..: MadeByMiki :..

::::…..No sé que no sé res….::::

“Over democracy”, quan la democràcia és massa democràtica.

with 7 comments


Slavoj Žižek

Slavoj Žižek

Com molt be sabeu, tinc devoció per aquest gran pensador, i articles com aquest encara reforcen més aquesta sensació. Tal i com podeu suposar pel títol de l’article, el tema no pot ser més actual en plena “jornada de reflexió” sobre el moviment social promogut pels de “DemocraciarealYA”.

En Slavoj ens parla de la la confrontació entre la democràcia de la voluntat i els interessos del poble i la democràcia institucionalitzada, aquella que queda limitada pels legalismes formals, ho sigui allò que en diuen “les normes del joc”.

És evident que a diari els estats actuen sense tenir en compte la voluntat del seu poble, aquesta queda totalment supeditada a altres interessos, sovint inconfessables, aquesta és tècnicament la nostra democràcia, una democràcia de baix nivell, sense “excessos”.

La nostra democràcia actual està perfectament dissenyada per defensar-se del que considera amenaces externes o excessos democràtics. Si “democràticament” un partit no democràtic guanya unes eleccions (tal i com va passar amb els islamistes algerians), aquestes eleccions com sigui seran invalidades considerant que “el poble encara no està madur democràticament”. No cal anar tan lluny, el mateix ha passat al País Basc quan guanya algú que “no tindria que guanyar”, o quan algú gosa plantejar qüestions que afecten a les anteriorment esmentades “normes del joc”, els auto-anomenats demòcrates automàticament contra-ataquen amb fúria per evitar aquests excessos democràtics tan perillosos (com a mínim per ells).

Per tant, és molt convenient per a alguns el parlar sempre de “portar la democràcia” com sigui allà on no n’hi ha, però sempre cal que aquesta democràcia sigui la de la versió reduïda, aquella que consisteix en anar a votar de tant en tant uns partits afins a aquest sistema. La democràcia excessiva, la que posa per davant de tot els interessos dels ciutadans és massa perillosa i totalment incompatible amb la institucional.

http://www.lacan.com/toomuch.htm

Written by MadeByMiki

15 Juliol 2011 a 8:35 am

7 Respostes

Subscribe to comments with RSS.

 1. Al meu Ajuntament hi ha un partit liderat per un skin head neonazi, amb antecents per violació i agressions! Alguna idea de com expulsar-lo, que no passi per comprar armes (no tenim pressupost!)

  Per altre banda, jo ara mateix tinc un peu en un partit institucional i un altre a les assemblees del 15M, intentant buscar ponts per tal de portar poc a poc a la realitat una transformació democràtica i social!

  Arqueòleg Glamurós

  15 Juliol 2011 at 1:30 pm

 2. És evident que amb les “regles del joc” (al menys, amb les actuals) no anem enlloc. Però per canviar-les faria falta una revolució que trenqués la paradoxa aquesta de que defensar la democràcia és defensar les “regles del joc” que ens impedeixen avançar.

  Nota pel Arqueòleg: si necessites diners per armes, fes una questació. Jo t’asseguro uns 20 euros meus.

  Ferran

  16 Juliol 2011 at 4:54 pm

 3. Certament la democràcia que ens “deixen viure” des del Sistema i des dels Partits del Sistema és una democràcia de baixa intensitat.

  Tens raó, cal que hi pensem. El que ens donen no és el que necessitem. Es queden curt perquè és el que els interessa, d’altra manera no podrien fer allò que volen.

  Els Partits estan encarcarats i internament, molts d’ells són poc democràtics.

  És, per a mi, bastant penós veure com en el Congrés i en el Senat o en el Parlament, n’hi ha un que aixeca un o dos dits i la resta com un Ramat vota el que el Partit li diu que ha de votar. Per aquesta feina ja poden anar-hi uns “dobles”.

  Vaig sentir dir a un polític una cosa que em va cridat l’atenció, al dir: les veritables eleccions per a mi són les que fa el meu partit quan confecciona les llistes electorals. I és que és així, un cop un polític sap on va situat en la llista, la resta ja li importa poc perquè ja sap més o menys si tindrà “butaca”.

  Tomàs

  17 Juliol 2011 at 12:38 pm

 4. La democracia és una utopia, igual que el comunisme. 😦

  ahse

  18 Juliol 2011 at 8:54 pm

 5. […] "Over democracy", cuando la democracia es demasiado democrática.(Cat) madebymiki.wordpress.com/2011/07/15/%E2%80%9Cover-democra…  por carey hace 2 segundos […]


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: