..: MadeByMiki :..

::::…..No sé que no sé res….::::

Sobre la viabilitat de Catalunya sense Espanya.

with 9 comments


Avui em proposo fer un pas més enllà encara, si fins ara heu pogut llegir a “aquell que no és economista però parla d’economia”, avui toca llegir a ”el paio que no és economista i a sobre va i ens parla d’economia-ficció”.

Doncs sí, un dels temes més recurrents avui a Catalunya és pura “economia-ficció”, es tracta de preveure que coi passaria si Catalunya fos el proper estat d’Europa. Lo millor d’aquesta qüestió és que hi ha respostes per a tots els gustos, ho sigui que si un és espanyolista pot trobar un munt de prediccions que aboquen a Catalunya pràcticament al tercer món i si un és independentista pot somniar a passar a viure a alguna cosa semblant a un país escandinau.

La meva hipòtesi és que si hi ha una futura Catalunya independent, serà perquè això li convé com a mínim a les potències europees i no molesta a cap estat influent (no, Espanya no forma part de cap d’aquestes llistes). És més que probable que els nostres creditors d’Europa hagin fet anar la calculadora, i evidentment, si és així s’en hauràn adonat que d’Espanya no cobraran mai el que se’ls hi deu, diguin el que diguin això és impagable. Però la qüestió és que el que si que podrien xuclar son els diners del 20 o 25% del PIB d’Espanya, o sigui lo que genera Catalunya. Per a ells sempre serà millor arramblar amb això que deixar que els diners es difuminin per Espanya.

Per tant, possiblement valem alguna cosa més per a Europa com a “país lliure” que com a part d’una Espanya morosa fins a l’eternitat, però això on ens coloca a nosaltres?. Doncs segurament a una espècie d’Irlanda intervinguda fins al coll i que potser en un parell o tres de generacions acabarà de pagar el que deu, amb un govern neo-liberal com el que ara tenim (literalment el mateix, el de CiU) però amb més força per a fer la seva política i laminar molt més aquest pressumpte estat del benestar. Ho sigui que com sempre aquesta solució serà molt interessant pels poderosos, però a nosaltres no ens servirà de gaire, com a màxim per a mirar a lo que quedarà d’Espanya i dir-nos “aquells encara estan pitjor…”.

Possiblement ens tocarà fer com a país allò que sovint fem com a persones, el repetir-nos mil i una vegades “estem putejats per totes bandes, però encara gràcies”

Written by MadeByMiki

15 Octubre 2012 a 11:55 am

9 Respostes

Subscribe to comments with RSS.

 1. Crec que ja es comença deliberar sobre la viabilitat d’Espanya sense Catalunya, que crec que és més dubtosa. I com bé dius alfinal del post ” encara gràcies”.

  Pau Samo

  15 Octubre 2012 at 6:32 pm

  • Doncs això és el que sembla, i potser que comencessin a canviar el seu missatge i comportament…

   MadeByMiki

   17 Octubre 2012 at 8:41 pm

 2. Jo penso que si Catalunya fos independet no hauria d’entrar a formar part de la Unió Europea. Perquè marxar d’un paí per anar a petar a un de més gran i més desigual??
  Jo no sóc economista i, al contrari que tú, tinc molt poca idea al respecte, però, tant malament ens aniria sense formar part d’Espanya ni d’Europa? Llenço la pregunta des de la meva ignorància, ja em perdonareu.

  Crític de cine

  16 Octubre 2012 at 10:05 am

  • Jo tampoc soc economista, però tot el que et puc dir és que si marxem d’Espanya serà de la maneta de CiU i la seva política neo-lliberal, o sigui que per a ells és importantíssim seguir a Europa i continuar amb la seva política de retallades i afavoriment de les elits.
   L’opció d’abandonar Europa i vetllar pels interessos dels desafavorits potser es faria amb una majoria absoluta de posem per cas la CUP, cosa que no veig massa probable…

   MadeByMiki

   17 Octubre 2012 at 8:47 pm

 3. Així doncs, la llonganissa que havia comprat per fermar la gossa… millor la poso a l’olla, oi? 😉 Jo tampoc crec que ens aniria (anirà?) molt millor, però en tot cas sospito que no ens aniria pitjor.

  Montse

  16 Octubre 2012 at 7:36 pm

  • Ho veiem de la mateixa manera, sense eufòries i amb un esperit crític, un esperit que passi el que passi no hem de perdre.

   MadeByMiki

   17 Octubre 2012 at 8:49 pm

 4. Hi ha molts estudis que avalen la viabilitat d’una Catalunya Independent. No n’he trobat cap encara que tracti de la viabilitat d’Espanya sense Catalunya. Curiós!

  El tema sobre que Catalunya si s’independitza haurà de pagar una part del deute exterior: doncs segurament si. Però és que si ens hi quedem a Espanya no l’haurem de pagar igual o encara en una proporció més gran? És que si ens hi quedem el deute desapareix? Curiós!

  Els interessa potser més una Catalunya Independent que passaria a ser aportadora d’ingressos a la Comunitat, que una Espanya intervinguda que seguiria (encara més anys) necessitant diners de la Comunitat. Curiós!

  Tomàs

  17 Octubre 2012 at 9:13 pm

 5. Molt bo això de l’economia ficció, i la foto…no tinc paraules.

  Pel que fa a Europa, no entenc per què hem de formar part de la unió… quina obsessió…!

  Pel que fa als diners difuminats per Espanya que anirien a parar a Europa… hi estic d’acord, però potser els espanta els diners que no arribarien a Espanya i que haurien de posar ells a partir d’ara!

  Reflexionem-hi

  19 Octubre 2012 at 12:13 am


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: