..: MadeByMiki :..

::::…..No sé que no sé res….::::

Perill!!!, delinqüència cibernètica.

with 11 comments


Sovint pels medis sentim la mateixa cançó, la queixa eterna sobre la pirateria informàtica. Per a empreses com Microsoft això és “delinqüència cibernètica”, i cal que tothom lluiti contra aquesta xacra, sobretot els que son cridats a actuar son els governs fent lleis a favor d’aquestes pobres empreses que perden tants i tants bilions de dòlars. Però quin és i ha estat sempre el comportament d’aquestes grans empreses?.

Microsoft, Apple, Adobe i moltes altres empreses sempre s’han beneficiat de la pirateria per expansionar-se i convertir el seu software en un standard universal, una vegada tens el poder ja pots començar a demanar accions contra la pirateria, el teu objectiu s’ha fet realitat i ara a viure de renda. A aquestes grans empreses ben poc els interessa el paper i la feina dels programadors, com a bones empreses tan sols miren en tenir el monopoli i mantenir-lo eternament.

De fet el gran enemic no reconegut (això seria una feblesa) és el software lliure, aquest és i sempre ha estat el camp de batalla de les empreses que venen software privatiu. La setmana passada un dels cables de Wikileaks ens mostrava el comportament miserable i les connexions que tenen aquestes grans empreses amb els nostres governs. Allà l’ambaixador dels Estats Units a Tunis explica com el 22 de setembre del 2006 Microsoft “treballava intensament” per fer que l’antic règim tunisià abandonés la idea de desenvolupar software lliure. Com sempre s’ha fet, Microsoft va pressionar (suposo que això inclou suborns i tota mena d’estratagemes il·legals) per fer-se amb importants contractes de llicències donant a canvi al règim el que als governs els hi costa tant de rebutjar: una porta per a controlar el que fan i diuen els seus ciutadans a la xarxa, això sí, com sempre sota la excusa del control de la temuda “delinqüència cibernètica”.

I així és com el govern de Tunis va comprar 12.000 llicències a Microsoft i trencant amb 6 anys d’utilització a les seves administracions de software lliure. I curiosament a principis del 2010, des de els Estats Units s’advertia de l’augment de la censura i la opressió que patia internet a Tunis, el que no ens deien és com s’havia arribat a aquesta situació. Pot tenir alguna cosa a veure la prohibició de fer servir software lliure al país?.
Aquesta política agressiva es practica a tot el món, normalment van del bracet Microsoft i la Business Software Alliance (BSA) mostrant als governs els perills del software lliure i combatit-lo allà on aquest els treu mercat. Així es pot constatar a Tailàndia, Veneçuela, Tunis… o a Catalunya quan es va fer aquell projecte d’informatització dels alumnes. Quin polític té alguna cosa a guanyar amb el software lliure?, segur que un senyor de Microsoft amb una maleta és molt més convincent…

11 Respostes

Subscribe to comments with RSS.

 1. Hi ha algú que fa servir software lliure? coi de hippies, pensava que els 70 s’havien acabat….

  Pons

  12 Setembre 2011 at 7:32 am

  • És que hi ha gent que som dels 70, jo mateix… i encara no ens hem “acabat”.

   MadeByMiki

   12 Setembre 2011 at 10:06 am

 2. I ens pensem que amb això d’Intenet som tan lliures…!

  Reflexionem-hi

  12 Setembre 2011 at 5:08 pm

 3. Jo realment no entenc com és que Microsoft encara existeix com a entitat. Amb tants bugs que en tenen haurien d’haver estat morts, sepultats i menjats de fa molt de temps!!

  ahse

  12 Setembre 2011 at 7:50 pm

 4. Per cert, ja t’has comprat algun dels llibres que t’havia recomanat?

  ahse

  12 Setembre 2011 at 7:51 pm

  • La veritat és que fa molt de temps que no em compro cap llibre… i de llegir des de les vacances res de res…

   MadeByMiki

   13 Setembre 2011 at 9:39 am

 5. Crec que sóc dels pocs del meu entorn que utilitzo open Ofiice, la resta el Office piratejat, es a dir nigú paguem.

  joeyllagrima

  12 Setembre 2011 at 10:34 pm

  • Jo instal·lo LibreOffice i a la que em giro ja tenen un Office pirata instal·lat…

   MadeByMiki

   13 Setembre 2011 at 9:40 am

 6. Un grapat de coses. En faré una llista (em ve de gust):

  1. No acabo d’entendre la relació entre software lliure i la censura que alguns països fan a internet. El software lliure està instal·lat a l’ordinador de cadascú; en canvi internet és una xarxa que viu als servidors i als nodes entre ordinadors. Aquesta xarxa és la que pot ser interceptada i tancada, però aquí no hi intervé el fet que els usuaris facin servir software lliure… o sí? Igual m’equivoco. No sóc informàtic.

  2. Apple és diferent. D’acord que és una gran empresa i com a tal té els seus interessos comercials… però és diferent (si us plau, no em facis aprofundir en aquest tema…) 😉

  3. Jo he fet servir Libreoffice durant tot el curs passat per prendre els apunts de classe i redactar els treballs. M’agradava com a concepte i també pel corrector de català que té, però he de dir que encara no el veig com un producte acabat ni 100% fiable. Té coses una mica rares però que costen d’explicar i que tampoc no són de gaire interès, de manera que ho deixaré estar. Tot i així el tinc instal·lat i segueixo aquest projecte amb interès (com, de fet, tot el que envolta el món linuxaire).

  4. Recentment he començat a utilitzar l’editor de text d’Apple, és a dir, “Pages”, i he de dir que estic molt però molt satisfet! Li he pogut instal·lar un corrector de català (cosa que és impossible de fer al Word de l’Office) i va de conya, i el millor és el preu: €15,99! Vull dir, em sorprèn perquè es podrien fer pagar com l’Office i, en canvi, han optat per posar-hi un preu molt raonable.

  5. No deixa de ser curiós que el món macaire és un admirador fervorós del món linuxaire. El veuen com un semblant, potser perquè ambdós estan basats en Unix, perquè són sistemes molt manejables, de gran qualitat… En canvi, l’inrevés no crec que passi gaire… Els linuxaires posen Apple gairebé al mateix nivell que Microsoft (a nivell de gestió de negoci, com a mínim) i això em xoca una mica. Si no fos per Apple, avui dia moltes de les innovacions tecnològiques no existirien, i no em refereixo només al teu tablet, hehehe! 😉

  David

  13 Setembre 2011 at 12:30 am

  • Sense pensar gaire:

   1. El govern no controla el software lliure i les seves aplicacions, amb lo que pots fer servir tipus de navegació encriptada i oculta que els hi farà la vida impossible als censors. I això tan sols és un exemple…

   2. No odio ni a Apple ni a Microsoft, senzillament son software privatiu i els mateixos objectius, guanyar diners. Això els fa més semblants.

   3. Prefereixo el LibreOffice, però això no m’impedeix fer servir altres eines ni rebutjar-les.

   4. És un bon preu, espero que la gent ho pagui, i qui no vulgui faci servir opcions lliures.

   5. No soc anti-Mac ni anti-Windows, el que si soc és més entusiasta dels sistemes lliures per tant no busqueu imparcialitat…

   MadeByMiki

   13 Setembre 2011 at 9:47 am

 7. No en soc un entès però les opcions lliures semblen una bona idea.

  Que les grans empreses ens vulguin captar no ens ha d’estranyar gens. Que un cop captats ens sentim atrapats ja ens pot molestar més. Que un cop atrapats ens espiïn o ens venguin als governs, ja ens ha de fer por.

  Les relacions comercials a aquests nivells sovint estant “trufades” de política i això ja és més perillós.

  Tomàs

  13 Setembre 2011 at 6:10 pm


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: