..: MadeByMiki :..

::::…..No sé que no sé res….::::

Debtocracy no és un documental més. + BONUS: Carta pels Diputats/des

with 13 comments


No sé com dir-vos això, tinc la impressió que a aquestes alçades molts n’esteu tips de mí i dels documentals que us suggereixo. Però que voleu que hi faci?, hi ha tans documentals fantàstics que no me’n puc estar de recomanar-vos aquesta nova joia: “Debtocracy”, un documental grec de 74 minuts que s’esforça a fer-nos entendre el que hi ha darrere la “crisi grega”.

Possiblement aquest documental és una de les obres més rotundament anti-sistema que mai hagi vist, aporta tot el que necessitem per a comprendre on és avui Grècia i els motius d’aquesta situació. Un grup d’intel·lectuals encapçalats per Eric Toussaint, en Costas Lapavitsas i en David Harley fan una dissecció minuciosa del endeutament públic grec, un endeutament que es preveu que l’any vinent arribi al 160% del PIB.

Potser la part més instructiva del documental, és la que ens parla de com l’Ecuador de Rafael Correa davant les pressions i ordres del FMI i el Banc Mundial, va reaccionar expulsant els representants d’aquestes institucions i posant les necessitats del seu poble com a prioritat absoluta. Prefereixo no explicar les intel·ligent estratègies que va fer servir en Rafael Correa per sortir-se’n, val la pena que ho veieu al documental.

Una altra part sensacional és la que dediquen a explicar com els Estats Units porten més de 120 anys sense pagar els seus deutes, i com s’ho han fet per evitar que altres països no facin el mateix, tornaré a dir-vos allò que dic sovint: és un documental imprescindible, és necessari tenir una visió més gran del que està passant a Grècia, nosaltres també som a la perifèria d’Europa i molt del que veureu és perfectament aplicable a Espanya.

El documental sencer i subtitulat en castellà:

Carta per enviar als i les diputats/des  

Senyors/es diputats/des,

Ens dirigim al vostre grup parlamentari per manifestar el següent:

Un dels motius que han fet esclatar el moviment de les acampades arreu del territori són les retallades socials que s’estan produint. No és l’únic. Persones de tot tipus (joves, estudiants, treballadores, a l’atur, pensionistes, immigrades…) fa molt que vivim la precarietat i la falta de democràcia en les nostres vides. En silenci hem acumulat, durant molt de temps, infinitud de motius que han fet créixer la nostra indignació.

Ara, per fi, hem trencat el silenci i ens hem atrevit a parlar. I ho hem fet al carrer, sense violència però cridant d’indignació, no podia ser d’altra manera, era massa el que estàvem aguantant.

Aquest crits no apareixen ara per casualitat. S’està destruint el ja insuficient estat del benestar que teníem. Els darrers mesos hem vist amb incredulitat com es tancaven serveis d’urgències o quiròfans als hospitals. Els plans d’austeritat tindran greus conseqüències per una gran part de la població i l’excusa del dèficit no ens serveix quan s’han donat milers de milions als bancs i les caixes i s’ha eliminat l’impost de successions.

Davant els pressupostos que es volen aprovar aquest juny al Parlament de Catalunya, la nostra reacció no és només d’indignació, sinó d’alarma: d’ara en endavant la vida dels sectors socials que menys tenim serà molt més difícil. Mentre l’atur es manté en xifres històriques s’aprimen els pressupostos pels serveis socials. Ens sembla inconcebible. La llei Òmnibus dona barra lliure al mercat. Ens havien dit que vivíem en democràcia, que els que prenien les decisions eren els que tots votàvem. Resulta que no, que les decisions les prenen els mercats.

Per tot això, multitud de moviments socials ens presentarem el dia 15 de juny al parc de la Ciutadella amb la intenció d’aturar el Parlament per a aturar les retallades: farem una cadena humana per evitar que les retallades entrin al Parlament. Però el seu grup parlamentari també pot actuar. Segons l’article 80 del vostre reglament no es podrà prendre cap acord si no hi ha suficient quòrum a l’hemicicle. És per això que demanem al vostre grup parlamentari que aquell dia no es presenti a la sessió parlamentaria i boicotegi les retallades. Més enllà de sigles i pactes, us demanem individualment a cada un dels diputats, si són conscients del que suposaran les retallades per la majoria de la població, aquell dia no aneu al Parlament. Si veniu i ens trobeu a les portes, gireu cua o afegiu-vos a nosaltres.

Entenem que les eleccions i el vot no poden un xec en blanc per actuar en contra la població. El 15 de maig vam sortir als carrers demanant una democràcia real. Encara la volem. En un dia 135 persones poden hipotecar la nostra vida durant anys. No ho permetrem!

Atentament,

Una persona indignada13 Respostes

Subscribe to comments with RSS.

 1. No es que estiguem farts de documentals però més d’una hora de documental no seria precisament lleuger…

  Pons

  13 Juny 2011 at 3:17 pm

  • Benaventurats els que disposeu de temps lliure, aprendreu molt dels documentals…

   MadeByMiki

   13 Juny 2011 at 4:29 pm

 2. Jo encara estic al de black metal noruec. 😐

  ahse

  13 Juny 2011 at 4:59 pm

  • Potser cal que em proposi un descans amb això de recomanar documentals, però tampoc cal que els veieu tots…

   MadeByMiki

   13 Juny 2011 at 5:08 pm

 3. Espero trobo el moment de poder-lo veure, ja que pel que dius promet.

  Del que passa a Grècia se el que diuen uns quants diaris i segurament això és una visió esbiaixada de la realitat.

  Sembla molt interessant això que expliques de l’Equador.

  Tomàs

  13 Juny 2011 at 9:39 pm

  • Des de el meu punt de vista és un gran documental, tant en contingut com en mida… no te’l perdis.

   MadeByMiki

   13 Juny 2011 at 9:46 pm

 4. He de confessar que la conferència d’en Max-Neef la vaig escoltar mentre planxava i mentre feia el sopar, però alxò dels subtítols ho complica una micona. Tanmateix, si és un consell teu no el puc obviar de cap de les maneres. A més a més el tema és pelut (per allò de veure tallar les barbes del veí) i m’interessa. Això sí, ja em veig renovant per enèssima vegada el préstec de la biblioteca del darrer llibre 😦

  Montse

  13 Juny 2011 at 10:27 pm

  • Planxant, fent el sopar i amb el Max-Neef de fons, sensacional!. Jo ho tinc força millor, per sort o per desgràcia passo 2 hores diàries al tren i si no m’adormo tinc temps pels posts i pels documentals…

   MadeByMiki

   13 Juny 2011 at 10:35 pm

 5. Decebut com estic pel documental Inside Job, que vaig abandonar a la meitat perquè sembla que no tingui res nou a dir-me si jo no sóc ciutadà estatunidenc, amb aquest se’m fa la boca aigua quan l’he anat punxant a trocets… Me’l descarregaré aquesta nit i, si puc, demà me’l posaré. Éric Toussaint, politòleg molt famós i combatiu, no sòl donar una puntada sense fil, és una garantia per sí sol.

  minosabe

  13 Juny 2011 at 11:14 pm

  • Inside Job està molt be… si ets nord americà, la nostra realitat diguin el que diguin és ben diferent, de fet és molt més semblant a lo nostre aquest documental grec, és com un mirall…

   Que ho gaudeixis!

   MadeByMiki

   14 Juny 2011 at 8:47 am

 6. Mira, ahir al vespre no tenia res més a fer… i 1.15 de documental a la butxaca!!! gràcies per la recomanació, realment està molt ben fet i treu a la llum moltes coses que no tots sabem/entenem si no ens ho expliquen. Per quan un a la espanyola?

  perplexa1

  14 Juny 2011 at 8:22 am

  • Bravo!!! ja ho he aconseguit!!, el que no em passa amb els amics propers m’acaba passat amb els virtuals (ho sé, sona lleig, però com us puc anomenar??).

   Per quan un documental així però a la espanyola??, uff!! que difícil que ho veig, amb tantes dades i tanta mala llet potser per mai…

   MadeByMiki

   14 Juny 2011 at 8:58 am

 7. Me interesa y lo tendré en cuenta.
  Veo que apuntas bien en tus recomendaciones. Siento no poder seguirlas todas.
  Ya te iré contando mis impresiones.

  manquiolo

  14 Juny 2011 at 11:06 pm


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: