..: MadeByMiki :..

::::…..No sé que no sé res….::::

Manufacturant opinions.

with 6 comments


Ahir vaig poder gaudir d’un sensacional article a “La Vanguardia”, l’autor d’aquesta joia és en Rafael Poch, un periodista sempre compromés i que per cert vàrem tenir ocasió d’entrevistar a aquest blog fa uns mesos.

En Rafael ens explica amb tot detall allò que molts ja sabeu o intuiu, com s’ho fa un estat amb l’ajuda dels seus medis de comucicació per manipular l’opinió pública i fer-li acceptar el que mai hauria d’acceptar. És allò que alguns escriptors anomenen “manufacturar el consentiment”, ho sigui que ens parla de com els estats fabriquen mentides per que aquestes siguin propagades pels medis i el poble resulti enganyat per totes bandes i accepti això com a real. Evidentment hi ha qui no creu en la “veritat oficial”, però serà ignorat o neutralitzat com sigui.

L’article de’n Rafael Poch ens parla de l’intervenció alemanya a la Guerra de Iugoslàvia, però no dubteu ni un segón en extrapolar-ho a qualsevol altre àmbit, resulta evident que aquesta és una eina que sempre s’ha fet servir per part del poder.

Si aprofundim una mica més entendrem les fortes ganes que tenen els estats de controlar internet, aquella interferència que tant els hi fa la punyeta. En aquest cas l’excusa és la lluita contra la pirateria, però no cal ser molt viu per veure que el que realment els hi provoca una enorme preocupació és el fet de que qualsevol pugui publicar el que vulgui. Als estats i a les grans empreses els hi convè molt tenir un internet inofensiu, i aquest és el seu camí des de fa un munt d’anys, fims i tot ara als EEUU volen prohibir que els usuaris dels telèfons mòbils “rootegem” els nostres terminals, evidentment tot en nom de la seguretat, la seva seguretat.

Així doncs, no us perdeu l’enorme article de’n Rafael Poch, un article que hauriem d’imprimir (jo ho he fet) i tenir en lloc ben visible com a “obra de consulta”.

Us deixo uns fragments de l’article i si voleu podeu consultar-lo íntegre:

 • “Henning Hensch… actuó como perito en Rachak y Rugovo, dos localidades albanesas en las que su gobierno, socialdemócrata, engañó a la opinión pública escenificando dos masacres que no lo fueron. La primera guerra con participación de Alemania desde Hitler, comenzó con esas mentiras.”
 • Cerca de Rachak y de Rugova varias decenas de guerrilleros albaneses cayeron en emboscadas ante el ejército. Hensch estuvo allí. Vio a los guerrilleros muertos con sus armas, carnets y emblemas de la UCK cosidos en sus guerreras. En Rugovo, los yugoslavos juntaron los cadáveres en el pueblo y los observadores de la OSCE hicieron fotos. “Esas fotos, convenientemente filtradas de todo rastro de armas y emblemas de la UCK, hicieron pasar lo que fue un enfrentamiento militar con grupos armados, por pruebas de una masacre de civiles”.
 • “El 27 de abril el entonces ministro socialdemócrata de defensa alemán, Rudolf Scharping, presentó en rueda de prensa aquellas fotos en las que se veía los cadáveres de los guerrilleros amontonados en el papel de civiles inocentes masacrados. Al día siguiente, el diario Bild publicaba una de ellas en portada con el titular: ‘Por esto hacemos la guerra’ “.
 • “El relato del conjunto de la guerra en los Balcanes se basó en una fenomenal sarta de mentiras, amnesias y omisiones. Primero los croatas, luego los bosnios y finalmente el UCK, utilizaron los servicios de la misma empresa de relaciones públicas norteamericana, Ruder Finn, que entre los años sesenta y los noventa había sido contratada por Philip Morris para enturbiar la evidencia de los nocivos efectos del tabaquismo. La opinión pública europea fue intoxicada.”
 • “Todo ello se hizo para justificar más de 6000 ataques de la OTAN sin mandato de la ONU cuyo sentido era demostrar que la OTAN tenía razón de ser y aprovechar las violencias –agravadas por la intervención de las potencias – para disolver Yugoslavia, un estado anómalo en el nuevo orden europeo posterior al fin de la guerra fría. Ningún político y medio de comunicación se ha disculpado y la misma constelación actúa, y está preparada para actuar, en los conflictos del presente y el futuro.”

http://www.lavanguardia.com/internacional/20120131/54247835488/la-amargura-del-policia-aleman-hensch.html

https://madebymiki.wordpress.com/2011/02/02/entrevista-a-en-rafael-poch-de-feliu-corresponsal-a-berlin/

Written by MadeByMiki

1 febrer 2012 a 7:37 pm

6 Respostes

Subscribe to comments with RSS.

 1. I molts pro-americans van criticar la “inacció” europea als Balcans.
  Quan dos o més antagonistes fa molt temps que es foten hòsties i es maten és molt difícil troba’n un culpable i, molt més, esforça’t a separa’ls per a no aconseguir res…

  minosabe

  1 febrer 2012 at 11:45 pm

 2. Això ens ho van fer reflexionar en un curs de Retòrica… si hi va haver gent que en conflictes bèl·lics (Ruanda, Alemanya…) va aconseguir mitjançant la paraula deshumanitzar l’enemic… què no podríem aconseguir nosaltres amb la nostra ploma?

  Reflexionem-hi

  2 febrer 2012 at 11:17 am

 3. gran incici de Poch a l’article: ¿a quien le interesa hoy la guerra de Kosovo, si ya nos hemos olvidado de la de Libia y preparamos la de Irán?
  També nosaltres tenim molta memoria de peix…estem tant deshumanitzats per la gran quantitat d’informació i imatges que rebem que ja en sembla normal que els nens de l’Àfrica tinguin panxetes creades per la gana i veure torsos despullats amb una bala a un cantó…

  Lu

  2 febrer 2012 at 12:04 pm

 4. Per què era Yugoslavia un estat anòmal? Jo recordo els regals que rebiem de petites dels familiars de Yugoslavia i les pelis de ciència-ficció més guay que mirava als canals de televisió serbis i els dibuixos animats i fins i tot alguna porqueria de publicitat que hi sortia i que semblava molt ben feta, també, i realment no m’ha semblat en cap moment que Yugoslavia fos un estat anòmal o que els d’allí no vivien millor que nosaltres. La guerra els d’allí la justifiquen dient que els serbs havien arribat a explotar descaradament als altres “germans eslaus”, i que agafaven tota la pasta mentre els altres havien de treballar per donar-se-la, però d’allí a anomenar-los estat anòmal hi ha molt. Què és Espanya, llavors? Què és França? Què són tots els altres estats centralistes??

  ahse

  2 febrer 2012 at 12:12 pm

 5. Crec que Yogoslavia (Yugo Eslavo) si que va ser un Estat creat a la força (Yugo) i que en un moment determinat de la Història, no va poder transitar per la via que si va trobar (o si li varen deixar) l’antiga Checoeslovàquia.

  Esperem que Internet segueixi sent bona part del que ara és i que s’obrin nous canals de comunicació fora del Gran Hermano que alguns Estats volen imposar.

  Tomàs

  4 febrer 2012 at 1:13 pm

  • Tomàs, Iugoslavia, era tan imposat com qualsevol estat…. és això el que tenen els estats. Però anant a lo pràctic, de fet, va generar un tipus de federalisme interessant que només els nacionalismes (inclós el serbi) van destruir. Caldria repassar la història dels nazis ustasha croats, de vegades… Home, el nacionalisme té moltes cares, també els independentismes. Avui estan millor els pobles que habitaven aquest estat? Jo no sóc ni comunista ni proserbi després, però la propaganda occidental procroata i probosnia va calar molt. Estaven a favor d’aquests independentismes, aquestes potències…però que ningú toqui Puerto Rico, Irak, o Las Malvinas… o que ningú parli d’altres neocolonialismes.

   Albert

   5 febrer 2012 at 5:18 pm


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: