Prova Ubuntu, es gratis, fàcil i totalment reversible.
De tant en tant trobo a algú receptiu a la idea de provar un sistema operatiu Linux, no és fàcil, resulta extremadament dificil que la gent perdi la por i tan sols faci el gest de probar un sistema operatiu lliure i perfectament capaç de satisfer les seves necessitats.
Habitualment el que els hi faig en el cas de trobar algú mínimament interessat en provar qualsevol Linux (els que no en tenen cap mena de ganes, deixem-los tranquils…) és un regal, una còpia en CD de la darrera distribució d’Ubuntu en català (actualment la darrera versió estable és la Ubuntu 11.04). Tan sols amb això qualsevol persona ja pot treballar, navegar i fer tot el que li sembli sense tenir que tocar res del seu disc dur, no hi ha perill, tot es fa des de el CD.
Si fins aquest punt tot va correctament i la “victima” en vol més però no està del tot convençuda, el meu consell és o fer servir la fantàstica eina WUBI (Windows Ubuntu Installer) que ens instal·larà un UBUNTU dins del Windows, exactament com si fos un programa més, i si a la llarga no ens convenç tan sols ens cal anar a l’Administrador de Programes i desinstal·lar-lo per tornar a tenir l’ordinador com abans.
Sovint el que passa, és que a qui hem fet provar el Ubuntu pateix una eufòria al veure que el
seu ordinador va molt millor i tot li sembla meravellós. En aquells moments sovint es vol substituïr el Windows (sense deixar ni rastre) per l’Ubuntu, jo no ho recomano, crec que és molt millor tenir dos sistemes operatius al mateix ordinador, i escullir cada vegada que l’engegues amb quin vols treballar. Sempre és possible que alguna feina, pel motiu que sigui preferim fer-la amb windows, i de fet, aquest sistema el tenim pagat i registrat, potser a la llarga ja ens passarem a Linux en un 100%, però és millor no precipitar-se.
Molts creieu que és complicat i en certa manera perillós fer el pas cap un sistema operatiulliure, però la veritat és que de cap manera és així. Jo volia fer una espècie de manual explicant com fer-ho sense cap mena de complicació, però com sempre passa al món de Linux ja hi ha qui ho ha fet, en català, ben explicat, sense problemes, i molt millor del que jo soc capaç. Aneu al link que us deixo i com a mínim feu-li una ullada i plantejeu-vos la possibilitat de provar-ho, no us en penedireu.
Manual per instal·lar i treballar amb Ubuntu:
http://www.gnulinux.cat/documentacio/guia/instal%c2%b7lacio-d%e2%80%99ubuntu/
Molts més info pels usuaris de linux en català:
Ubuntu,linux,windows,instal·lació,sistema operatiu,programari lliure,software lliure,WUBI, Ubuntu 11.04,gratis,lliure,canonical,
Written by MadeByMiki
15 Juny 2011 a 9:35 am
Arxivat a Informàtica, Internet
Tagged with canonical, Distributions, gratis, instal·lació, linux, lliure, Microsoft Windows, Operating system, programari lliure, sistema operatiu, software lliure, ubuntu, Ubuntu 11.04, windows, WUBI
13 Respostes
Subscribe to comments with RSS.
Realment val la pena provar-ho! Totalment recomanable!
anomenatinutil
15 Juny 2011 at 7:30 pm
Això si, sovint és un camí de no retorn… per sort!
MadeByMiki
15 Juny 2011 at 10:56 pm
Pels semianalfabets informàtics és un tema pelut, però si és reversible… i si no hi ha el perill de trencar coses… i si està en català… bé, ho consultaré amb el coixí.
Montse
15 Juny 2011 at 8:31 pm
És reversible o si et sembla millor, pots arrencar el teu PC des de un CD amb un Ubuntu dintre i senzillament provar-ho sense instal·lar res de res… sempre que en tinguis ganes és clar.
MadeByMiki
15 Juny 2011 at 10:59 pm
anima’t dona! ja veuras com és fantastic,
samox
17 Juny 2011 at 7:08 pm
Jo utilitzo l’ubuntu fa molts anys i només puc dir que és una joia si utilitzes l’ordinador per més coses que per jugar, anar al FB o al msn. Per motius pseudo-professionals, tinc a casa ordinadors amb l’XP, el Vista, el 7, l’Ubuntu i un MacOS virtualitzat. Bé, penso que no hi ha color: els dos millors sistemes són l’Ubuntu i l’XP amb SP3, tot i que ja està fora de servei per als de M$.
Ara bé, també penso que molta gent amb edat per pertànyer a la “generació digital” estan completament presoners de les aplicacions per internet, tipus FB, msn, twitter, etc. El seu ús de l’ordinador o mòbil es basa només en això, amb tot lo que suposa. Tenen poc coneixement del SO que va per sota i són “presoners” d’ell i de les aplicacions, sovint de pagament, que necessiten.
minosabe
15 Juny 2011 at 9:43 pm
Quin munt de sistemes operatius!!, aquesta és la gràcia de provar coses noves, que aprens i a més pots triar lliurement.
MadeByMiki
15 Juny 2011 at 11:07 pm
Per cert, la versió 4 del compilador EkoPath, freqüentment utilitzat per desenvolupar aplicacions de l’ubuntu, promet ser molt més ràpida que altres compiladors tradicionals. Això de la rapidesa es nota de seguida amb ubuntu.
minosabe
15 Juny 2011 at 9:47 pm
Em temo que jo soc un d’aquests presoners digitals!
Així i tot, faré una mriada al que ens proposes com a reversible.
Tomàs
15 Juny 2011 at 10:41 pm
Et dic el mateix que a la Montse: És reversible o si et sembla millor, pots arrencar el teu PC des de un CD amb un Ubuntu dintre i senzillament provar-ho sense instal·lar res de res…
Això sí, cal tenir ganes de provar-ho, en cas contrari segueix com estàs.
MadeByMiki
15 Juny 2011 at 11:02 pm
Jo és que… tinc 2 Macs. I és que… el sistema alternatiu que n’he instal-lat és Crux PPC i Slackware. Però a la feina tinc Ubuntu, eh? Això compta? 😀
ahse
15 Juny 2011 at 11:07 pm
Amb tu t’hauré de dir el que no li dic a ningú:
Prova un Windows!!!
MadeByMiki
15 Juny 2011 at 11:15 pm
En realitat per un analfabet i fins i tot paraplegic mental que no ha tocat mai un ordinador, un sistema linux és molt més facil que un win o mac.
Començant només per que amb la instal.lació ja tens tot el software per a funcionar i amb el centre de programes no et cal saber res d’informatica.
Ubuntu tot ho fa sol!! amb lo qual, a una persona sense cap coneixement informàtic li costaria menys aprendre ubuntu que windows
samox
17 Juny 2011 at 7:12 pm