..: MadeByMiki :..

::::…..No sé que no sé res….::::

Dialectes incomprensibles.

with 7 comments


Sovint al escoltar la ràdio o al veure la tele em fa sentir malament aquell idioma, aquell català. Si, em refereixo a aquell català homogeneïtzador, a aquella llengua artificial que poc a poc va conquerint més i més zones de Catalunya i va diluint les interessants varietats dialectals que hi ha arreu.

La demografia i l’escola tampoc ajuden gaire a conservar aquesta riquesa idiomàtica, fa un temps fins hi tot es notaven les subtils diferències entre pobles veïns, però avui cada vegada és més difícil gaudir de les mil i una particularitats de la llengua catalana a diversos llocs. S’han perdut molt aquelles paraules i expressions com el “pipiripip” o les “paperotes” del Baix Llobregat, aquella “a casa de la meu mare” del Tordera amunt, les “keds” o les “safranòries” a la Segarra, els “veigues” o “faigues” de les terres de l’Ebre… poc a poc tot es va fent més igual i la llengua perd gran part del seu encant.

Potser el nivell màxim d’estupidesa idiomàtica el varem assolir ara fa uns mesos a TV3, concretament al programa “30 Minuts” sobre el cas de la crisi de la Cooperativa Agrícola de l’Aldea. Aquest poble del Baix Ebre molta gent encara parla aquell català poc normatiu i normalitzat que a mi tan m’agrada, però que van fer els de TV3 al sentir a aquella gent parlar a la seva manera?, doncs evidentment subtitular certes intervencions. De seguida se’n van adonar de que aquell català era massa autòcton pel seu gust i que molts catalans no n’estaven avesats a aquell aire tan dialectal. Segons van dir responsables del programa per Twitter es subtitulaven algunes intervencions per problemes d’audio, però si us mireu el programa veureu com això no és així, tan sols son excuses de mal pagador.

De fet, possiblement en aquest cas el que hi ha amagat és un problema de classisme pur i dur, a TV3 no es subtitula als d’Olot per molt tancat que parlin, ni als mallorquins, ni tan sols als aranesos tot i que no parlen català… però hi ha certs prejudicis cap els catalans del sud, curiosament el lloc on més català es parla de tota Catalunya.

És més, jo mateix puc comprovar a diari com treballant a Barcelona em trobo força catalanoparlants que no entenen moltes paraules que faig servir habitualment, i no és que el meu català d’Igualada sigui molt “tancat”. Potser l’homogeneïtzació i la manca d’interès per altres accents ha arribat massa lluny, tant que ni em sorprenc quan algú em diu que no entén el català de la pel·lícula “Pà negre” i que potser caldria subtitular-la… es veu que hi ha accents que demanen massa esforç a les limitades orelles d’alguns…

http://www.tv3.cat/3alacarta/#/videos/4083590

Written by MadeByMiki

19 Juliol 2012 a 11:03 pm

7 Respostes

Subscribe to comments with RSS.

 1. plas plas plas plas plas!!! un aplauso xiquet! L’altre dia a Pamplona en ple San Fermin una xica d’uns 20 anys hem solta. ” Uix! que mono, parla con els de Gran Nord” .quasi incrèdula de que aquella parla sigui real.

  No es que no sigui mono, es que soc de Gran Sud! un 400 km de distancia ho justifiquen. En fi! que hi farem.

  samox

  20 Juliol 2012 at 11:35 am

  • Samox, si amb això vas aconseguir que la mossa et digués que ets una monada… on és el problema? 😀 😀 😀

   Montse

   23 Juliol 2012 at 7:46 pm

 2. Jo fa mil anys que tinc una croada personal contra el català ‘pompedofabrià’, pel qual tots hauríem d’enraonar i escriure com ho feien a l’escala de veïns d’aquest il·lustre catador de wiskys… I que em perdoni allà on sia perquè lo pitjor del Pompedo Fabra són els seus beats, els seus acòlits, que cada dia sopen però no poden sopar sopes sinó brous, i no poden anar en barco però sí embarcar i que moltes vegades mengen sandvitx o entrepà (neologisme total) però no un bocata. Fugen com de la pesta de tot el que faci tuf a castellà o sigui massa oriental, diuen ‘aleshores’ perquè els fa més el pes la cosa francòfona, però no perdonen als qui diem llavorens o llavontes. A més, per molt greu que els HI sàpiga, els primers textos catalans escrits són majoritàriament de la Catalunya Nova, obra dels contingents de gent trasplantada des del Rosselló, Conflent, Ripoll, Pirineu, mercenaris normands, etc a les terres guanyades als moros. És més, resulta que un dels primers textos escrits en català, les Homilies d’Organyà, les va escriure el seu rector, un tortosí, i altres textos anteriors voi sempre són en català oriental o del sud. De fet, hi ha estudiosos que diuen que nosaltres no parlem català sinó Valencià del Nord i, en aquesta línia, jo em sento molt més representat per l’obra enciclopèdica mallorquino-valenciana de l’Alcover-Moll (celebrada com la més gran obra lingüística de la Mediterrània a les universitats alemanyes, acostumades a tractats enciclopèdics) que per la ruqueria normativa dels fabristes. Per cert, i com a curiositat, Fabra és un cognom molt més present a Castelló o València que a Barcelona.

  Minosabe

  20 Juliol 2012 at 8:52 pm

 3. Segurament jo no en soc un bon exemple d’una parla amb gaire diferències ja què soc de Barcelona amb tot el que això comporta de bo i de no tant bo.

  Dit això, entenc amb normalitat quan algú altre amb parlar en “català” sigui d’on sigui, i sinó l’entenc a la primera, intento fer-ho pel context general i sinó li ho pregunto i en paus.

  Estic a favor de les diferències enriquidores i en contra de les majories uniformitzadores.

  Tomàs

  23 Juliol 2012 at 4:59 pm

 4. si que feu gràcia si, quan els del sud us inventeu paraules que no existeixen xD

  Pons

  23 Juliol 2012 at 5:17 pm

 5. En la meva zona el dialecte és el catanyol… no és gens bonic 😦

  Montse

  23 Juliol 2012 at 7:49 pm

 6. A mi el que em treu de polleguera es la gent de Girona que es creu en possessió del veritable català i que et mira malament per parlar xava, com si el xava no fos tan català com el que es parla a Ripoll!

  Arqueòleg Glamurós

  24 Juliol 2012 at 9:08 am


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: