..: MadeByMiki :..

::::…..No sé que no sé res….::::

NUCLEAR ROULETTE.

with 18 comments


Sovint sentim aquell discurs sobre la “tornada a les espelmes”, si, allò que se’ns diu quan posem en dubte el model de producció de l’energia nuclear i el posterior emmagatzemament dels seus residus. Del que es tracta és de no discutir sobre els problemes que provoca, ha provocat i ben segur provocarà aquest model, no hi ha debat, tan sols hi han amenaces.

És veritablement terrorífic el pensar que encara que avui abandonéssim a tot el món la producció d’energia nuclear gran part del problema ens acompanyaria durant mil·lennis. Sembla que aquest fet no va ser avaluat a l’hora de tirar endavant la nuclearització del planeta, com tantes i tantes vegades els interessos militars van passar per davant del interès comú. Perquè no ho dubteu, com en altres casos, aquesta tecnologia es va desenvolupar amb objectius clarament militars i sovint el seu us civil ha estat un efecte col·lateral.

Per sort hi ha un moviment crític amb aquest model que se’ns ha imposat, evidentment el seu poder és infinitament inferior al del lobby pro-nuclear, però no per això hem de menysprear la feina que fan organitzacions com el International Forum on Globalization, on de la ma d’en Jerry Mander hi ha un grup d’intel·lectuals que dediquen els seus esforços a mirar de fer d’aquest món un lloc més just.

Aquest passat juny del 2011 ha estat posat a la venda (i en descàrrega en PDF gratuïta) el llibre “NUCLEAR ROULETTE, The case against a nuclear renaissance”. Aquest llibre de poc menys de 100 pàgines va dirigit a una audiència global cada vegada més cautelosa i crítica amb l’energia nuclear.

Al llibre hi trobem un resum de tots els motius que farien més que recomanable l’abandonament de l’energia nuclear com a font energètica. Escrita pel cèlebre periodista Gar Smith, ex editor executiu de Erecoarth Island Journal, editat per Ernest Callenbach, i amb un informe fascinant sobre el Japó per part del activista antinuclear, Aileen Mioko-Smith, l’informe també inclou revelacions completes sobre aquests problemes sense solució :

* L’alt risc d’accidents catastròfics, que fan de l’energia nuclear la tecnologia més perillósa del món.

 * L’impossibilitat d’emmagatzematge de deixalles radioactives, que serà mortal durant centenars de milers d’anys.

* El preu increïblement car que ens costaria construir una planta sense els subsidis dels contribuents


* La ineficiència, de com les centrals nuclears són molt poc fiables, tenen avaries freqüents i sovint acostumen a ser tancades durant mesos per problemes tècnica. 


NUCLEAR ROULETTE també ens ofereix una mirada decidida cap els escenaris d’alternatives energètiques, combinant això amb unes estratègies efectives de conservació ens garantiria un futur més segur i habitable. Totes aquestes qüestions i l’acusació indiscutible de que l’energia nuclear és una veritable Ruleta Nuclear és el que trobarem a aquest llibre.

Feu CLICK aquí per baixar-vos el llibre.

18 Respostes

Subscribe to comments with RSS.

  1. YUPIEEE! Sóc la primera!! Dues vegades a casa el Tomàs i una a casa el Miki!! Clap, clap, clap! Gràcies, gràcies!!

    Doncs a casa meva els que són de ciències (enginyers) sempre m’han dit que l’energia nuclear és la més neta…que és l’única energia neta que hi ha… tot i que accepten que quan hi ha un problema és la pitjor de totes.

    Jo no sé quina és la solució per continuar engegant el microones, i l’ordinador, i el llum, i carregar el mòbil, i veure la tele, cada dia sense carregar-nos el planeta, però trobo que ningú dedica prou diners a investigar energies alternatives (començant per la gasolina, eh!). Sé que econòmcament no interessa, però podria haver-hi algú amb una visió de futur que es dediqués de veritat a trobar-hi una solució… (que sí que s’investiga, sí, però necessitem que s’hi posin de veritat. Si vam poder arribar a l’espai no entenc per què costa tant)

    Reflexionem-hi

    14 Setembre 2011 at 2:37 pm

    • Felicitats i gràcies per comentar!!

      Això de que és la energia més neta és broma oi?, com quan diuen que és la més segura. Perquè aquí no contem amb que coi fem amb els residus nuclears a part de emmagatzemar-los o enviar-los al tercer món com a souvenirs d’occident…

      I potser cal començar a plantejar-se una vida amb menys despesa energètica.

      MadeByMiki

      14 Setembre 2011 at 3:20 pm

      • Home, també es pot pagar la mafia italiana perquè “accidentalment i per error” carregui bidons de residus (d’hospitals també) a barcos de càrrega que, casualment, al final de la seva vida, s’enfonsen enmig del Mediterrani i ja ningú se n’ocupa d’ells…

        Minosabe

        14 Setembre 2011 at 3:36 pm

      • Perdó, perdó!! No és més neta sinó menys contaminant. En el procés de totes les altres energies (incloses les renovables, eòlica, solar, etc) es fan servir bateries que són molt contaminants… Uf, ho hauria de tornar a preguntar però ara no hi són els científics…!!

        Sí, però llavors a què renunciaries??? Si no deixem que ens retallin segons quines coses em sembla que la llum és intocable! Ho tenim xungo a nivell domèstic per reduir, potser hauria de ser una cosa més general (mira, he vist els fanals del carrer tot el mes d’agost encesos a partir de les 6 de la tarda… per posar un exemple) (no a Barcelona, eh!)

        Reflexionem-hi

        14 Setembre 2011 at 7:24 pm

      • Segur que si sabéssim on i com estan tots els residus no dormiríem tranquils…

        MadeByMiki

        14 Setembre 2011 at 8:56 pm

  2. Fins que es descobreixi com descontaminar de manera ràpida, eficient i no perillosa el que l’energia nuclear contamina, serà un problema de solució impossible.

    Hi ha accidents, ahir o abans d’ahir a França.

    Avui he llegit que han allargat la vida de la central d’Ascó per 10 anys més.

    Fins ara els residus nuclears s’han emmagatzemat a antigues mines, bunkers subterranis, etc. És a dir, es tracta de treure’ls de la vista perquè ens hauran d’acompanyar durant tantes generacions que potser ja no hi haurà raça humana i els residus seguiran estant actius.

    Segurament no els portem a la Lluna perquè el cost del trasllat és prohibitiu, però a la que anar a la lluna sigui cosa d’avions comercials, aventuro que cap allà aniran.

    Tomàs

    14 Setembre 2011 at 5:18 pm

    • Tomàs, no donis idees que ja me la veig amb una resplandor verdosa 😦

      Montse

      14 Setembre 2011 at 8:46 pm

      • Ves que no els portin a Grècia ara que l’hem comprada.

        Tomàs

        15 Setembre 2011 at 5:33 pm

    • Vas força be, si fos per nosaltres ja tindríem emmerdat algun altre planeta, aquí no hi cabem ni tampoc hi ha lloc per tants de residus de tota mena…

      MadeByMiki

      14 Setembre 2011 at 8:59 pm

    • Tomàs, tu estàs de conya noi: els centenars de tones de residus radioactius que es produeixen cada any no preocupen tant a les elèctriques com per pensar en la lluna. Sinó, llegeix aquest article (http://www.publico.es/ciencias/259909/francia-esconde-en-siberia-desechos-radiactivos) on s’explica prou bé com una superpotència nuclear, com és França, que es vanta de tenir la millor multinacional nuclear i la millor tecnologia, abandona a Sibèria residus radioactius a cel obert i sense cap mesura especial.

      minosabe

      14 Setembre 2011 at 10:18 pm

      • Sensacional!, que en diuen d’això els que parlen de la “netedat” d’aquesta energia?.

        MadeByMiki

        15 Setembre 2011 at 8:43 am

      • Hola,

        No, no feia conya, sinó exagerar al màxim una situació per il•lustrar el que passa i el que pot passar. Ara bé, després de llegir el que dius sobre Sibèria ja veig que el que deia de la Lluna o de Grècia no anava tant mal encaminat (malauradament).

        Després de llegir l’article de l’enllaç que ens has deixat, cal pensar que els russos han d’estar molt contents amb els seu govern. I els de Kazajastán que sense “comerlo ni beberlo” els tenen al costat.

        En català es diu que pagant Sant Pere canta i això és el que ha fet la companyia francesa EDF, pagar als russos per a que s’enduguin les escombraries nuclears.

        Tomàs

        15 Setembre 2011 at 9:56 pm

  3. N’hi ha qui pensa que l’alternativa seria la fusió nuclear, és una reacció que es para per si mateixa, es generen menys residus i pel que m’han dit el prototip ja funciona. No sé si és realment bona idea passar d’una reacció nuclear a l’altra… Si fos per mi intentaria treure’n profit de l’energia solar, eòlica i hidràulica, però si és pels que governen el món suposo que la nuclear tindrà més exit.

    ahse

    14 Setembre 2011 at 9:52 pm

    • L’energia solar estaria molt més desenvolupada en el cas de tenir utilitat militar i un accés restringit per a la població en general.

      A quin govern li pot interessar una energia neta i que podria portar-nos cap a una autosuficiència energètica??

      MadeByMiki

      14 Setembre 2011 at 10:10 pm

      • A un govern comunista, li podria d’interessar. Al que vam tenir al meu país abans de la revolució, segur li hauria interessat. Ara bé, si haguessin fet cap cosa funcional pots estar convençut que els merits se’ls hauria endut algun malparit que no n’haguès sabut gran cosa, peró que n’hagues estat “en una posició clau”.

        ahse

        14 Setembre 2011 at 11:28 pm

  4. Reflexionem-hi, et dic que, a diferència de la nuclear, el tema de les bateries avança ràpidament i ja s’han anunciat nanoconductors que permetran multiplicar per 100 la capacitat de les actuals. Dubto que siguin tan contaminants pel simple fet que es poden reciclar al 100%.
    Ahse, el tema de la fusió es remena des de principis dels 90 i gairebé ni teòricament es pot afirmar que sigui factible amb seguretat. Però es allò de que volen una energia que es pugui produir “centralitzada”, posar-li el comptador de kw, i no haver de fer canvis tecnològics reals.

    minosabe

    14 Setembre 2011 at 10:29 pm

    • Ni idea què volen, però els d’aquí:

      iter

      diuen que podria funcionar. Evidentment, fins que funcioni estaran gastant pasta…

      ahse

      14 Setembre 2011 at 11:25 pm

  5. jo mentrestant vaig experimentant amb la fusió freda, quant ho aconsegueixi no patiu que ja us avisarè

    Pons

    15 Setembre 2011 at 9:46 pm


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: