..: MadeByMiki :..

::::…..No sé que no sé res….::::

Oh!, sorpresa!!, Ecoembes i Ecovidrio no miren per nosaltres. Reciclatge, on vas?

with 23 comments


Reutilitzar i cobrar per fer-ho o reciclar i que un altre s'emporti el benefici?

Reutilitzar i cobrar per fer-ho o reciclar i que un altre s’emporti el benefici?

Al començar questa setmana hem pogut llegir un parell de noticies relacionades però oposades. Per una banda tenim les màquines que s’han posat al metro de Pequín (o ara cal anomenar-la Beijing?), unes màquines que et paguen pels envasos que retornes, un fet que els més veterans recordaran, ja que fins els anys 80 aquí et pagaven per retornar els envasos, però actualment el sistema és ben diferent.

Per l’altra banda sortien a la llum els veritables i poc nobles objectius de la difícilment suportable campanya “Envàs on vas?”, uns objectius que no tenen res a veure amb el reciclatge, de fet com era d’esperar el seu veritable objectiu no és altre que el de seguir fent-nos treballar gratis per a ells, però ara de manera molt més eficient i deixant al marge objectius secundaris com el reciclatge, aquí del que parlem és del seu benefici econòmic, la resta no els interessa gens.

Si voleu aprofundir en el tema feu una ullada a la web www.retorna.org allà hi trobareu l’explicació a la campanya institucional i el seu costat més fosc, us en deixo alguns fragments per veure si us pica la curiositat i us hi passeu:

– Sota el lema ‘Envàs, on vas?’, la campanya s’ha centrat novament en els residus d’envasos domèstics, que semblen ser la fracció dels residus que més preocupa a les administracions.

– A diferència de les campanyes comunicatives anteriors, aquesta se centra no tant en intentar augmentar la participació de la població en la recollida selectiva, com en reduir la quantitat del que, en l’argot del gremi, anomenem ‘impropis’.

– La recollida selectiva dels envasos està basada en el fet que els envasadors es fan càrrec del cost de la gestió dels seus residus. …les raons de la campanya estan lluny d’obeir a raons de gestió pública.

-La campanya no busca augmentar la quantitat de materials reciclats (l’objectiu social per reduir els impactes ambientals d’abocadors i incineradores), sinó reduir els costos de la gestió d’aquests materials (per augmentar els beneficis empresarials), encara que sigui a costa d’excloure materials reciclables.

Quan “toca” pujar-nos els impostos o la benzina en parlen de l’harmonització amb els països més avançats, però en aquest cas ningú ens vol explicar que el sistema de reciclatge és car per a nosaltres, clarament deficient i amb un cost mediambiental enorme, però com que es tracta d’un negoci per a quatre gats als que nosaltres els hi fem la feina gratis no cal debatre altres alternatives més positives per a nosaltres i el nostre entorn.

Quins països trien la reutilització dels envasos en lloc del reciclatge dels residus?, doncs per exemple: Alemanya, Austràlia, Austria, Belgica, Canada, Croàcia, Dinamarca, Estònia, Finlàndia, Holanda, Israel, Noruega, Suècia, Suïssa… tots ells amb uns index de recuperació dels envasos enorme, però els nostres governants son més llestos que els d’aquests països i saben perfectament on és el veritable negoci, ara tan sols els hi cal perfeccionar una mica els nostres hàbits de recol·lecció i emmagatzematge per a fer-nos més bons treballadors.

Written by MadeByMiki

15 gener 2013 a 9:11 am

23 Respostes

Subscribe to comments with RSS.

  1. Un cop més, la veritat surt a la llum a través de les xarxes socials i no se’n diu res de res a les televisions i mitjans de comunicació més habituals!!!

    Crític de cine

    15 gener 2013 at 10:21 am

    • Com sempre ens traguem el que diuen les xarxes socials sense saber-ne la font, en aquest cas d’una altra empresa privada. Estem al mig de la batalla de dues empreses. I t’estas posicionant? Q et penses que els que han decidit actuar a les xarxes socials són millors? Ah, si? Per què?
      Sigues sincer, reciclar o no fer-ho no et suposa cap benefici o perjudici persinal directe. Qualsevol excusa que corri per internet i et permeti justificar que no recicles ja et serveix! També deixaras de consumir llum?, no n’estic segura, però crec que l’empresa que ho porta no té l’aigua clara, té un costat fosc i actua per benefici propi.

      aficionatsalssenders

      15 gener 2013 at 11:02 am

      • Crec que el debat hauria de ser reciclar o reutilitzar, això no te res a veure amb la gestió de l’aigua o la llum. Algú vol explicar-nos els pros i els contres d’aquestes dues opcions??

        MadeByMiki

        15 gener 2013 at 10:58 pm

      • El debat ha de ser en primer lloc reduir, és molt important tenir-ho en compte abans de reutilitzar o reciclar. El debat no és reciclar o reutilitzar, el debat és a qui repercuteix el cost, i jo crec que tant en un sistema com en l’altre el cost repercutirà com sempre al consumidor. La pregunta és, cal canviar i el que tot això suposa econòmicament, el sistema SIG pel de SDDR ara? Per què? Quins avantatges ens aporta?

        En principi els que han posat el crit al cel per aquesta campanya són perquè les gestores del reciclatge, ecoembes i ecovidrio, no miren per l’interés comú, sinó que fan pagar el cost del reciclatge a empreses envasadores (ho diu la llei d’envasos) i als ajuntaments (si els duen impropis); i això resulta que la gent no ho sabia i a tothom li ha sentat molt malament. La meva reflexió és que tots aquests serveis primaris: l’aigua, la llum, el reciclatge… són portats per empreses privades i evidentment sempre miraran que els quadrin els números.

        Jo no sóc gaire experta sobre el tema, així que no puc dir els pros i en contra de les dues opcions, però el que si que sé és que als defensors del sistema SDDR els ha semblat oportú promoure’s en aquests moments, que la campanya no és enganyosa, que no cal posar tan el crit al cel i que en ambdós sistemes només es poden reciclar els envasos.

        aficionatsalssenders

        15 gener 2013 at 11:37 pm

      • No estic dient que la solució sigui no reciclar, sinó que ens demanen que només llencem els envasos al contenedor groc per estalviar despeses quan la resta de plàstics bé hi podrien anar en aquest contenedor, mentre que ens diuen que els llencem al rebuig. Suposo que en això estaràs en contra, oi?

        Crític de cine

        16 gener 2013 at 10:07 am

      • Crec que en manca informació. Actualment, segons el disseny de les nostres plantes de triatge i de reciclatge només es poden tractar envasos o productes no multiplàstics de característiques semblants, per exemple el paper de plata. Per tant, e que tu dius que a l’anunci ens menteixen perquè ens diuen que no llencem al groc productes que si que hi poden anar no hi acabo d’estar d’acord. Si em poses un exemple convret ho podem discutir. Els impropis els paga l’ajuntament que és qui els transporta, i per tant els paguem tots, així que som els primers interessats en estalviar.
        Tampoc no et diuen que ho llencis a rebuig, sinó que consultis on van. I normalment van a deixalleria o punt verd; tot i q entemc q fer aqurst pas fa molta mandta perquè estan a peequín i en horaris onn la gent treballa.
        Es pot discutir el sistema, jo personalment crec q la gestió hauria de ser pública i que la llei s’hauria d’endurir, sobretot per productors que haurien de produir amb menys envasos i prioritzar el vidre respecte el plàstic, però em penso que el debat que hi ha a les xarxes és sovint confús i sempre guanya l’antisistema, no per això tenint més raó.

        aficionatsalssenders

        16 gener 2013 at 11:48 am

  2. El problema rau en què la gestió dels residus és privada. Així com l’aigua, la llum… etc. I en ser de gestió privada l’empresa posa el preu que els dóna la gana. L’empresa multa a l’ajuntament pels impropis, per tant, si reciclem “malament” ho paguem entre tots. Així que potser hauriem de ser els primers interessats en fer-ho bé.
    Però això no és problema del reciclatge, això és problema del nostre país, que sempre manen les empreses.
    El sistema de devolució i retorn també el gestiona una empresa privada que ha aprofitat la campanya “on vas envàs” per posar la opinió pública al seu costat. Però és millor aquest sistema que l’actual? No ho sé, ho desconec personalment. Tot i que he escoltat algunes opinions de gent que dur bars, els quals funcionen pel sistema de retorn, i no els surt a compte tampoc.
    La frase pagar per reciclar o que et retornin els diners per reutilitzar, és d’una senzillesa aclaparadora que s’allunya de la realitat.
    Els que paguen el cost del reciclatge són les empreses envasadores, ja que existeix el criteri de responsabilitat ambiental i el de “qui contamina paga”; tot i que, com sempre el cost repercutirà al client.
    Perquè hi ha més opinió social ara que amb la privatització de l’aigua? Perquè tenim poca consciència ambiental i el que volem és fer el mínim esforç. Totes les empreses actuen segons el benefici propi. Però ens sembla pitjor que ho facin amb el reciclatge, que amb els telèfons mòbils.
    Quan recollim les caques de gos del carrer també estem treballant de gratis?

    aficionatsalssenders

    15 gener 2013 at 10:56 am

    • Jo reciclo, pago l’impost sobre l’envàs (o és que creus que ho assumeixen les envasadores?), pago els impostos municipals, ho sigui que l’esforç és ben clar i el paga qui compleix i qui no ho fa, per tant aquí ja hi ha un problema.

      Crec que tinc el dret a exigir una millor gestió dels residus, que es primi el reutilitzar per sobre del reciclar, i criticar el que em sembli injust o clarament millorable.

      Amb la reutilització dels envasos els països escandinaus tenen xifres de recuperació entre el 80 i el 95%, Alemanya fins el 98.5%, a més aquest sistema crea més llocs de treball.

      Les caques del gos tenen alguna cosa a veure amb això?, ens passem la vida fent coses gratis, el que fot que un altre es lucri de la nostra bona fe, i crec que això és el que ara passa.

      MadeByMiki

      15 gener 2013 at 11:11 pm

      • El cost del reciclatge per la llei d’envasos va a càrrec de les empreses envasadores, que evidentment carregaran posteriorment al ciutadà en el preu del producte. El mateix succeirà amb el sistema SDDR, mai les empreses es faran càrrec del cost de res. O et penses que amb el sistema SDDR et retornaran els diners de l’envàs i es quedaran tan amples, no, inflaran el preu del producte per una altra banda, ells mai perdran.

        La única diferència que hi ha és que per fer la separació selectiva actualment només t’estan demanant que sàpigues que el problema dels residus és problema de tots i que tots en som responsables, i és el mateix gest el que fas servir per llençar una ampolla de plàstic al gris que al groc. En canvi, en el sistema SDDR tens un incentiu econòmic, només que et faran pagar més per cada producte i després t’ho retornaran a mode d’incentiu, però tu no guanyaràs diners ni ells en perdran, perquè el que et retornaran és el que has pagat de més. El que et retornaran serà un import que ara no existeix i que l’afegiran amb el pretext de retornar-te’l després, però estarem amb les mateixes. M’explico?

        Si realment només actuem i ens movem a través de prohibicions, multes i incentius econòmics em sembla molt trist i de manca de valors. A mi em fa una mica de peneta.

        Les caques de gos les relacionava perquè et queixaves de treballar de gratis. Els residus són la nostra merda i en som responsables, de la mateixa manera que l’amo del gos és responsable de recollir la seva caca sense rebre cap incentiu econòmic, és més, se’l multa si no ho fa.

        No veig clar perquè us penseu que amb el sistema SDDR l’empresa que ho gestioni no és lucrarà igual, les empreses sempre busquen el benefici propi, per això dic que el problema és que la gestió d’aquests serveis és privada i sempre anirem a petar al mateix punt.

        L’única cosa que m’ha agradat més del sistema SDDR que el SIG és que els carrers i places estan ben nets, perquè hi ha gent que els recull per emportar-se uns calerons.

        Evidentment, tens tot el dret d’exigir un sistema de reciclatge que et sembli millor, només faltaria!

        aficionatsalssenders

        15 gener 2013 at 11:55 pm

  3. ICV-EuiA ja ha demanat la retirada d’aquesta enganyosa campanya!

    Arqueòleg Glamurós

    15 gener 2013 at 11:03 am

    • La campanya no és cap enganyifa. Només hi ha una llei sobre el tema, la d’envasos, i el que es limiten tan productors com gestors de residus és a complir-la. El que es queixa ICV és que perquè aquest anunci ha estat subvencionat amb diners públics quan la gestió privada? Doncs pq els impropis penalitzen al municipi repercutint el cost.

      aficionatsalssenders

      15 gener 2013 at 12:41 pm

    • Estic al cas, em sembla molt be.

      MadeByMiki

      15 gener 2013 at 11:23 pm

  4. Els objectius d’aquesta campanya seran tot lo foscos que vulguis, però a mi m’han enganxat la músiqueta, felicitats gent de màrqueting del govern de l’eix del mal!

    Pons

    15 gener 2013 at 11:33 am

  5. Un anunci massa simpàtic per no amagar res!!! Te m’has avançat Miki. Jo havia pensat fer un post al meu blog parlant tot just d’això. Felicitats a les noies, que ho fan molt bé, però em fa fàstic que el reciclatge s’imposi SEMPRE a la reutilització. N’estic tip de dir que reciclar el vidre és antiecològic, que les ampolles es poden rentar de manera molt barata i ecològica, que les llaunes d’alumini es podrien anar aixafant a casa i quant en tinguéssim uns quilets portar-les a que ens les paguin, igual que el paper. Això de que el reciclatge és la millor solució em fa venir cagarrines: la millor solució és posar fre a la utilització indiscriminada d’embolcalls, plàstics, safates, etc. Comprar a pes i embolicar en paper, retornar les ampolles i utilitzar molt més el vidre que els plàstics per a les begudes, ja que aquests es degraden i el vidre no.

    minosabe

    15 gener 2013 at 11:31 pm

    • En primer lloc m’agradaria demanar disculpes a en Miki per ser tan pesada! Però aquest tema de debat em fascina, i tot i que no en sóc cap experta ni de bon tros, m’interessa força. Així que demano disculpes per avançat per aparèixer tan freqüentment per casa teva.

      Estic molt d’acord amb en Minosabe i espero amb delit el teu post, a veure si l’enfocament és diferent. Està clar, i crec que ningú ho discuteix, que la primera prioritat hauria de ser REDUIR. No sé quin és el millor sistema per aconseguir-ho, personalment crec que el més efectiu a llarg termini és la conscienciació ambiental (tant d’usuaris com de productors) que permeti un canvi d’hàbits i d’actituds, però entenc que és una via lenta. Així que altres mesures com per exemple l’enduriment de la legislació o altres mecanismes que potenciïn el que tu dius (compra a granel, eliminació dels embolcalls individuals, la substitució del plàstic pel vidre sempre que sigui possible) podrien ajudar, però no en sé cap, de mesura concreta que ho pugui aconseguir. Malgrat això ni el sistema SIG ni el sistema SDDR actuen per potenciar la disminució de residus.

      aficionatsalssenders

      17 gener 2013 at 5:19 pm

      • Pesada?, totalment al contrari, has fet el que més ens pot agradar als blogers (espero que hi estiguis d’acors), donar la teva opinió, generar comentaris i fer-nos veure les coses des de el teu punt de vista.

        Per tant mil gràcies per les teves intervencions, si tingués pressupost et pagaria per fer-les, però anant com anem t’hauràs de conformar amb el meu agraiment més sincer.

        MadeByMiki

        17 gener 2013 at 11:14 pm

      • Ui, amb això en tinc molt de sobres!!!

        La veritat és que el tema és complicat i tothom (jo la primera) té molts dubtes, estic molt contenta que la cançoneta hagi creat tant de debat! Tot i que he de confessar que vaig passar vergonya aliena en veure l’anunci,… que sapigueu que l’haurem de suportar fins al 30 de gener. Ànims que només queden dues setmanes!!! Multiplicat per 10 vegades al dia = 140 vegades.

        aficionatsalssenders

        18 gener 2013 at 12:01 pm

  6. Però el problema de tot això està molt més al fons: el problema que hi ha a la base es que em deixat que el reciclatge es convertís en un negoci privat. Però ja no m’estranyo de res: dins de poc també ho seran la sanitat i l’ensenyament…
    Només ens aixecarem i direm prou quan pretenguin cobrar-nos per l’aire que respirem.

    Ferran

    17 gener 2013 at 10:57 pm

  7. Està clar, amb diners públics s’ens intenta “educar” per a que siguem més eficients (per què som molt tontets), i als costi menys diners la nostra ineficiència, aquella part que l’empresa privada els demana pels impropis que es troba en la recollida selectiva.

    Si ens emprenyen gaire deixarem de reciclar i ja s’ho faran. Llavors si que els costarà destriar entres uns residus i els altres.

    La reutilització s’ha abandonat molt i és una molt bona opció.

    M’ha agradat molt el plantejament del post.

    Tomàs

    19 gener 2013 at 1:43 pm

  8. Jo ho tiraria tot al groc i que s’espavilin a classificar, hehe! A Suècia vaig poder utilitzar aquestes màquines tan guais que “caguen” (és que encara tinc un peu al Nadal) diners a canvi de llaunes i ampolles. A la UAB també tenen màquines d’aquestes per al vidre, i si estan plenes pots anar al bar i et donen 10 cèntims… o almenys a la meva època te’ls donaven!

    Reflexionem-hi

    28 gener 2013 at 11:55 am

  9. […] Altres opinions a la xarxa: de MadebyMiki […]


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: