..: MadeByMiki :..

::::…..No sé que no sé res….::::

Howard Zinn i l’altra història.

with 6 comments


El 27 de gener de 2010 va morir en Howard Zinn, un incansable lluitador pels drets humans. Ja fa força temps que vaig parlar d’aquest senyor, però soc una mica desastre i no trobo el post… n’hi ha que som així de deixats, si algú localitza el post que m’avisi!.

En Howard Zinn, ens explica al seu imprescindible llibre “La otra historia de los Estados Unidos” com va ser el contacte entre els indígenes americans i els seus gloriosos ‘descobridors’, per fer-ho amb més gràcia transcriu fragments de les impressions del mateix Colón (o Colóm o com vulgueu dir-li…) i del penedit Fray Bartolomé de las Casas.

Així doncs al seu capítol anomenat “Colón, los indígenas y el progreso humano” hi trobem veritables joies com aquestes:

 • Nos trajeron loros y bolas de algodón y lanzas y muchas otras cosas más que cambiaron por cuentas y cascabeles de halcón. No tuvieron ningún inconveniente en darnos todo lo que poseían. Eran de fuerte constitución, con cuerpos bien hechos y hermosos rasgos. No llevan armas, ni las conocen Al enseñarles una espada, la cogieron por la hoja y se cortaron al no saber lo que era No tienen hierro Sus lanzas son de caña, serían unos criados magníficos. Con cincuenta hombres los subyugaríamos a todos y con ellos haríamos lo que quisiéramos.”
 • No existen las leyes matrimoniales, tanto los hombres como las mujeres escogen sus parejas y las dejan a su placer, sin ofensa, celos ni enfado. Se reproducen a gran ritmo, las mujeres embarazadas trabajan hasta el último minuto y dan a luz casi sin dolor, al día siguiente se levantan, se bañan en el río y quedan tan limpias y sanas como antes de parir. Si se cansan de sus parejas masculinas, abortan con hierbas que causan la muerte del feto. Se cubren las partes vergonzantes con hojas o trapos de algodón, aunque por lo general, los indígenas —hombres y mujeres— ven la desnudez total con la misma naturalidad con la que nosotros miramos la cabeza o las manos de un hombre.”
 • Los indígenas no dan ninguna importancia al oro y a otras cosas de valor. Les falta todo sentido del comercio, ni compran ni venden, y dependen enteramente de su entorno natural para sobrevivir. Son muy generosos con sus posesiones y por la misma razón, si deseaban las posesiones de sus amigos, esperan ser atendidos con el mismo grado de generosidad…”
 • Testimonios interminables -ens explica Las Casas- dan fe del temperamento benigno y pacífico de los nativos, pero fue nuestra labor la de exasperar, asolar, matar, mutilar y destrozar, ¿a quién puede extrañar, pues, si de vez en cuando intentaban matar a alguno de los nuestros? El almirante, en verdad, fue tan ciego como los que le vinieron detrás, y tenía tantas ansias de complacer al Rey que cometió crímenes irreparables contra los indígenas”
 • No se lo pensaban dos veces antes de apuñalarlos a docenas y cortarles para probar el afilado de sus espadas -afirma Las Casas amb vergonya-. Dos de estos supuestos cristianos se encontraron un día con dos chicos indígenas, cada uno con un loro, les quitaron los loros y para su mayor disfrute, cortaron las cabezas a los chicos”.

És curiós el veure com aquest tracte tan inhumà venia de persones com el mateix Colón, uns creients que no sembla que es portessin de manera massa cristiana amb els altres. Per altra banda, resulta també resulta curiós el tracte que a aquest fet se li dona a les escoles (almenys a les de la meva època), i com es passa amb tanta facilitat pel damunt de documents importants com aquests diaris dels “conquistadores”. Ja que els indígenes no ens van deixar testimoni del que va suposar per ells l’arribada d’europeus a les seves terres, no tenim documents de l’època millors que els dels propis protagonistes.

Anuncis

Written by MadeByMiki

28 Mai 2012 a 9:53 pm

6 Respostes

Subscribe to comments with RSS.

 1. Sempre s’ha vanagloriat la tasca de Colón i el tenim en un gran pedestal al final de la rambla de Barcelona. Però el que va fer en arribar a Amèrica va ser un dels episodis més foscos d’aquella època. I el que encara no es sap!!!

  Crític de cine

  29 Mai 2012 at 8:25 am

 2. No recordo gaire del que posava en els meus llibres de primària, però no descartem que se li donés la culpa de l’extermini a les epidèmies de grip. Ara m’has fet navegar una miqueta per la Viquipèdia (que bufons, diuen que com que signava com a “Bartomeu Casaus” el més probable és que fos d’origen català; per mi ens el podem quedar que aquest era bona persona i a canvi que es quedin amb en Colon que em dóna mal rotllo -etnocèntrica, sí, i què!- 😉 ) i hi he trobat més perles http://ca.wikipedia.org/wiki/Breu_relaci%C3%B3_de_la_destrucci%C3%B3_de_les_%C3%8Dndies
  I després a celebrar el 12 d’octubre. Vomitiu.

  Montse

  29 Mai 2012 at 4:50 pm

 3. Bartomeu de les Cases era mallorquí, com possiblement també ho fou Colom.
  Els Conquistadores no eren més que buscadors de fortunes; volien fer un “pelotazo”, trobar or a muntanyes i no dubtaven a tallar els colls que fossin. De fet, molts d’aquests suposats soldats del rei feien, com Hernán Cortés, enfonsar el vaixell per no tornar fins que haguessin trobat l’or o, simplement, no tornar, ¿Qui volia tornar a ser súbdit si es podia establir lliurement com a proveïdor d’or i comerciar amb ell fins a fer-se ric? És també la història dels virreis espanyols o portuguesos, que amagaven les seves riqueses i es feien els caps del seu país particular, alguns revoltant-se contra Castella…
  Bé, escolta, lo mateix que passa avui dia. El qui ha de morir per a que altres siguin rics ho segueix fent ara.

  Una altra cosa: aquests indígenes no eren tampoc uns sants. Simplement, havien ingressat a l’Amèrica feia només uns 10.000 anys i no havien tingut temps material d’experimentar els estralls de la superpoblació. El continent era enorme i hi havia puesto (lloc) per a tots, sense barallar-se, sense comerciar, sense haver de delimitar propietats…

  Minosabe

  31 Mai 2012 at 11:18 am

 4. Un post realment interessant. No coneixia aquest home. I què dir de Colón que no s’hagi dit ja aquí? Una etapa de la història lamentable…

  caterina

  1 Juny 2012 at 2:58 pm

 5. Un post molt bo i molt informatiu. No coneixia en Howard Zinn i ja en soc fan!

  Parce

  3 Juny 2012 at 11:13 pm

 6. La conquesta i colonització del continent americà és el gran genocidi ocult en la història!


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: