenguaje coherente para esas condiciones de vida”.

*Fragment d’una entrevista a en Manfred Max-Neef publicada a:

http://literalmagazine.blogspot.com/2010/11/traducida-al-espanol-por-rose-mary.html

Pàgina web de Manfred Max-Neef amb tres llibres en format PDF per baixar-se de manera gratuïta:

http://www.max-neef.cl/inicio.php 

Un vídeo d’una ponencia d’una hora a la Universidad Internacional de Andalucia (absolutament impresionant):

http://www.blip.tv/file/2951120

Obtingut de:

http://elpezcuezo.wordpress.com/2011/04/28/manfred-max-neef-premio-nobel-alternativo-de-economia-el-mundo-en-rumbo-de-colision-una-conferencia-que-deja-mucho-para-pensar/ 

15 Respostes

Subscribe to comments with RSS.

 1. llàstima que ens deixarem matar i ens deixaran morir abans d’aplicar les seves idees. Quin món, el nostre! 🙂

  jordi

  8 Juny 2011 at 11:30 pm

  • I per això li van donar el Premi Nobel Alternatiu, perquè té tota la raó, però no cal fer-li cas… nosaltres a seguir accelerant sense mirar el mur que tenim al davant.

   MadeByMiki

   9 Juny 2011 at 9:28 am

 2. Per mi que tots els economistes haurien de viure a un país pobre com la gent d’allí durant una bona temporada. I encara així, estic segura que trigarien bastant per despertar-se. S’ha de ser ben obtús per fer tot això que fan ara, especialment per gastar tants recursos naturals quan realment no fa falta. Això d’economia no en té res, es diu trastorn obsesiu-compulsiu i es tracta amb psicoterapeutes i/o psiquiatres quan cal. 😦

  ahse

  9 Juny 2011 at 6:52 am

  • Doncs això si que seria una bona escola per ells, menys estadístiques i gràfics, i més trepitjar el fang amb els peus.

   MadeByMiki

   9 Juny 2011 at 9:29 am

 3. Un economista que deixa de banda el benestar econòmic d’un despatx per viure d’acord amb el benestar moral de la seva conciència? I que té clar que no podem comportar-nos com uns depredadors (o una plaga de llagostes, et deixo triar la mida de la bestiola) i que la terra no és nostra, sinó que nosaltres som de la terra? Perfecte! Aquest vespre em miro l’enllaç de la conferència 😀

  Montse

  9 Juny 2011 at 9:14 am

  • No te’n penediràs, és una persona íntegra amb majúscules, potser a tothom no li agradarà sentir els seus arguments, però ja se sap la veritat sovint molesta.

   MadeByMiki

   9 Juny 2011 at 9:33 am

 4. És una llàstima que no hi hagi més gent com ell… i sobre tot que l’economia no funcioni com proposa. Les utopies són sempre impossibles??

  Reflexionem-hi

  9 Juny 2011 at 10:39 am

  • Hi ha molts d’interessos en joc per fer-nos creure que tot el que demanem és impossible, jo no crec que sigui així.

   MadeByMiki

   9 Juny 2011 at 10:32 pm

 5. També hi ha molts premis Nobel, no alternatius, que no estan tan lluny de les seves tesis. El problema és que el que diuen tampoc té cap incidència al món. En canvi, altres economistes, molt més mediàtics, estan obligats a divulgar precisament la línia contrària de pensament perquè les universitats de les que formen part depenen en bona part de les “contribucions” del món financer.

  minosabe

  9 Juny 2011 at 6:23 pm

  • És veritat, però trobo que aquest senyor és tot un exemple de coherència, al veure la seva conferència em va deixar totalment meravellat.

   MadeByMiki

   9 Juny 2011 at 10:37 pm

 6. Si, és clar, m’imagino la majoria dels economistes aplicant els models sense parar a pensar a quina realitat l’estan aplicant. Segurament les dades que tenen del lloc on aplicaran el seu model són dades econòmiques, de les quals dedueixen tal o qual cosa (com si aquestes dades dibuixessin tota la veritat).

  L’Economia no és una ciència a l’estil de la química o la física en la que els fets són comprovables.

  El dolent dels models econòmics és que les seves repercussions afecten a persones.

  S’ha de conèixer bé el terreny i això no és possible des d’un despatx. Després passa el que passa.

  Tomàs

  9 Juny 2011 at 6:58 pm

  • Crec que és tal com dius, molts de ells apliquen “el manual” de manera automàtica, sense pensar sobre qui estan aplicant això ni quins efectes tindrà pels individus.

   MadeByMiki

   9 Juny 2011 at 10:44 pm

 7. L’acabo de veure! La seva conferència m’ha deixat tan encantada com angoixada, perquè tot el que hi diu té un absolut sentit comú, però alhora no veig que des dels governs es prenguin mesures en aquest sentit… tot i que ja ho diu ell mateix que el canvi no vindrà per part dels governants.

  He parat especial atenció en la distinció que fa entre valor i cost i entre creixement i desenvolupament: això ho haurien d’escoltar tots aquells que diuen que qualsevol altre model econòmic representaria tornar a l’edat de pedra. Ah, i el parany de les energies “barates”… que ho preguntin als japonesos si l’energia nuclear és “barata”, oi?

  Molt bo, molt bo. A sobre, tot i el to greu i la seriositat del tema m’ha fet riure (jo és que ric amb unes coses…) amb això d’haver fet més feina en trenta anys que tot el cristianisme en 2000; és que amb aquesta “nova religió” ho ha clavat.

  Per cert, posats a canviar de nacionalitat jo demano ser sueca: em sembla que si li explico al meu jefe com funcionen els impostos allí, ell també ho demanarà 😉

  Moltes gràcies per compartir aquest enllaç amb nosaltres!

  Montse

  9 Juny 2011 at 11:21 pm

  • Mil gràcies!, has tingut les mateixes sensacions que jo amb el visionat del documental. Ara ja me’n puc anar a dormir satisfet, tenia dubtes de que algú tingués el temps i les ganes de veure-ho.

   Bona nit!!

   MadeByMiki

   9 Juny 2011 at 11:29 pm

 8. […] Los valores de Manfred Max-Neef, un economista con corazón. (Cat) madebymiki.wordpress.com/2011/06/08/els-valors-den-manfre…  por carey hace 2 segundos […]


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: