..: MadeByMiki :..

::::…..No sé que no sé res….::::

Sense progressivitat a la vista.

with 5 comments


L’article 31 de la Constitució espanyola diu que tots els ciutadans tenen l’obligació de contribuir al sosteniment de les despeses públiques d’acord amb les seves possibilitats, i l’estat amb un sistema tributari just ha de fer-ho possible mitjançant uns principis d’igualtat i progresivitat.

Recordo això, perquè els que sovint s’omplen la boca parlant de la Constitució no han aplicat mai aquesta “progressivitat” a l’hora de pagar els impostos. Tothom sap que el sistema descansa sobre les espatlles dels assalariats, que l’impost sobre la renda no és tot lo progressiu que caldria i que a base d’anys ha anat devaluant la seva importància recaptadora sense descans.

Avui les nòmines dels treballadors i els impostos indirectes son els que veritablement aporten i aportaran els diners que calen perquè tot segueixi més o menys funcionant. Aquest IVA que ara ens tornaran a pujar, i els impostos especials avui ja representen un 41,4% de la recaptació d’hisenda, i pujant, visca la progressivitat!.

Les darreres dades d’hisenda en demostren com els assalariats contribueixen per força amb 77.500 milions d’euros a l’any de les seves nòmines a les despeses de l’estat, i totes les empreses juntes tan sols amb 30.000 milions. Si el 2007 l’estat recaptava a les empreses amb el seu impost de societats 45.000 milions d’euros, avui tan sols en recapta la meitat. Les empreses haurien de pagar un 30% dels seus beneficis en impostos, però resulta que a base de mil i una deduccions i trampes legals se’n surten pagant com a màxim un 10%, de fet el Banco de Santander (per posar un exemple) va pagar a Espanya un 0,5% dels seus beneficis.

Però els “quartos” han de sortir d’alguna banda, per tant se’ns aplica un nom model de progressivitat fiscal, senzillament es tracta de fer-nos pagar a nosaltres any rere any més imposts de manera preogressiva mentre altres viuen al marge de tot sacrifici.

Bonus track:

Mira que n’hi ha que tenen la realitat ben  a la vora i no hi ha manera de que la vegin…

Una colla d’amics tot passejant per Pamplona…

Written by MadeByMiki

5 Juny 2012 a 11:52 pm

5 Respostes

Subscribe to comments with RSS.

 1. Benvolgut Miki, com sempre que tinc una estoneta aquí estic, gaudint dels teus fantàstics escrits. Tot i que veig que ja n’has rebut un premi Liebster, jo et vull atorgar un altre peqruè t’ho mereixes. Gràcies.

  Natàlia Muñoz

  6 Juny 2012 at 3:29 pm

 2. Tants anys de govern i tripartit “progressista” i continuem igual. La classe política fa pudor.

  Crític de cine

  6 Juny 2012 at 4:09 pm

 3. El Banc de Santander un 0,5% dels seus beneficis?!? Coi, quina manera més estranya de calcular la progressivitat.

  Et deixo, me’n vaig corrents a buscar la nòmina i a calcular com en seria de bonica la meva vida si nómes tingués una retenció del 0,5%… i això em recorda que enguany m’han apujat dos punts pel morro… rectifico: Et deixo, me’n vaig corrents a buscar una til·la 😦

  Montse

  6 Juny 2012 at 5:50 pm

 4. És clar, les classes treballadores paguen i sostenen l’Estat. Abans ens deien l’Estat del Benestar…, ara solament Estat.

  S’està escanyant tant als treballadors com a contribuents, que ja no es pot més . Al final assecaran la vaca.

  No es persegueix l’economia submergida, ni el capital, ni les fortunes en paradisos fiscals. No interessa.

  Tomàs

  9 Juny 2012 at 11:27 am

 5. Que bona la foto! Si és que no ho volen veure….

  Reflexionem-hi

  11 Juny 2012 at 11:31 am


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: