..: MadeByMiki :..

::::…..No sé que no sé res….::::

Slavoj Žižek a Wall Street.

with 4 comments


Molts recordareu que un dels meus intel·lectuals de capçalera és en Slavoj Žižek. Avui en Žižek s’ha merescut un nou post, el seu discurs davant els indignats de Wall Street és memorable, d’una manera senzilla i entenedora toca varis punts mestres de la situació actual.

Us deixo uns fragments de la seva intervenció i més avall els gloriosos vídeos on el veiem com sempre en plena efervescència, no us ho perdeu:

“Nosaltres no som somiadors, som el despertar d’un somni que s’està convertint en un malson”

El nostre missatge bàsic és: el tabú s’ha trencat, no vivim en el millor món possible, Això ens permet i obliga fins i tot a pensar en alternatives. Hi ha un llarg camí per davant, i aviat haurem de respondre a les preguntes veritablement difícils, no preguntes sobre el que no volem, sinó el que volem. Quina organització social pot substituir el capitalisme actual? Quin tipus de nous líders que necessitem? Les alternatives segle XX, òbviament, no han funcionat.

Així que no culpo a la gent i les seves actituds: el problema no és la corrupció o la cobdícia, el problema és el sistema que l’obliga a ser corrupte.

Ells ens diuen que som violents, que el nostre llenguatge és violent, l’ocupació és violenta, i així successivament. Sí que som violents, però només en el sentit en què Mahathma Gandhi va ser violent. Som violents perquè volem posar una parada en el camí que estan portant les coses . Però: què és la violència purament simbòlica en comparació amb la violència necessària per mantenir el bon funcionament del sistema capitalista global?

La ideologia exerceix el poder material suficient per evitar que ens plantegem una història narrativa alternativa a la que estan adoptant amb un mínim de serietat. És fàcil d’imaginar la fi del món, ho podem veure en nombroses pel·lícules apocalíptiques, però no la fi del capitalisme.

Ells ens diran que estem somiant, però els somiadors veritables són els que pensen que les coses poden seguir indefinidament d’aquesta manera tan sols amb alguns canvis cosmètics. No som somiadors, som el despertar d’un somni que s’està convertint en un malson. No estem destruint res, no som més que testimonis de com el sistema es va destruint a si mateix.

Sabem que les persones sovint volem alguna cosa sense saber exactament de que es tracta. No tingueu por a voler realment el que desitgeu.

Moltes gràcies!

1ª Part:

2ª Part:

Altres mencions a en Slavoj Žižek a aquest blog:

https://madebymiki.wordpress.com/2011/07/15/%e2%80%9cover-democracy%e2%80%9d-quan-la-democracia-es-massa-democratica/

https://madebymiki.wordpress.com/2011/02/04/slavoj-zizek/

https://madebymiki.wordpress.com/2011/01/19/petites-perversions-del-sistema-postcapitalista/

Written by MadeByMiki

17 Octubre 2011 a 8:30 am

4 Respostes

Subscribe to comments with RSS.

 1. Realment encoratjador. M’agrada el fragment que esmena la violència necessària per mantenir el capitalisme. Precissament el que cal és gent així, que difongui el missatge per tot arreu perquè, reconegue-m’ho, vivim en una societat on la gran majoria de gent té el ulls envenats. Ja ho deia Goerge Orwell a 1984: “la ignorància és la força”. És la força del sistema que vivim, i estic segur que si la gent que no pot veure més enllà comprenguessin el missatge de gent com el Zizek esclataria una autèntica revolució.

  Però és clar, és més fàcil i còmode no pensar-hi i continuar enganxats a la tele sense haver de preocupar-se per res més que tenir un compte corrent amb prous diners per sobreviure, un sostre i aliment per portar-se a la boca. Quan deixem de mirar-nos al melic i comencem a pensar globalment serà quant realment es podran canviar les coses. Per sort, això està començant a passar.

  Crític de cine

  17 Octubre 2011 at 9:37 am

 2. OMG! A Nova York sembla que s’hi estan donant cita tots els intel·lectuals i estrelels progres dels EUA que per altre banda, tampoc son gaires.

  Jo darrerament soc fan del pensador Zygor Bauhman!

  Arqueòleg Glamurós

  17 Octubre 2011 at 10:02 pm

 3. Quin home més genial! Aquesta frase “Nosaltres no som somiadors, som el despertar d’un somni que s’està convertint en un malson” és realment magnífica! Mentre hi hagi persones així jo encara tenc esperança de que les coses poden canviar i a millor, encara que sigui a poc a poc.

  caterina

  18 Octubre 2011 at 1:28 pm

 4. Les coses s’estan movent a molts llocs del món.

  Encara hi ha esperança, no de revolució que no n’hi haurà, sinó de que alguns partits polítics adaptin part dels seus programes al que es demana des dels carrers.

  Tomàs

  19 Octubre 2011 at 6:27 pm


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: